fbpx
images/AC_topfoto.jpg

Tekst Øyvind Bordal
Foto America's Cup

Et tomt skab i New York Yacht Club

Det var New York Yacht Club som ”opfandt” America’s Cup i 1857. De fik pokalen lavet, og forsvarede den med succes hele 25 gange – helt frem til 1983, hvor Australia II vandt, og australierne tog pokalen med til den anden side af jorden.

Efter sigende står skabet, hvor America’s Cup-pokalen stod til fremvisning, stadig parat i NYYC, og venter på at pokalen en dag kommer ”hjem igen”.

70 millioner pr. race
2021 var året hvor det skulle ske. Terry Hutchinson og hans mænd skulle bringe America’s Cup med sig tilbage fra New Zealand.

Men sådan bliver det som bekendt ikke. American Magic skabte ikke den magi man havde håbede på. I stedet blev de det første hold, som blev slået ud af den 36. America’s Cup.
Efter sigende har eventyret kostet amerikanerne omkring 10 millioner dollars pr. race at deltage i Auckland – omkring 70 millioner kroner. Og sejladserne varede en lille halv times tid.

Da American Magic væltede, fik båden et stort hul i skroget, da båden ramte vandet, efter en mærkerundning med over 50 knobs fartTidernes dyreste kapsejlads?

Det kan have været tidernes dyreste kapsejlads, og så endte det altså med en sidsteplads. Det bliver en lang vej hjem til sponsorerne, og til den ærværdige New York Yacht Club, for Terry Hutchinson og hans hold. Men som du kan se i videoen nederst i artiklen her, så tager amerikanerne sine nederlag på ægte amerikansk vis – grådkvalt, mens de holder fast i sin positive tænkning og taknemlighed overfor sponsorer og støttespillere. Men som man kan se og høre, sker med det yderste af neglene. Det har gjordt ondt at tabe, uden at vinde en eneste sejlads.

Mulige vindere
American Magic havde ellers potentialet – de var tidligt på vandet med sine både, de havde gode folk og masser af penge. Og de var hurtige. Kort inden jul lignede de det stærkeste hold blandt de tre udfordrere, og de vandt også America’s Cup World Series i Auckland i december.


Dean Barker og han Team American Magic lykkedes ikke at vende tilbage efter deres fatale kæntring, hvor båden fik et stort hul i siden og måtte på 'værft'. Magien manglede

Men når det blev alvor, og selve Prada Cup startede, var amerikanerne lige pludselig bagud. INEOS Team UK stillede op med en ombygget båd og en helt ny styrke, og også italienske Luna Rossa Prada Pirelli Team havde taget store skridt i udvikling, i den korte periode der gik hen over jul og nytår. American Magic manglede pludselig magien. De var uskarpe i manøvrerne, manglede tit den fornødne fart, og marginerne var ikke på deres side.

Vendepunktet
Men det var det vilde styrt i tredje sejlads i de indledende sejladser som sænkede hele kampagnen. Et hårdt vindstød inden sidste krydsmærke, og en beslutning om at vælge en særlig svær manøvre, førte til at båden væltede. Skrogsiden smadrede, og båden var ved at synke. Det skete i en situation, hvor de var foran for første gang, og tæt på at inkassere sin første sejr. Det var et mulig vendepunkt. Nu kom det i stedte til at koste hele kampagnen. Båden blev sejlklar igen til semifinalerne, men viste sig ikke at være konkurrencedygtig. Luna Rossa udraderede amerikanerne, og nu er det altså game over for American Magic.

Og skabet i New York Yacht Club kommer til at stå tomt, også i de kommende år.


Terry Hutchingson skulle både være taktiker og 'grinde' om bord på American Magic. Et dobbeltjob som Amerikanerne er blevet kritiseret for. Man kan ikke begge dele.

Americas Cup

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.