fbpx
images/PLUS/Artikel/559/Gotakanalen_to/Gtakanalen.jpg

TEKST & FOTO MALENE GUDE

Retterne er til 4 personer

Sejlermad på sommertur

Uhm… gode madstunder er jo bare dagens højdepunkter!
Og så er den rigtige mad på det rigtige tidspunkt grundlæggende vigtigt for vellykket tursejlads. Er du løbet tør for idéer eller bare nysgerrig på et par madtips på båden, så kig med her.


Budgetvenlig supermad

Madlavning om bord hos os skal være nemt, sundt og lækkert – og ikke mindst lokalt. Du kan selvfølgelig vælge at købe en havneburger eller pizza. Det støtter den lokale restaurant. For mig smager det bare ikke af fisk. Og når jeg ser prisen på en pizza, så tænker jeg på, hvor helt utrolig meget lækker fisk, man kan købe for de penge – og jeg vil så gerne, at vi kan blive ved med at købe fisk i havnene. Så for mig er fisk budgetvenlig supermad og helt klart min førsteprioritet.

Der er dage, hvor vi vil ligge for svaj eller på ”øde øer”. Så er der dage, hvor vi kommer sent i havn, og købmanden eller fiske-huset er lukket – og hvis vi ikke husker at handle dér, så bliver der lukket for bestandig! På de dage uden indkøbsmuligheder må vi trylle noget rescue-mad ud af skabe og skuffer, og det er faktisk meget sjovt at lege ”overlevelses-tur” med familien – når ellers båden har et nogenlunde basislager.


Snack-time

Nye gulerødder med top – mindst to til hver, eller gulerødder i stave

  •  Sprøde salatblade, ærteskud'
  • Radiser, asparges, agurkestave, blomkålsstykker – hvad du kan finde
  • Chips, hvis I trænger
  • Jeres yndlingsdip 
Det geniale ved den her snack-time er, at du får gode grøntsager og stillet den værste sult. Rengør en rigelig mængde grøntsager. Gulerødder er fremragende i basislageret. Det øvrige grønt og chips er nice-to-have og ekstra luksus. Evt. rester fra snacken (forekommer sjældent) kan gemmes og holde sig frisk i plastpose til næste gang. Yndlingsdip er vigtigt.

Vores bærer det sigende navn ”Holiday Dip”, og er et pulver, som børnene rører i cremefraiche eller A38 – meget avanceret – og utrolig populært .

Frokost ø-hop

Forventningens glæde er stor ... og alting smager ligesom allerbedst, når man sejler fra ø til ø for at spise lige dén sild, pølsen, rygeosten og den lokale øl.

Score-tallerkenen

Forfinede salater er ligesom lidt for … ja, fine ... om bord. Sejlermaver bliver til gengæld rigtig glade for en solid score-tallerken til forret eller on-the-side til skaldyr.
  • En god melon, f.eks. Galia- eller netmelon
  • Parmaskinke, Bresaola eller Chorizo i skiver
  • Salatblade, skovsyre, ærteskud, dild – hvad du ha
  •  Kalamatas oliven

Skær melonbåde fri af skallen og anret med fyldet pænt rundt i etager på et fad eller tallerken.

Transport-gryde

Frihed er at sejle derhen, hvor vinden blæser – og gode ferier må gerne begynde med en lang spilersejlads. Uanset om I får medvind eller det bliver rigtig ”herretur”, så er en god transport-gryde genial, hvis I skal sejle et langt stræk.

