Blandt badegæster, kajakroere og ankerliggere hamrer en 29 fods motorbåd i fuld galop ned gennem den lille, Instagram-venlige passage mellem Fyn og Fænø i Lillebælt. Det kræver ikke meget fantasi at forestille sig, hvor galt det kan gå.
"Jeg giver den lige lidt gas dernedad" – dagens bådfører, politiassistent Thomas Lund, sætter efter motorbåden, og et næsten pandekagefladt vand føles pludselig som en brostensbelagt motorvej. Kort tid efter den spritnye patruljebåd har forladt kajen i Middelfart under en klar, blå himmel, hænger den første sigtelse i den lumre sensommerluft.
Alligevel er stemningen om bord ikke, at nu skal "spætten ud at hakke". Det handler om kontrol, dialog og information – men for de få, der hævet over enhver tvivl har "røven i klaskehøjde", bliver det en dyr søndag i august.
"FEM TUSINDE? Ja, det koster vel at lære. Vi er helt nye på vandet og har præcis overtaget båden i fredags. Vi skal lære os, hvad man må og hvor – undskyld," siger Ulrik fra Billund noget overrasket efter lærdommen om, hvor hurtigt hans nye båd kan og må sejle – i det mindste mellem Fyn og Fænø.
Ulrik står for den første af søndagens to sigtelser, som ikke tegner billedet af dagen – det gør mange af de andre kontroller.
"Vi ville ønske, at der fandtes et kort med al information til sejlerne. Det ville gøre det nemmere for sejlerne at overholde reglerne og føre til endnu færre sigtelser. Langt de fleste sejlere vil gerne overholde reglerne, men nogle er slet ikke klar over, de findes."
JEPPE MØLLER, FYNS POLITI
Bøder ja, men også dialog og information
Med laminerede udskrifter på tabeller, regler, kort over zoner, afstandsmåler og moderne navigationsudstyr har tremandspatruljen 100% styr på, hvad der kan sigtes for. Men ifølge politiassistent og gast Jeppe Møller, så er meningen med at sejle ud på patrulje ikke at udskrive bøder. "Vi tager ud for at foretage kontroller og sikre, at sejlerne har styr på tingene, og det redder jo potentielt liv for alle, der færdes herude," siger han, inden næste båd bliver vinket ind til siden.
"Vi stopper jer, fordi det vist gik liiiiidt for stærkt. Fartgrænsen her er 5 knob," forklarer betjentene, når de har lagt sig på siden af en lille motorbåd med et noget uforstående, nyforlovet kærestepar om bord.
"Jeg kunne mærke, at jeg nok ikke skulle sejle alt for hurtigt her, men jeg kunne ikke se på søkortet, at der ligefrem er en fartgrænse," siger bådens skipper, Christoffer fra Odense.
Forklaringen bliver noteret, og Christoffer informeres om reglerne, at han kan læse om dem på Fyns Politis hjemmeside, og at han denne gang slipper med en løftet pegefinger.
Betjentene mener ikke, der var tale om et tydeligt lovbrud. Christoffer havde ikke sat andres liv i fare, han sejlede kun marginalt for hurtigt, og i øvrigt anede han ikke, at han gjorde noget forkert.
"Vi har forståelse for, at der ikke findes et kort med al information," siger politikommissær Henrik Strauss, som er ansvarlig for søpatruljerne hos Fyns Politi. Han tilføjer, at "sejler du rundt i bedste mening og i øvrigt viser godt sømandskab, har du et godt udgangspunkt for at ikke få en skrivelse i din e-boks."
Patruljebådens 150 Yamaha-heste brøler igen og arbejder nu på at indhente en hurtiggående motorbåd tæt ved kysten. Der måles afstand og diskuteres fart og omgivelser – det ser ikke godt ud. Skipperen Jan slipper da heller ikke med en løftet pegefinger. I høj fart sejlede han alt for tæt på badegæster inde ved kysten.
"I det her tilfælde handler det jo ikke kun om, at han sejler for hurtigt indenfor 300 meter zonen, det handler også om, at han helt tydeligt sætter andres liv i fare," forklarer Henrik Strauss. Selvom Jan mumler om, at "5.000 kroner er en absurd, høj bøde," mener han, at politiets kontrol er en god idé. "Der skal jo være styr på tingene," siger han med et skævt smil, inden han lettere slukøret tøffer videre mod den gamle lillebæltsbro i den ellers potente motorbåd.
Thomas Lund, politiassistent og bådfører, har tidligere forklaret, at langt de fleste løftede pegefingre og sigtelser handler om fart. "Det er det, sejlerne har sværest ved at finde information omkring."
"Jeg tænker, det er en god idé, at politiet patruljerer herude. Så ved man, at der er styr på det."
