fbpx

Tekst Flemming Thomsen Foto Black Sails starz.com, Wikimedia commons & Ree Media

Pirater i Caribien i 1700-tallet:

To kvinder skabte rædsel på havet

Forklædt som mænd lykkedes det to engelske kvinder at blive pirater i Caribien. Anne Bonny og Mary Read bandede og kæmpede side om side med mændene. En udbredt opfattelse på den tid var ellers, at kvinder på havet skabte ulykker.Piraterne lå henslængt i hængekøjer på stranden spændt ud mellem to kokospalmer, hvis de da ikke lige sad på en knejpe og drak jamaicansk rom og muntrede sig med fruentimmere. Livet i piraternes by, Nassau, i begyndelsen af 1700-tallet var et lystigt driverliv, indtil pengene var sluppet op, og man igen måtte ud på søen for at plyndre et handelsskib.I Nassau, der ligger på Bahama-øen New Providence, havde de fundet et fristed. Her skinnede solen, mens skyggen fra palmetræer og små briser fra havet gjorde livet behageligt.

Der var kun få officielle bygninger i Nassau, som blev grundlagt af englænderne i 1670 under navnet Charles Towne. I 1684 havde spanierne nedbrændt byen, mens den i 1695 igen tilhørte England og fik navnet Nassau til ære for en allieret hollandsk statsholder. Men byen var i perioder uden guvernør, og piraternes antal voksede. I 1713 boede der antageligt over 1000 pirater blandt de 400-500 lovlydige borgere på øen, der er på størrelse med Møn. De fleste pirater var tidligere søfolk på handelsskibe og flåder, hvor de var stukket af fra de kummerlige og umenneskelige forhold, eller de var overtalt til at slutte sig til piraterne, når deres skib var blevet taget, og de ellers ville blive sat af på en ubeboet ø. Nassau blev hårdhændet styret af en pirat ved navn Thomas Barrow sammen med en tidligere kaper Benjamin Hornigold, som sammen grundlagde ”Piraternes Republik. ” Byen blev kendt som et tilholdssted for pirater, arbejdsløse matroser, skovhuggere, glædespiger – og slaver, der var bortrømt.Pirateriet var i begyndelsen af 1700-tallet så udbredt, at det truede den transatlantiske handel. Piraterne plyndrede slaveskibe, handelsskibe og selv halvstore flådefartøjer.

England satte derfor i 1718 den tidligere kaper, Rogers Woodes, ind som guvernør på New Providence og han fik på kort tid spredt piraterne for alle vinde. Nogle pirater tog imod kongens benådning, hvis de stoppede med at være pirater, andre blev taget til fange på havet, deres skib inddraget og dem selv sat i fængsel til en senere dom, der som regel lød på hængning ved halsen til døden indtraf. I midten af 1718 vendte piraten John Rackham med øgenavnet ”Calico Jack” (kaliko er indisk bomuld, ofte i stærke kulører med mønstre) tilbage til Nassau for at søge om amnesti hos den nye guvernør Rogers Woodes. Trods adskillige år som fuldbyrdet pirat lykkedes det John Rackham alias Calico at blive benådet, hvorefter han drev rundt i byen og brugte de penge, han havde opbragt ved de seneste erobringer. 

