fbpx
TEKST ØYVIND BORDAL FOTO  UNIVERSAL FUTURIST/ANNE SKARE NIELSEN, ØYVIND BORDAL#584

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen

Plug & play – men også håndværk, stilhed og natur

Man vil være unik og fremstå professionel. Men uden at forpligte sig eller bruge lang tid på at lære håndværket. Man vil ned i tempo og være i stilhed og natur. Men uden rigtig at kunne holde det ud. Her er en rejse igennem tidsånden – med Anne Skare Nielsen ved roret.


Vi har flere gange tidligere talt med fremtidsforskere, om hvad vi sejlere kan forvente i de kommende år. Om hvilke trends og tendenser, der er på vej. Om hvordan de vil slå igennem. Om hvad det vil betyde for os. Her et friskt blik på 2023 – og de år der følger.

Anne Skare Nielsen er vokset op i en sejlerfamilie. Så når hun kaster sit fremtidsforsker-blik på sejlsporten, er det med både kærlighed og forståelse. ”I en del år allerede, har tendensen været, at folk er mindre interesserede i at eje end tidligere,” siger hun. ”Det væsentlige er blevet at have adgang til noget – i den periode, hvor man finder lige præcis det interessant. Det er blevet væsentligt at kunne komme ud af et engagement, uden at være bundet af for mange forpligtelser, investeringer og så videre. Her er det klart, at det at eje en båd ikke passer så godt ind.”

Skræddersyet til mig
”Sideløbende er der en anden trend, der er tydelig: Eftersom vi er blevet meget mere synlige for hinanden, især via sociale medier, er image – det som i virksomhedsverden hedder branding – blevet vigtigere. Og her er det vigtigt at skille sig ud, ikke at være en i mængden. Som man for eksempel er, hvis man tager på charterferie. Det skal helst være noget unikt, personligt, skræddersyet. Og tursejlads lever faktisk op til ret mange af de parametre. Man er sin egen skipper, og man opsøger sit eget eventyr.”


Om Anne Skare Nielsen 
Anne Skare Nielsen (f. 1971) driver Universal Futurist sammen med Henrik Good Hovgaard.

Hun er fremtidsforsker, forfatter og træner futurister i futuristcommunity.dk. Hun er uddannet biolog, har en kandidatgrad i statskundskab og har været medlem af Etisk Råd.

Anne er meget aktiv i medierne, blandt andet i DR’s populære radioprogram ”Filosoffen, forfatteren og fremtidskvinden” og som tv-vært på programmet ”NewScience” på TV2 News. Hun bor i Dragør, er gift og har fire sønner. Derudover er hun selv bådejer og sejler i sin fritid.

””High tech, high touch”
”Noget andet, der taler til tursejladsens fordel, er, at det er forholdsvis low tech. Man kommer tæt på naturen, og man gør det ved at bruge traditionelle teknikker, som man er nødt til at kende. Vi kalder det ”high tech, high touch”, siger Anne Skare Nielsen. ”Jo mere teknologien overtager, jo mere har vi brug for det nære. At kunne berøre noget autentisk og naturligt.”

Shipster-segmentet
”Og så har jeg lagt mærke til et voksende segment, som jeg har hørt omtalt som ”shipster-segmentet”, fortsætter hun, ”bestående af wannabe professionelle – altså folk som gerne vil se ud som om, de har styr på det hele og derfor går ud og investerer i det helt rigtige udstyr. Men det der med at skulle bruge rigtig lang tid på det og lære det fra bunden, det har de måske ikke så meget lyst til. Så de vil egentlig bare have en plug & play-løsning, hvor det hele virker med det samme, og hvor de på en eller anden måde får lov til at udstråle, at de kommer fra en søfarende nation, selvom de stort set ikke har sat sine fødder på et dæk.”

Plug & play
”Jeg kan komme med et eksempel: På et tidspunkt så jeg nogle amerikanere, der havde fundet på at udvikle fiskestænger, der også var plug & play. Rigtig mange fædre vil jo gerne ud at fiske med deres børn. Men fordi de selv ikke havde fisket med deres far – formentlig fordi de ikke var tvunget til det, og så gad de ikke – så kunne de ikke finde ud af det. Den viden var ligesom sprunget et led over. Og nu havde de fået dårlige oplevelser med at stå der med deres egne unger og ikke vide, hvordan man gør. De her amerikanere havde så udviklet en fiskestang, hvor det hele var så klargjort, at det ligesom ikke kunne gå galt. Så kunne man få en succesoplevelse, komme afsted med sit barn og måske endda fange en fisk. Og det er sådan noget folk trænger til. Man er så træt af at ligne et fjols i alle mulige andre sammenhænge, så hvis bare man kan få en plusoplevelse og mærke, at man ikke helt er faldet af på den, så vil man gerne betale for det.”
Eventsejlads for virksomheder, hvor man bare skal møde op, er blevet en stabil forretningsmodel.

