Er det farligt, hvad med vejret, erfaringen, udrustningen og båden? Spørgsmål, der som lyn fra en klar himmel dukker op på nethinden, når snakken falder på sejlads i vinterhalvåret – og det gør den nu.
"Nej, det er ikke farligt," er sail coach Claus Hasles korte svar, det lange kommer vi tilbage til, men "farligt er nok den typiske misforståelse, der gør, at mange kun sejler om sommeren." Forklaringen er ofte vejret, men… selvom der bliver skruet ned for de lyse timer og temperaturerne ikke er noget, man gror tomater i, er vejret faktisk mere stabilt i vinterhalvåret.
"BANG, så skifter vinden pludselig retning!" Meteorolog hos DMI, Lars Henriksen, kan tale i timer om sommervejrets mange finurlig-heder og udfordringerne med at forudsige dem. Vintervejret derimod, "det er noget nemmere at holde styr på," forklarer han.
Forskellen på sommer- og vintersejlads
Claus Hasle, erfaren vintersejler i en Dufour 422, professionel sail coach og instruktør hos firmaet Watergames mener, at "den primære forskel på sommer og vintersejlads kan kortes ned til temperaturen og længden på dagene." Teknisk set er der ingen forskel på sejladsen eller krav til båden. Er båden bare sikkerhedsmæssigt i orden – som altid, så kan den uden problemer sejles hele året.
Er det farligt? Claus tænker ikke, at sejlads om vinteren er mere farligt end om sommeren, når man forstår indflydelsen, de lavere temperaturer og kortere dage har på komfort og sikkerhed – faktorer, der går hånd i hånd hele vinterhalvåret.
"Dårlig komfort er forbundet med større risiko for, at noget går galt," siger han og forklarer betydelsen af de lave temperaturer og korte dage.
Claus opfordrer desuden til at stille større krav til vejrudsigten – den skal love godt vejr med stor marginal. Risiko for vind på 8 m/s kan være godt vejr om sommeren, men på grund af de lavere temperaturer vil 8 m/s være lig med meget dårligt vejr i fx oktober.
Sammenlignet ses forskellen på vindkortenes nøjagtighed i de to vejrtjenester Windy og DMI tydeligt.
BRUG DIT BAROMETER
Barometeret, som måler atmosfærisk tryk, falder normalt, når der er risiko for en storm. Jo større faldet i trykket er, desto kraftigere er typisk stormen. Ser du en hurtig og markant nedgang i barometertrykket over en kort periode, kan det være et tegn på en kraftig og hurtigudviklende storm. Et langsomt fald i trykket over længere tid kan indikere en mere gradvis opbygning af en lavtryksfront og altså en mindre, intens storm.
SEJL SIKKERT ALTID
Søsportens sikkerhedsråd har udviklet “De 5 sejlråd”:
1. Lær at sejle
2. Hold dit grej i orden
3. Planlæg din tur
4. Hav en livline til land
5. Brug vesten
På sejlsikkert.dk og i SejlSikkert-appen kan du læse om al den grundlæggende sikkerhed, du altid skal være opmærksom på, når du skal ud på vandet.
Vejret for en sejler er meget mere uforudsigeligt om sommeren. Specielt lokalt kan tingene ændre sig pludseligt – vinter og specielt efterår er der ikke lige så meget gods i atmosfæren,
det er lig med færre overraskelser.
Lars Henriksen, meteorolog DMI
Forstå vejret
Sommerens 15-18 lyse dagtimer er i oktober reduceret til otte. Sammen med lavere temperaturer, mere nedbør og mere vind følger udfordringer, mange ikke er trygge ved. For selvom vejr og vind i efterårsmånederne og de tidlige vintermåneder typisk er stabilt og forudsigeligt, er det også årstid for storm, snestorm og tåge.
I mere end 20 år har meteorolog hos DMI, Lars Henriksen, arbejdet med vejret. Han forklarer om de typiske vejrfænomener i de koldere måneder, hvornår på året de opstår, hvordan de opstår, og hvad du skal holde øje med.
Hos DMI arbejder flere meteorologer hver dag på farvandsudsigterne. Fire gange i døgnet opdateres de lokale prognoser, og to gange i døgnet opdateres femdøgnsprognoserne. De kan indikere, om der fx er et omslag i vejret på vej, du skal være opmærksom på – ligesom barometeret kan.
DMI’s farvandsudsigter har i dag en nøjagtighed på helt ned til 2,5 km. Typisk har de kommercielle vejrtjenester som fx Windy kun en nøjagtighed på 8-15 km. Så selvom du kan zoome helt ind på Sjællands Odde, er det ikke sikkert, at de har foretaget lokale beregninger der. Teoretisk set kan deres prognose for Sjællands Odde være for Nykøbing Sjælland.