Anne kommer til byen i 1719 
Hun er datter af en advokaten William Cormac og hans tjenestepige Mary. Det er ikke et forhold man kan skilte med, så parret rejser fra Irland og anlægger en plantage i South Carolina i Amerika. Som 16-årig bliver Anne gift med en ludfattig sømand ved navn James Bonny. Faderens vrede over dette ægteskab havde fået parret til at forlade faderens plantage, og sammen var de rejst til New Providence på Bahamas for at søge lykken.Ifølge den engelske bog fra 1724 (A General History…) lever Anne Bonny snart et muntert og udsvævende liv på øen. Den hærdede pirat Calico Jack kaster sin kærlighed på den livlige unge kvinde, der bander som en sørøver, og som flere gange sætter et horn i panden på sin ægtemand, James Bonny.En vagt anråber dem, da de er på vej ud af havnen i sluppen, men de giver ham en halvkvæd vise om, at de vil tilbringe natten uden for byen. De sejler om på den anden side af New Providence og gør sluppen kampklar.Calico Jack indgår en aftale med Anne og Mary: ”Når man får øje på et andet skib, og der lægges op til en erobring, så skal de klæde sig i mandetøj. Ellers skulle de bære kvindetøj. ” På den tid var det ellers utænkeligt at have kvinder som en del af den faste besætning på skibe. Den udbredte opfattelse var, at kvinder udløste havets vrede med voldsomme bølger og elendigt vejr til følge. Der var ligefrem historier om skibe, der gik ned, når der var kvinder om bord. Denne overtro havde åbenbart ikke bidt på Calico. Bonny og Read deltog i kamphandlinger ved at lange krudt til mændene, kaste sig ind i kamptummelen og plage deres fanger. Fiskerkonen Dorothy Thomas, der blev taget til fange af piraternes på Jamaicas nordkyst, vidnede om, at de to kvinder ”bar en mands busseronne, lange bukser og havde viklet tørklæder om hovederne. Desuden havde de pistoler i hænderne og macheter i bæltet samt at de to kvinder ansporede mændene til at slå hende ihjel, så hun ikke kunne sladre.”I mange henseender var de mest berømte pirater som Sortskæg, Sam Bellamy,

Stede Bonnet, Charles Vane og Calico Jack oprørere mod det bestående samfund og dets opfattelser. Derfor plyndrede de alle typer fartøjer, mens andre pirater – især de tidligere kapere – ikke alene lod de engelske skibe i fred, men på myndighedernes bud begyndte at jage piraterne. England var bange for at piraterne under våbenhviler skulle ødelægge de skrøbelige fredsaftaler mellem de europæiske nationer, som alle ville have del i ”Den ny Verden.”Det sidste lyder tvivlsomt. I 2013 skete den største enkeltstående ulykke med tabte containere: 4300 røg i vandet og forsvandt, da MOL Comfort knækkede over i høj sø og forliste i Det Indiske Ocean. Mindre, men stadig alvorlige ulykker sker jævnligt, senest i december sidste år, hvor ONE Apus tabte knapt 1900 containere i Stillehavet, da skibet mødte en kraftig storm tæt på Hawaii.

En vagt anråber dem, da de er på vej ud af havnen i sluppen, men de giver ham en halvkvæd vise om, at de vil tilbringe natten uden for byen. De sejler om på den anden side af New Providence og gør sluppen kampklar.Calico Jack indgår en aftale med Anne og Mary: ”Når man får øje på et andet skib, og der lægges op til en erobring, så skal de klæde sig i mandetøj. Ellers skulle de bære kvindetøj. ” På den tid var det ellers utænkeligt at have kvinder som en del af den faste besætning på skibe. Den udbredte opfattelse var, at kvinder udløste havets vrede med voldsomme bølger og elendigt vejr til følge. Der var ligefrem historier om skibe, der gik ned, når der var kvinder om bord. Denne overtro havde åbenbart ikke bidt på Calico. Bonny og Read deltog i kamphandlinger ved at lange krudt til mændene, kaste sig ind i kamptummelen og plage deres fanger. Fiskerkonen Dorothy Thomas, der blev taget til fange af piraternes på Jamaicas nordkyst, vidnede om, at de to kvinder ”bar en mands busseronne, lange bukser og havde viklet tørklæder om hovederne. Desuden havde de pistoler i hænderne og macheter i bæltet samt at de to kvinder ansporede mændene til at slå hende ihjel, så hun ikke kunne sladre.”I mange henseender var de mest berømte pirater som Sortskæg, Sam Bellamy,

Stede Bonnet, Charles Vane og Calico Jack oprørere mod det bestående samfund og dets opfattelser. Derfor plyndrede de alle typer fartøjer, mens andre pirater – især de tidligere kapere – ikke alene lod de engelske skibe i fred, men på myndighedernes bud begyndte at jage piraterne. England var bange for at piraterne under våbenhviler skulle ødelægge de skrøbelige fredsaftaler mellem de europæiske nationer, som alle ville have del i ”Den ny Verden.”Det sidste lyder tvivlsomt. I 2013 skete den største enkeltstående ulykke med tabte containere: 4300 røg i vandet og forsvandt, da MOL Comfort knækkede over i høj sø og forliste i Det Indiske Ocean. Mindre, men stadig alvorlige ulykker sker jævnligt, senest i december sidste år, hvor ONE Apus tabte knapt 1900 containere i Stillehavet, da skibet mødte en kraftig storm tæt på Hawaii.

