Det er næsten altid marinesiden af motorerne, der er mest udsatte.Siden med ferskvand er der sjældent noget at udsætte på
Dennis Kaltoft, indehaver, K.K.E. Motorer
Den holder længe
Mens producenterne af motorer holder strengt på bådmotorernes serviceforskrifter, forholder det sig lidt anderledes ude i den virkelige verden, hvor danske bådmekanikere hver dag oplever produkternes kvalitet. I forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel har Bådmagasinet besøgt K.K.E. Motorer, hvor vi møder indehaver Dennis Kaltoft, der har 50 års erfaring med bådmotorer. Vi møder ham, mens han skruer på en af de klassiske Yanmar-motorer, der sidder i tusindvis af fritidsbåde verden over.
"En nogenlunde vedligeholdt motor, som den her, har i hvert fald en levetid på 20 til 40 år. Det er næsten altid marinesiden af motorerne, der er mest udsatte. Siden med ferskvand er der sjældent noget at udsætte på. Det er søvandspumper, der skaber mange af problemerne og varmtvandsvekslere, og det er primært derfor, at marinemotorer har flere reparationer end dieselmotorer i biler," vurderer han.
Tag en ekspert med
Dennis’ bedste råd i forbindelse med køb af en båd med en ældre motor er at bruge penge på en ekspert i motorer:
"Det værste, du kan gøre, når du køber en brugt båd, er at undlade at tage en motorkyndig med, når du besigtiger båden. Glem alt om at få foretaget en olieanalyse af motoren, for det siger ikke ret meget om den generelle vedligeholdelsestilstand. Brug pengene på en motorkyndig," opfordrer han.
Ved en sådan besigtigelse er det såmænd ikke fordi, Dennis eller han kolleger begynder at afmontere dele på maskinen, men de kender de forskellige tegn på problemer.
"Vi skiller intet ad, men vi kender fejlene på de forskellige modeller og kan fornemme meget blot ved at kigge på motoren og se, om der er klatmalet som en lappeløsning på et eller andet problem. Vi lytter også og kan se meget under en koldstart," siger han.
Brug originale filtre
Man skal ikke have talt længe med en motorekspert, før spørgsmålet om originale dele melder sig, og her er Dennis ikke i tvivl.
"Du behøver ikke nødvendigvis at benytte originale filtre, men man skal kende leverandøren. Vi ser meget af motorerne fra tvivlsomme, kinesiske leverandører, som er af virkelig dårlig kvalitet. Flere gange har vi eksempelvis taget et Yanmar-filter og et billigt filter og skåret det igennem, og der er stor forskel; så kort kan det siges," vurderer han.
I forbindelse med kølingen af motoren har Dennis Kaltoft dog set så mange skader i arbejdet med motorer, at han ikke tøver med at anbefale, at impelleren skiftes mindst hvert andet år ved normal brug i forhold til timetal.
"Det er efter min erfaring lidt overkill at skifte olie hvert år, hvis man kun bruger sin motor få timer om året. På den anden side er service på en bådmotor trods alt småpenge i forhold til, hvad det ellers koster at have båd.
Brug klassisk olie
Dennis har flere gange oplevet, hvordan bådejere i god tro vurderer, at syntetisk olie er det bedste for bådmotoren, men det fraråder han på det kraftigste:
"Glem alt om syntetisk olie på gamle bådmotorer. Det er en rigtig dårlig idé, for motoren er ikke konstrueret til det. På store, kraftige og moderne motorer er tolerancerne i konstruktionen blevet langt mindre, og her kan den fuldsyntetiske olie smøre bedre, men ikke i gamle konstruktioner, som trods alt er dem, der er flest af."
Som udgangspunkt kan en defekt motor næsten altid bringes op til at fungere igen, men står man med en udslidt motor, bliver det hurtigt meget dyrt, og mange fristes til at sætte en renoveret motor fra Den Blå Avis i deres brugte båd.
"Vil du snydes, skal du have lov til det, og så skal du blot købe en renoveret maskine. Men hvis du slår reservedelspriserne op på sådan en renoveret dieselmotor, vil du kunne se, at det ikke kan lade sig gøre til de priser. Det hænger sammen med, at der er forskellige måder at renovere en motor på," forklarer han.