"Kig på de rigtige prognoser, kig på radarbilleder, kig på det, hvor en meteorolog har været inde over – så er du godt hjulpet," tipser Lars Henriksen om for en sikker sejlads.
Slip fortøjningerne
Vintersejlads er ikke nødvendigvis synonym med fare, men det er vigtigt at have fokus på vejret, de lave temperaturer og korte dage. Nedkøling i cockpittet eller i værste fald i vandet og fx frost på dækket kan hurtigt blive livsfarligt. De færre lyse timer er vigtige at tage med i planlægningen, hvis du vil undgå sejlads i mørke.
I vinterhalvåret er vejret mere forudsigeligt for meteorologerne og sammen med en lettere forståelse for, hvordan du spotter årstidens typiske vejrfænomener, har du gode forudsætninger for at undgå overraskelser.
Er din båd bare sikkerhedsmæssigt i orden, er der ikke noget i vejen for at sejle i den hele året, og behovet for en evt. vinterkonservering vil være begrænset til en kort periode.
"Behold trygt båden i vandet, nyd de mange fine efterårs- og vinterdage, og få det dobbelte ud af din investering," afslutter sail coach Claus Hasle.
“Efteråret er en stabil periode, men i november/december, når det bliver koldt nord for Danmark, og det stadigvæk er lunt sydpå, så kommer der gang i atmosfæren igen,” forklarer Lars Henriksen, meteorolog hos DMI.
-
DE LAVERE TEMPERATURERS PÅVIRKNINGER
-
1. Nedkøling
-
Du bliver hurtig kold i cockpittet, og falder du i vandet, er dine chancer for overlevelse minimale. Køb en overlevelsesdragt! Ved vintersejlads er den helt enkelt et "must have" – den skal være standardudrustning.
-
2. Regn
-
Tænk på, at der er stor forskel på at stå i regn i 22-25 grader og i 8-12 grader, du bliver hurtigt nedkølet og fryser.
-
3. Kondens
-
De store temperaturforskelle ude og inde kan skabe en dryppende kondens, specielt hvis du overnatter i båden. For komforten om bord er det derfor vigtigt, at du kan sætte varme på, når du kommer i havn. En simpel elblæser kan holde kondensen nede.
-
4. Tungere vind
-
Når vinden bliver kold, bliver den tungere. Det betyder, at den har en anden effekt på dine sejl og kan virke kraftigere end om sommeren.
-
5. Vandet
-
Vandtemperaturen om sommeren er 15-20 grader i de danske farvande. I oktober vil den typisk være faldet til 10-15 grader, og i vintermånederne kommer den under 10 grader. Det betyder, at dine chancer for overlevelse reduceres til få minutter, hvis du falder i.
-
6. Frost
-
Med temperaturer under frysepunktet bliver bådens liner svære at betjene og dækket kan udvikle sig til en skøjtebane. Bliv på land, frost skal være grænsen, det er helt enkelt et spørgsmål om sikkerhed – så det er et no go.
-
DE KORTERE DAGES PÅVIRKNINGER
-
1. Færre lyse timer at sejle i
-
Tag med i din planlægning, at du ikke kommer så langt, hvis du vil undgå sejlads i mørke.
-
2. Store temperaturforskelle
-
Specielt i efterårs- og forårsmånederne bliver det markant køligere, når solen går ned.
-
VINTERHALVÅRETS VEJR
-
1. Storm
-
Hvornår på året: Storm kan forekomme hele året, men er et typisk efterårs- og vinterfænomen.
Hvordan: Opstår når et lavtryk dannet langt ude i Atlanterhavet, på grænsen mellem den kolde polarluft og den varme tropiske luft, udvikler sig, i takt med at det rammer land.
Hold øje med: Vejrudsigten – vejrprognoserne har ofte godt fat i vejrfænomener på den store skala.
-
2. Kraftige slud-, sne- og vindbyger over havet
-
Hvornår på året: Typisk vinterfænomen
Hvordan: Når vandet i havet fx er 10 grader og føles koldt, men stadigvæk er varmere end en passerende kold vinterluft, skabes en kontrast i varme og kulde, som kan resultere i kraftige byger.
Hold øje med: Når vejret slår om med kolde vinde fra nordøst og øst.
-
3. Tåge over havet
-
Hvornår på året: Opstår oftest i forårsmånederne.
Hvordan: På den tid af året er vandet omkring Danmark relativt koldt, og når lun, fugtig luft bevæger sig frem mod land fra sydvest/syd, afkøles luften og kan danne udbredt tåge over havet.
Hold øje med: Klare, kølige og stille nætter og dage efter perioder med nedbør.