Calico Jacks sidste kamp
Hele efteråret overfalder Calico og hans pirater småbåde og skibe tæt på den jamaicanske kyst. Den 20. oktober 1720 foretager de et dristigt angreb på sluppen Mary & Sarah, mens hun ligger for anker i Dry Harbour Bay på Jamaicas nordkyst. Kaptajnen om bord fortæller bag-efter, at ”Bonny holdt en pistol i hånden” og at begge kvinder udstødte eder og forbandelser under angrebet.De mange overfald så tæt på kysten udløser en jagt på Calico og hans pirater. Hen på eftermiddagen lykkedes det for den tidligere kaper Jonathan Barnet at indhente piraternes tomastede slup, fordi piraterne sandsynligvis ved aftentid begynder at drikke. Barnet kommer så tæt på, at han kan anråbe dem, og ordren lyder: ”at de straks skal stryge sejlene for Kongen af Englands flag.” Svaret kommer prompte: ”Vi stryger ikke noget for nogen som helst,” hvorefter Barnets mænd affyrer en falkonet mod sørøverne. I kikkerten kan Calico Jack se, at kaper-skibets dæk er pakket med bevæbnede mænd, som gør klar til at entre. For en gangs skyld svigter modet de ellers hårdfører pirater. De flygter ned om læ og ifølge General Story … så står Bonny og Read alene tilbage på dækket.Mary Read er edderspændt rasende og forlanger, at mændene skal komme op og kæmpe. Da de ikke rører sig, affyrer hun sine pistoler ned mod dem, så flere bliver sårede og en falder død om.

En bredside fra det engelske kaperskib får bommen på piraterne slup til at falde ned på dækket efterfulgt af det gennemhullede storsejl. Barnets mænd vælter ind over rælingen på piratskibet og anholder piraterne, der blive overgivet til militsen på landjorden. Friheden er forbi, piraterne kastes i fængsel.Den 18. november 1720 får Anne Bonny lov til at tage afsked med Calico Jack i fængslet. Hun skal angiveligt have sagt: ”Jeg er ked af at se dig i denne knibe, men hvis du havde kæmpet som en mand var du ikke blevet hængt som en hund.” Liget af Calico Jack blev hængt op i en galge på en lille ø i havnen til skræk og advarsel.

Næsten samtidig klyngede man også piraten Charles Vane op, så de to kadavere hang ikke langt fra hinanden og i månedsvis var føde for rovfugle.Ti dage senere kom de to kvindelige pirater for retten og blev dømt til døden ved hængning. Men da begge kvinder påstod, at de var gravide, og dette kort tid efter blev bekræftet af en læge, så slap de for dødsdommen. Mary Read døde sammen med sin ufødte baby året efter af en voldsom febersygdom i fængslet. Anne Bonny har man ikke kunne finde oplysning om siden fængselsstraffen. Måske lykkedes det for hendes velstillede fader at få hende løsladt fra fængslet. Og der er historikere, der mener, at hun blev gift igen og først døde, da hun var over 80 år i South Carolina. Men beviselig dokumentation på hendes videre skæbne mangler stadig.Så ja – UFO’er findes, og nogen rammer dem. Men havet er stort, for ikke at sige enormt. Og chancen for at ramme en container er forsvindende lille. Desuden er der ikke ret meget at gøre ved det. Det er lidt som at bevæge sig i trafikken. Vi ved der sker ulykker, nogle af dem endda fatale. Men vi vurderer risikoen, og kommer frem til at den er acceptabel. Det skal jo helst gå godt. Og hvem ved – måske er det alt i alt mere sikkert at være til søs, end det er at være på land.

Båd 567

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.