  • 800 g hakket oksekød
  • 1 finthakket løg
  • 3-4 fed knust hvidløg
  • 1 stor skefuld knust spidskommen
  •  1 tsk. chili eller efter behag (pas på det ikke bliver alt for stærkt)
  • 2 tsk. kanel
  • 2 tsk. koriander
  • 1 lille dåse tomatpuré
  • 2 dåser flået, hakket tomat
  • 4-500 g udblødte, kogte kidneybønner – eller tre dåser, afvandede
  • 1 bouillonterning – evt. 2 dl vand, hvis det er ved at koge tørt Evt. 30 g mørk chokolade
  • Salt og peber
  • 8 dl jasminris – eller ca. 750 g
  •  Cremefraiche


Yes, det er en stor portion! Der skal være rigeligt, så I har til natmad eller dagen efter. Varm en skefuld olie i en stor, bredbundet gryde. Klar løg og hvidløg sammen med krydderierne under omrøring. Brun kødet godt af også under omrøring. Tilsæt tomatpuréen, rør rundt og så de flåede tomater i. På med bouillonen. Lad simre ½ times tid og smid så bønnerne i. Varmt godt igennem i 5 min. og smag til med hakket chokolade, salt og evt. peber som afrunding. Nu kan retten køles af og medbringes i jeres største skibsgryde eller fordeles i fryseposer. Hvis du fryser dem ned enkeltvis har du samtidig køleelementer, men pas på, at du ikke ender med en kæmpestor dybfrossen klump, mens solen går ned over en skrigende sulten besætning i cockpittet – her tales af erfaring.

Kog ris, det tager 12-15 min. og varm kødgryden igennem imens. Anret i skåle med ris, den gode gryde og en solid klat cremefraiche – så kan I nemt spise med en hånd selv om båden krænger. God tur.

Score-salaten

En salat, der batter. Et sprødt salathoved, køb evt. en krukkesalat, der kan holde sig frisk et par dage. Ærteskud, solsikkespirer, hjemmerystet honningsennepsdressing af Mailles Honningsennep, lidt (ris-)eddike eller citron, olivenolie og evt. et lille skvæt fløde eller danskvand (alternativt køb Cardinis honey-mustard dressing). Ristede mandler eller meget gerne croutoner af daggammelt brød. Friske asparges, snittede sukkerærter – eller måske en håndfuld hjemmeplukkede blåbær.

Kog risottoen, som der står på pakken. Jeg hakker løget og klarer det i rigelig olie, risen ved, et godt skvæt tør hvidvin derefter kogende bouillon i ad flere omgange. Typisk 15 min. med jævnlig omrøring og tilførsel af væske undervejs. Safran røres i – ca. 0,25 g. Revet parmesan i. Risottoen skal være cremet – ikke for tør og ikke for flydende.Anret portionsvis, rygende varm i dyb skål med krabbe og gerne dild på toppen.

Panko-fisk med rejer

  • 6-800 g havkat, torsk eller anden hvid fisk, der gerne er lidt tyk i stykkerne
  • En fiskernæve friske Skagerrakrejer
  • 1 æg
  • Panko mel – det er den grove rasp, som blev brugt her, fordi fiskehandleren havde det. Du kan sagtens bruge almindelig rasp
  • Smør til stegning
  • Nye kartofler
  • Crisp salat vendt i honningsennep-dressing, solsikkeskud og ristede mandler 
  • Eller en varm salat af små courgettetern, snittet asparges, sukkerærter ristet i olivenolie 

Gør kartoflerne klar, kog og lad stå i det varme vand til fisken er klar. Bland salaten. Lav så (eller bed fiskehandleren om) fire gode stykker af hvid fisk. Dup fisken tør og vend i et sammenpisket æg. Bland raspen med salt og peber på en tallerken og vend fiskestykkerne heri. Tryk raspen godt fast. Steg ca. 2 min. på hver side i rigeligt smør, så skorpen bliver sprød og server med det vons med rejerne til pynt og glæde.Nye kartofler, dampet asparges, sukkerærter, ærter, gulerødder i stave alt efter, hvad du kan få fat i. Kan dampes for sig eller lægges ned til fisken de sidste 10 minutter. Englesauce på toppen – så synger englene!

