fbpx

TEKST Dan Ibsen FOTO: World Sailing / IOC & Peter Brøgger -
Photoshop:
Bådmagasinet

Lykkes det Rusland at splitte sportsverdenen?

DIF rygende uenig med IOC

World Sailing skal på det kommende halvårsmøde den 16.-19. maj træffe beslutning om, hvorvidt sanktionerne mod Rusland og Belarus skal fortsætte, lempes eller ophæves.


Prs. Sofia Cup på Mallorca er netop gennemført i påskedagene og i slutningen af denne uge starter French Olympic Week i Hyeres, og her er tale om to af de største World Cup stævner for de olympiske klasser på globalt plan, men fortsat uden deltagere fra Rusland og Belarus på grund af sanktionerne.

Senere på sommeren skal der sejles kvalifikation om OL-nationspladser ved VM for alle olympiske klasser i Holland, og derfor bliver det nødvendigt med en revurdering af hele problematikken.

Hvis den Internationale Olympiske Komite (IOC) skulle tillade, at atleter fra Rusland og Belarus deltager i OL 2024 under neutralitets principper, så skal de på den ene eller anden måde kvalificere sig til OL. Normalt sker det i mange sportsgrene via europæiske kvalifikationer, men risikoen er, at det i stedet vil ske i Asien, hvilket IOC ikke har modsat sig.

Bådmagasinet har været i dialog med formanden for Dansk Sejlunion Line Markert, som til mediet forklarer, at man fastholder sin holdning om at russiske og belarussiske atleter ikke skal deltage i Int. stævner og kvalifikationen til OL i 2024. Foto: Peter Brøgger / DS. 

DS er stadig imod lempelse af sanktioner

DS formand Line Markert siger om den kommende beslutning, som også skal drøftes på Scandinavian Sailing Federations møde på fredag i Helsinki:

”Dansk Sejlunion fastholder sin holdning om, at russiske og belarussiske atleter ikke skal deltage i internationale stævner og i kvalifikationen til de olympiske lege i 2024. 

Lige som DIF synes vi, det er alt for tidligt at tale om at give russiske atleter og atleter fra Belarus adgang det olympiske fællesskab, for situationen i Ukraine er lige så forfærdelig, som da Rusland begyndte invasionen, og IOC udelukkede de to lande.  

I World Sailings Council er Dansk Sejlunion repræsenteret gennem den nordisk-baltiske gruppe G, hvor det i øjeblikket er Sverige og Island som repræsenterer gruppen.
 
Derfor skal vi drøfte udmeldingen fra World Sailings bestyrelse, når vi mødes i den nordiske gruppe på fredag i Helsinki for at koordinere vores samarbejde og bl.a. forberede vores stilling på Worlds Sailings ”midyear meeting.”

Beslutning hos internationale sportsforbund

World Sailing (WS) beslutning på halvårsmødet vil ske med baggrund i, at den Internationale Olympiske Komite (IOC) har udsendt en ny vejledning som giver de Internationale sportsforbund retten til selv at beslutte vedr. deres egen sport. Vejledningen anbefaler vilkår for individuelle atleter og støttepersonale med et russisk eller belarusisk pas i internationale sportskonkurrencer arrangeret af internationale forbund og arrangører af internationale sportsbegivenheder.

WS bestyrelse mødtes i sidste uge for at overveje IOC’s nye vejledning. Bestyrelsen støtter de grundlæggende principper for Olympisme i det olympiske charter og anerkender, at principperne er retningsgivende for IOC's anbefaling om at tillade russiske og belarusiske idrætsudøveres tilbagevenden som uafhængige neutrale atleter.

World Sailing skriver i en pressemeddelelse:

”Når man konstaterer, at IOC's direktion endnu ikke har overvejet russiske og hviderussiske atleters deltagelse i de olympiske lege i Paris 2024, er bestyrelsens nuværende opfattelse, at med hensyn til olympiske kvalifikationsbegivenheder repræsenterer Semaine Olympique Française (SOF) i april 2024 målrettet mulighed for enhver potentiel genoptagelse til OL-kvalifikationsbegivenheder. SOF er en stor regatta i Paris 2024-kvalifikationsprocessen.

I betragtning af den brede mangfoldighed inden for sejlads og i betragtning af de stærke holdninger, som World Sailing's nationale myndigheder har, er bestyrelsens holdning, at den endelige beslutning om tilbagevenden til internationale sejlsportsbegivenheder vil blive truffet i samråd med World Sailing Council på halvårsmødet, der afholdes den 18. maj 2023.

