fbpx
Tekst øyvind bordal FOTO Øyvind Bordal, Skipperi, arkivfoto 

Båden er klar til eventyr
– er du?

Båden er kun et redskab. Dens opgave er at få dig derud, hvor du kan sanse og opleve noget andet. Men er du i stand til det? Har du lavet forårsklargøring af dit eget sanseapparat? Er din oplevelsesmuskel serviceret og trimmet til?


Der mangler ikke gode råd og information i denne verden – specielt ikke om hvordan man klargør sin båd, rent praktisk og teknisk. Især ikke lige nu, hvor endnu en sæson på vandet folder sig ud foran os.

Der vrimler simpelthen med opskrifter og anvisninger på Facebook og Youtube. Og ja, det er både vigtigt og interessant at sørge for, at båden er rengjort, poleret, serviceret, rigget til, tjekket igennem, bundmalet og så videre og så videre.

Båden er kun et redskab
Men blandt os bådejere er der noget andet, som vi ikke taler ret meget om. Noget, som måske er endnu vigtigere, endnu mere interessant. For båden er jo ikke et mål i sig selv. Den er kun et redskab til noget, der er langt større: Selve oplevelsen af at være tæt på den mest dragende og øde natur vi har. At få lov til at sejle ud i den mest uregulerede og frie del af verden, nemlig havet.

Er du klargjort?
Båden skal til, for at vi skal kunne være derude – uanset om det er i en havkajak eller en 50 fods luksusyacht. Båden er en adgangsbillet. Der er mange slags adgangsbilletter, men på den ene eller den anden måde bringer de os alle sammen derhen, hvor vi kan opleve noget andet. Hvor vi kan føle den frihed og bevægelse, som kun havet kan give os.

Fire områder
Men kan du nu også det? Hvad er din oplevelsesevne, egentlig? Og hvornår blev den sidst serviceret? Her er fire områder, hvor du med fordel kan servicere dig selv, så du er lige så klar til at tage ud i sommerens maritime eventyr, som din båd.

FIRE TIPS TIL FORÅRSKLARGØIRING AF DIG SELV!
Der skrives ikke ret mange artikler i sejlsportsmedier om, hvordan man klargør sig selv.
Har du så at sige bundmalet din sjæl, poleret din indstilling, serviceret din samarbejdsevne eller rigget din eventyrlyst til? Her er fire gode steder at sætte ind.

1 VÆR TIL STEDE

Hvad tænker du på, når du er ude at sejle? En uløst opgave på jobbet? Din pisseirriterende svigermor? At der er noget med båden, du ville ønske var anderledes? At du egentlig slet ikke har tid til at være herude?

Tja. Det er let at havne der. Den slags tænkning er vi godt trænet til i vores samfund. Men nu kan du altså slippe det. Slippe det helt. Er det ikke derfor du så gerne ville herud? Var det ikke drømmen?

En god øvelse i at være fuldt ud til stede er at begynde at sanse i stedet for at tænke. Lytte til vinden og vandet, mågerne, lydene fra riggen – eller motorens brøl, hvis du nu har valgt at være på vandet på den måde. Se lyset skifte over vandet, bølgerne som vandrer afsted eller al den himmel, som nu strækker sig hen over dit hoved. Se landskabet inde på land, med et blik man ellers aldrig får. Dufte salt og renhed. Mærke sol og vind i ansigtet eller regn på hud, på hænder. Mærke kinetikken i kroppen, når bølgerne gør det, de nu gør, med båden og med dig.

Når sansningen overtager, slipper tankerne. Og så sker der noget. Du kender det sikkert. Det er lige der, du gerne vil være, når du er ude at sejle.

Det sker for os alle, at hovedet begynder at spinde videre indimellem. Men et godt serviceret sejlerhoved lægger mærke til det, når tankerne går i selvsving, og man lige pludselig er beskæftiget med alt muligt andet end lige her og nu. Og så skifter man bare tilbage igen, let og ubesværet, til det andet gear. Sansningen. Hvor vi virkelig kan mærke, hvad det egentlig var, vi kom herud for.

2 ACCEPTER NATUREN


Folk, der har sejlet rigtig meget, har som regel lært det: Man ved aldrig helt, hvad der sker. Det er en realitet, man som sejler, må forholde sig til. Det er på naturens præmisser. Det bliver med andre ord op ad bakke, hvis man vil kontrollere en sejltur – hvis man insisterer på at holde fast i en eller anden detaljeret og rigid plan.

Forsøger man det, bliver det hele før eller siden til en kamp. En masse forsøg på at kontrollere ting, som netop udmærker sig ved ikke at lade sig kontrollere. Det er heller ikke en kamp man kan vinde. Mange potentielt vidunderlige sejlture er døde på den konto.

Det kan være du vil til Anholt. Men lige nu ser det ud til, at Ebeltoft virker som en bedre ide. Eller Odden. Det kan være, du troede, det ville blive sol og let vind. Men nu regner det, og det blæser også rigtig meget. Det er sådan, det er.

På vandet præsenterer virkeligheden sig, som den nu er, til enhver tid, og du har ikke andet valg end at håndtere den – lige præcis i den form, den har. Det gør du bedst, og ikke mindst lykkeligst, hvis du siger ja. Også til at det, der sker, tager en anden vej, end det du havde en eller anden ide om forinden. En god serviceret sejler er på hold med vejr, vind, bådens eller mandskabets små eller store sammenbrud og siger ja til det eventyr, livet er, når man ikke rigtig ved præcist, hvad der sker.

3 BLIK FOR SKØNHED 

Det gør noget ved mennesker at være omgivet af skønhed. Man bliver påvirket af det. Skønhed sætter sig i en. Det hele føles bedre, både udenpå og indeni. Men kun hvis man får øje på den.

Det er både let og helt gratis at glæde sig over en smuk solnedgang eller synet af ens egen stævn, når den kløver bølgerne, drevet frem af sejlene. Eller ansigterne på de mennesker, du sejler sammen med, når de griner af en dårlig joke, eller når de er dybt koncentrerede om at køre et skøde ind på et spil. Det er forunderligt så megen skønhed, man er omgivet af, hvis først man begynder at få øjnene op for den.

Det er selvfølgelig en god ide at se skønheden også i det landbaserede liv. Men lige her taler vi om at sejle, ude på vandet – og i det frirum, vi finder derude, er noget af det fineste virkelig at se, hvor smukt det alt sammen er. En god serviceret og forårsklargjort sejler har renset sine øjne grundigt i saltvand og er begyndt at nyde årstidens skønhed, allerede inden båden er søsat.

4 RO OG STILHED 

På en måde er det at sejle en modgift mod vores tids daglige liv, som ikke fungerer så godt, og som groft sagt kan sammenfattes med et enkelt ord: Stress.

Altså, at være under pres. At jage fra det ene til det andet med en følelse af, at det, du laver lige nu, ikke er det, du egentlig burde lave. Det er kort sagt et liv i høj hastighed, et liv med høj puls. Ting skal gå stærkt. De skal gøres så hurtigt som muligt, så man kan komme videre til det næste på to do-listen.

Nu når sejlsæsonen åbner, så husk, at den kommer med en invitation til det modsatte. Til at være langsom. Til at ting godt må tage lang tid. Lige her må du faktisk godt. Og det er måske den største luksus, du overhovedet kan opleve. En god serviceret sejler bytter uret ud med vejret. Med solen eller vinden. Lige her har du en gylden mulighed for at føle ro. Tag den.

BÅD 576

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.