Craftmanship
”En tredje tendens er det jeg kalder ”craft-manship”, som er det mere håndværks-betonede aspekt: Glæden ved at investere sin tid i håndværket. Det behøver ikke længere at være et udstyrsstykke, men det er glæden ved det gode håndværk. Jeg har på et tidspunkt arbejdet med turisme for nogen, der kom fra nogle meget luksuriøse destinationer, hvor de skulle tiltrække nogle af de rigeste mennesker i verden. Og der snakkede vi om, at når man har prøvet det hele, jamen, så er det ikke længere en attraktion at komme ud at fiske sværdfisk med pisse dyr fiskestang fra en pisse dyr båd.

Det eksklusive vil være at blive valgt ud til at være den, der får lov at være sammen med en græsk fisker nede på havnen, som næsten ikke kan snakke engelsk, og som i øvrigt ikke rigtig gider høre på dit pis. En som beder dig møde op i nogen ordentlige sko, og som ikke er bange for at skælde dig lidt ud.

At få lov til at have en dag på havet med ham, det er virkelig noget værd! Det er en ægte attraktion. I det hele taget kan man sige, at virkelig det at kunne noget, er noget der står i høj kurs i dag.”

Silent retreats
”Helt generelt er der en megatrend, der handler om et ønske om at komme væk fra det hurtige, højteknologiske, larmende og tit stressede liv. ”Silent retreats” har mange måske hørt om. Det er en stor opblomstring, og det bliver ved med at være populært – det med at man tager steder hen, hvor man sidder og mediterer i rundkreds, eller man er stille sammen. Eller tager et sted hen for at skrive en bog. Det med at være introvert. Der er så meget støj i verden, at vi har brug for steder, hvor vi kan være det. Jeg kunne sagtens forestille mig, at der kom noget der hed ”silent sailing”, hvor man tog ud at sejle sammen og var helt stille. Bare brugte lidt håndtegn og sådan. At kunne være stille med naturen, det er noget folk drømmer om og søger hen mod.”
Man er skipper på sit eget eventyr. I 2023 gider vi ikke vandre i flok. Eller: Det skal i hvert fald ikke se ud som om, vi gør det.

Natur
”Og det kunne jo være den sidste trend, jeg vil nævne, det med naturoplevelserne. Nu skal vi jo ikke i zoologisk have længere og kigge på dyr. At sejle ud at se noget særligt, for eksempel en hval – at tage ud efter noget – det kan mange mennesker rigtig godt lide. Sådan er det jo også med at sejle. At sejle ud og hjem igen er ligesom ikke helt nok. At sejle ud at se nogle sæler eller besøge en bestemt havn, måske se en solnedgang, og så sejle hjem igen, det er mere populært. Det angiver også en ramme og et formål: Det starter, går et sted hen – og så stopper det.”

Svært at holde ud
”Men selvom det er et ønske for mange mennesker, er det jo ikke det samme som, at de er gode til det eller kan holde det ud, når det sker. Nu er jeg selv ud af en sejlerfamilie, så jeg er vant til, at sejlture kan blive utrolig lange, hvis vinden ikke står lige der, hvor man ønsker den skal være. Jeg kan huske engang, det var i Norge, hvor vi blev inviteret på et cruise i den norske skærgård. Og der sker der vitterlig ikke en fis. Der er meget smukt.

Men der sker ingenting. I mange timer. Jeg satte mig på agterdækket med et tæppe over benene, det var ret koldt, og en kop kaffe, og sad bare og kiggede på bjergene. Gad vide om der bor nogen deroppe, tænkte jeg. Og på et tidspunkt fik jeg øje på de andre, der gik rundt på skibet. De fleste var amerikanere. Og de havde det helt vildt dårligt. De var enormt rastløse. Og så gik det op for mig, at det ikke at lave noget – at der er stille, og ikke sker noget – det er for mange en helt forfærdelig oplevelse.”
J-70 kan lejes i mange sejlklubber. Det matcher tidsånden.

Den vellykkede sejltur anno 2023
”Lige der kunne man jo have kombineret oplevelsen med noget håndværksmæssigt, så alle fik lov at pudse og olie teak, for eksempel. Eller finde ud af hvordan man binder de rigtige knob. Så hvis man skulle være konkret, så kunne et vellykket sejladsarrangement i 2023 jo se sådan ud, at man sejler ud et sted for at se noget. Opleve noget bestemt, så turen har et formål. En start, en midte og en slut. Og så kunne man jo være aktiv undervejs og lære noget nyt. Være sammen med nogen, der virkelig kan noget.”

En vrimmel af tilbud
”Alt i alt har sejlads mange aspekter, der passer godt ind i tidens tendenser. Men også nogle, der ikke gør. Og så er det vigtigt at huske, at der er så mange tilbud i dag. Og det er meget lettere at gå til fitness eller padel, end det er at tage ud at sejle. Så det er jo ikke fordi den kvalitet, man kommer med, er dårlig. Der er bare så mange andre ting at lave, som er meget nemmere. Og netop det er en stor forskel fra, hvordan det var for en 30-40-50 år siden.” 
Kitesurfing og paddleboard er mere mobilt og mindre udstyrskrævende end traditionel sejlads. Og så er det vildere og mere fotogent.

Båd 584

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.