Efter mødet har bestyrelsen til hensigt at træffe en beslutning i henhold til World Sailings politikker og regler.

World Sailing er fortsat fuldt ud forpligtet til at støtte Ukraines sejlersamfund gennem, hvad der fortsat er en ufattelig svær tid.”


Lykkes det Rusland at splitte sportsverdenen ?

Indtil nu har et 34 regeringer samt mange nationale idrætsforbund fastholdt deres holdning til sanktionerne, og nu bliver det helt op til de internationale sportsforbund at beslutte om fastholdelse, lempelser eller ophævelse af sanktionerne.

Danmarks Idræts-Forbund (DIF) har udtrykt stor uenighed med IOC og mener, at det er forkert at diskutere tilbagevenden til de internationale konkurrencer, idet intet har ændret sig i krigen i Ukraine.

Hvis sportsverdenen nu begynder at ophæve sanktionerne, så vil det fra Rusland og Putins side ganske sikkert blive udlagt som en sejr, mens Ukraine forventeligt vil fordømme, at de fremadrettet skal konkurrere med deltagere fra den krigsførende nation, som har invaderet store dele af Ukraine inklusive Krim-halvøen.

IOC har endnu ikke truffet nogen beslutning vedr. OL 2024, men udfordringen er, at man nok på den ene eller anden måde kommer til at se atleter fra Rusland og Belarus i Paris til OL 2024. Senest i Beijing så man russiske flag på atleternes skuldre, selvom om de skulle have optrådt neutralt på grund af udelukkelserne som følge af den store statsstøttede dopingskandale. Selvom de skulle stille op under det olympiske flag, kan det være meget vanskeligt at sikre krav om neutralitet.

Åbningsceremonien i Paris 2024 er planlagt til at foregå langs Seinen, og med Frankrigs demonstrationskultur kan man risikere markante protester og mulige uroligheder, hvilket kan blive et ’marridt’ for både de franske OL-arrangører samt IOC.

Den olympiske bevægelse lever af den folkelige opbakning samt fra regeringer over hele verden, hvilket er det vigtigste aktiv i den olympiske bevægelse. Hertil kommer IOC’s topsponsor program med globale sponsorer, som er afgørende for IOC’s økonomi. Så IOC’s balancegang i hele denne vanskelige sag, kan blive afgørende for IOC’s troværdighed og økonomi.

Den olympiske bevægelse lever af den folkelige opbakning samt fra regeringer over hele verden, hvilket er det vigtigste aktiv i den olympiske bevægelse. Hertil kommer IOC’s topsponsor program med globale sponsorer, som er afgørende for IOC’s økonomi. Så IOC’s balancegang i hele denne vanskelige sag, kan blive afgørende for IOC’s troværdighed og økonomi.


IOC’s anbefaling til Int. sportsforbund

IOC Executive Board har udsendt følgende anbefalinger til de Int. sportsforbund og internationale sportsbegivenheder, og det kan meget vel betyde, at World Sailing implementerer disse anbefalinger, således at atleter fra Rusland og Belarus efter den 18. maj kan deltage i int. sejlsportsbegivenheder:

  1. Atleter med et russisk eller belarusisk pas må kun konkurrere som individuelle neutrale atleter.

  2. Hold af atleter med russisk eller belarusisk pas kan ikke komme i betragtning.

  3. Atleter, der aktivt støtter krigen, kan ikke konkurrere. Støttepersonale, der aktivt støtter krigen, kan ikke tiltrædes.

  4. Atleter, der har kontrakt med det russiske eller belarusisk militær eller nationale sikkerhedsorganer, kan ikke konkurrere. Støttepersonale, der har kontrakt med det russiske eller belarusisk militær eller nationale sikkerhedsagenturer, kan ikke tilmeldes.

  5. Enhver sådan individuel neutral idrætsudøver skal, ligesom alle andre deltagende atleter, opfylde alle antidopingkrav, der gælder for dem og især dem, der er fastsat i IF'ernes antidopingregler.

  6. Sanktionerne mod de ansvarlige for krigen, de russiske og belarusiske stater og regeringer, skal forblive på plads:
   1. Ingen internationale sportsbegivenheder organiseret eller støttet af et IF eller NOC i Rusland eller Belarus.
   2. Intet flag, hymne, farver eller nogen anden identifikation af disse lande vises ved nogen sportsbegivenhed eller møder, inklusive hele spillestedet.
   3. Ingen russisk og belarissk regering eller statsembedsmand kan inviteres til eller akkrediteres til nogen international sportsbegivenhed eller -møde.Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.