Rescue-laks

Nogle gange går maden i fisk lidt mere bogstaveligt. Som her, hvor vi er kommet sent til et dejligt sted uden indkøb. Der bliver rodet lidt i skuffer og skabe, og det bliver til artiskok-risotto med honningristede gulerødder og laks fra det lokale røgeri ved Kristianopel fire dage tidligere.

  • 2 poser Artiskok-risotto – eller anden god blanding, f.eks. fra Il Fornaio 
  • 1 kg gulerødder
  • Røget laks  
  • Mandler
  • Honning 
  • Citron
Lav risottoen som angivet på pakken, den skal typisk koge i 17 min. efter at du har vendt risene i en gryde med en god skefuld olie. Nemmest at koge vand i kedlen ved siden af, så du kan fylde på med kogende vand undervejs. Rengør gulerødder og skær i stave. Ristes i olie på en stor pande. Tilføj hakkede mandler, når rødderne er næsten møre. Evt. lidt chili, hvis du er til det. Til sidst rører du en stor skefuld honning i rødderne på panden og presser ½-1 citron over – alt efter hvilken sur-sød balance, du foretrækker. Anret med risotto i bunden, laks ovenpå og gulerødderne på siden.

Smager også forrygende med stegt kyllingebryst.Nye kartofler, dampet asparges, sukkerærter, ærter, gulerødder i stave alt efter, hvad du kan få fat i. Kan dampes for sig eller lægges ned til fisken de sidste 10 minutter. Englesauce på toppen – så synger englene!

Skippers grillede fiskespyd

  • 4-8 fiskespyd alt efter str. og sult. 200 g pr. person er rigeligt
  • Olie
  • En glo-varm grill
  • Iskold hvidvin
  • Godt brød og smør
  • Friskbælgede ærter (du selv kan bælge ved bordet) eller en salat med snittede sukkerærter i
  • Evt. citron

Nogle skippere vil muligvis helst grille bøffer,, men prøv om ikke de her spyd kan sniges ind som en ny yndlingsret. Køb fiskehandlerens lækreste spyd, det bliver ikke nemmere. Eller køb lige dele laks og lange eller anden egnet hvid fisk. Skær i lige store tern, ca. 3x3 cm. Ryst fiskene med god olie, salt og peber i en frysepose og sæt dem på spyd. De skal have ca. 2 min. på hver side. Smid en dug på kajens bedste siddeplads. Sid klar ved bordet, skænk hvidvin og ros skipper, mens han griller.Tip: Til en mere spicy variant, så smid lidt soja, sesamfrø og evt. chili ned i rysteposen.

Spiler-jordbær

Haveliv og sejlerliv er ikke altid nemt at forene. Så hvad gør man, når haven bugner af jordbær ved sommerturens start? Tjaeh, her plukkede vi alt rødt og smovsede i jordbær for spiler over Østersøen. Det er svært ikke at komme i sommerstemning. Vores søde nabo kunne så nyde resten af havens bær, mens hun var så var elskelig at vande vores tomatplanter. Resten af ferien gælder der i øvrigt bådens regel om, at hvis man kan købe lokale bær, så skal der købes bær! Og man må godt få fløde på. Spilersejlads eller ej. 

Husk at stikke ind om Samsø og forsyn jer i de bugnende frugt- og grøntboder i Ballen Havn.
Nogle skippere vil muligvis helst grille bøffer,, men prøv om ikke de her spyd kan sniges ind som en ny yndlingsret.

Køb fiskehandlerens lækreste spyd, det bliver ikke nemmere. Eller køb lige dele laks og lange eller anden egnet hvid fisk. Skær i lige store tern, ca. 3x3 cm. Ryst fiskene med god olie, salt og peber i en frysepose og sæt dem på spyd. De skal have ca. 2 min. på hver side. Smid en dug på kajens bedste siddeplads. Sid klar ved bordet, skænk hvidvin og ros skipper, mens han griller.

Tip: Til en mere spicy variant, så smid lidt soja, sesamfrø og evt. chili ned i rysteposen.

BÅD 563

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.