MORTEN, VANDSCOOTERFØRER
Redningsveste og papirer
Som dagen skrider frem, viser det sig, at alle, der får kontrolleret sine certifikater, forsikringspapirer og redningsveste har styr på det. Bortset fra en enkelt hollænder på vandscooter.
"Senest mandag sender du mig et bevis på betalt forsikring og et billede af dit certifikat, og nu styrer du direkte mod land i maks. 5 knob. Så slipper du for en sigtelse," siger Henrik Strauss i en venlig tone til den unge mand.
Samtidigt har Morten fra Kolding – på eget initiativ – lagt til på den anden side af patruljebåden.
"Jeg kan lige så godt få det overstået," siger han og viser sine papirer. Morten ser ikke politiets tilstedeværelse som en streg i regningen. "Hold styr på papirerne, og hold dig væk fra land, hvis du skal sejle stærkt," griner han og fortsætter.
"Vi har ingen interesse i at have en dårlig sag og spilde systemets tid og øvrige ressourcer. Vi sigter kun, når der er stor marginal"
HENRIK STRAUSS, FYNS POLITI
Og så er den gal igen
Patruljen lægger sig endnu engang i kølvandet på en motorbåd. Denne gang er det Lisbeth fra Kolding, som tiltrækker sig opmærksomhed med en fart, der nok kræver en lille snak. Igen bliver der målt afstand, og situationen snakkes igennem om bord, inden de blå blink bliver tændt.
"Det er første gang, vi bliver stoppet af politiet, og det var jo en god oplevelse. Nu er vi lidt mere opmærksomme fremover," siger Lisbeth efter snakken med patruljen, som igen måtte informere om de forskellige regler indenfor 300 meter zonen på hver side af Lillebælt.
I Lillebælt må man med en motorbåd på den ene side i Fyns politikreds godt sejle parallelt med kysten i 300 meter zonen, det må man ikke på den anden side – i Sydøstjyllands politikreds. Det har længe skabt forvirring, og både sejlere og interesse-organisationer har efterlyst ændringer.
"Vi har lyttet, og politikredsene imellem snakker mere og mere sammen om de udfordringer, som borgerne møder til søs – bl.a. forskellige regler."
HENRIK STRAUSS, FYNS POLITI
Fra debat til handling
Efter en lang arbejdsdag sætter patruljen kurs mod Middelfart, det er tid til at gøre status over dagens indsats. "Det var en positiv oplevelse med kun to sigtelser, og det går jo fremad med de helt elementære regler," bliver der sagt, når den mørkegrå patruljebåd igen er fortøjet til kajen, og de blå blink er slukket.
Men resultatet af de mere end 20 kontroller vidner også om, at det fortsat er svært for sejlerne at navigere i politikredsenes lokale regler og den manglende ensretning af dem – noget, der nu sættes fokus på. Ifølge Henrik Strauss er der blevet taget initiativ til, at alle politikredse mødes sidst på sæsonen til en samlet erfaringsudveksling. Udfordringen med de forskellige regler i forskellige politikredse har nået et nationalt niveau i Rigspolitiets forum for politiets maritime enheder.
"Vi har lyttet, og politikredsene imellem snakker mere og mere sammen om de udfordringer, som borgerne møder til søs – bl.a. forskellige regler," afslutter han.
Allerede få dage efter, at Bådmagasinet havde været med på patrulje, blev information om lokale regler i Fyns politikreds tydeliggjort på hjemmesiden, og der gøres opmærksom på, at der fx i Lillebælt kan gælde andre regler hos Sydøstjyllands Politi.
På Bådmagasinets hjemmeside kan du læse flere artikler om politiets maritime indsats og få genopfrisket hele debatten.
BØDETAKSTER PÅ VANDET
Manglende redningsvest: 1.500 kr. pr. vest
Manglende certifikat til speedbåd eller vandscooter: 5.000 kr.**
Manglende ansvarsforsikring: 1.000 kr.
Overtrædelse af hastighedsbegrænsning: 5.000 kr.*
Sejlads i forbudszoner: 5.000 kr.*
*10.000 kr. anden gang. **Skærpet bøde anden gang.
PROMILLEGRÆNSE NÅR DU SEJLER
Promillegrænsen for at føre en båd på over 15 meter, planende speedbåde og vandscootere er 0,5 promille. Fører du en sejlbåd på under 15 meter, må du godt indtage alkohol, men du må ikke være så påvirket, at du ikke kan fremføre båden på betryggende vis.
Bødetaksten er som ved spirituskørsel. Ved en promille på 1,0 får du en bøde på en måneds nettoløn.
Reglerne gælder ikke, når båden ligger i havn eller for anker.