fbpx
images/PLUS/Artikel/565/Kathrine_Fjendbo/Katrine.jpg

Tekst Hanne Høibergtekst Hanne Høiberg
Foto Hanne Høiberg & privat

Kathrine Fjendbo:

Mor ved roret

For fire år siden begyndte Kathrine Fjendbo på sejlerskole i Hellerup Sejlklub, og i juli var hun på sommertur i Øresund med sin mand og to drenge. Selvfølgelig med sig selv som skipper. For hun har nået sit mål om at kunne sejle med familien.


En Nordborg 26 sejler ind i den lille havn Norreborg på nordspidsen af Hven i Øresund. Det er midt i sommerferien, og havnen er næsten fuld. Men det synes ikke at røre skipper. Hun udvælger lynhurtigt en af de få ledige pladser, dirigerer manden på fordækket med forfortøjningerne og lægger til. Sådan.Kathrine Fjendbo er på sommertur med sin mand og deres to drenge på 12 og ni år. Hun er den eneste om bord, der kan sejle, tog duelighedsbevis i Hellerup Sejlklub for to år siden og har nu lejet en af klubbens kølbåde i en uge.

BÅDs udsendte ligger tilfældigvis på pladsen ved siden af og dyrker den passive sport, alle sejlere ynder fra deres trygge havne-plads: At betragte andre både gå i havn. Her var der absolut intet at komme efter.”Mit mål har hele tiden været at sejle med familien. Det er vigtigt for mig at få oplevelser sammen med min mand og mine børn,” fortæller Kathrine Fjendbo, da jeg møder hende i det tidlige efterår for at høre nærmere om hendes motivation for at lære at sejle. ”Jeg har ikke sejlet som barn. Kun nogle enkelte gange sammen med en af min fars venner. Men det var dér, jeg fik en fornemmelse af, at det gad jeg godt lære, når jeg engang blev voksen,” husker hun. Og tilføjer at da hun så blev voksen, røg hun ind i den vante mølle med uddannelse, karriere, børn og mange rejser. Alt det man har så travlt med i 20’erne og 30’erne.


Selfiefoto af familien Fjendbo fra årets sommertur.

Frirum på vandet
Kathrine Fjendbo fortsætter: ”Men jeg tænkte hele tiden på, at jeg ville lære at sejle. På et tidspunkt. Det kom så sammen med følelsen af, at jeg ikke havde prioriteret mig selv de sidste ti år, netop fordi jeg stiftede familie og fik gang i karrieren.” Af samme grund besluttede Kathrine Fjendbo at gøre noget for sig selv. Så uden de store forundersøgelser ringede hun til Hellerup Sejlklub og spurgte, hvordan hun kunne komme i gang med at sejle. 

”Det var i oktober, de var lige gået i gang med den teoretiske del af duelighedsbeviset, ’Sømandsskab og tovværk,’ men heldigvis var der en ledig plads. Og så gik det ellers slag i slag med praktisk sejlads om sommeren, navigation den følgende vinter, endnu en sommer med praktisk sejlads og endelig duelighedsbevis i efteråret,” fortæller Kathrine Fjendbo. Hun føler sig tryg ved at have været igennem det forholdsvis lange forløb (to år red.) i sejler-skolen. Det har givet den nødvendige selvsikkerhed. For hun ved, at hun sejler godt. Sejlklubben viste sig også at være det frirum, Kathrine Fjendbo havde haft behov for. ”Især da jeg gik i sejlerskole, kunne jeg være træt og stresset efter en lang arbejdsdag, når jeg skulle af sted. Men jeg gik altid fra sejlerskolen med et stort smil. Sejladsen er virkelig en kanal til afstressning. Jeg bliver altid super glad og afslappet, når jeg er på vandet – det giver god energi og så megen lykkefølelse.

At være på vandet er et helle for mig.”  Er du stadig aktiv i klubben?”Ikke specielt. Eller jo. Jeg sejler med Bodil (som Nordborg 26’eren hedder), og er nok den, der bruger hende mest. Men jeg er f.eks. ikke begyndt at undervise endnu. Dér skal jeg have mere erfaring. Jeg skal også have taget VHF-bevis, og jeg har heller ikke taget hul på kapsejlads. Ganske vist er jeg blevet opfordret, og det skal helt sikkert prøves. For jeg kan godt lide fart, og det må gerne være lidt vildt.”


Kathrine Fjendbo tager agterfortøjningerne ved afsejlingen fra Norreborg.

Et personligt projekt
Kathrine Fjendbo kender ikke til den nervøsitet, hun har mødt hos nogle kvinder. For selv om hun godt forstår dem – det er jo et stort ansvar at stå med – ville hun ønske, de var lidt mere modige og bare sprang ud i det. ”Måske er de bange for at smadre båden. Og det kan jo være farligt, hvis man ikke ved, hvad man skal gøre. Hvornår man f. eks. skal tage sejlene ned eller slække ud, hvis det blæser op.”Hun kunne heller aldrig drømme om bare at overlade roret til en mand.”Det er jo ikke sværere at sejle for en kvinde end for en mand. Jo måske er det fysisk hårdere. Derfor var det også fint af den instruktør, der fortalte mig, at det er perfekt, at kvinden er skipper. For det er manden, der har kræfterne – både til at til at hejse sejl og tage fra, når man går i havn.” Ingen tvivl om at det med at lære at sejle er Kathrines personlige projekt. Som hun siger:”Det er mig, der er skipper.””Men jeg er glad for, at min mand har taget så positivt imod det samt også er begejstret. Han har den teoretiske del af dueligheds-beviset, men måtte springe fra den praktiske sejlads på grund af travlhed på sit arbejde. Dog er det planen, at han også skal have duelighedsbevis.”


Kathrine Fjendbo befinder sig godt i rollen som skipper.

Et familieprojekt
Da Kathrine Fjendbo stod med sit duelighedsbevis, anede hun ikke, at sejlklubben rent faktisk havde kølbåde til rådighed, som medlemmerne kan bruge og leje til f.eks. en sommertur. I Hellerup Sejlklub er forudsætningen blot, at man erhverver et såkaldt nøglebevis – sejler en halv til en hel sæson og derefter godkendes af klubben.”Det er jo en fantastisk mulighed for familier, der ikke har tid eller råd til at have båd. Du slipper for at stå for driften af en båd, men får alligevel fornemmelsen af, hvad det indebærer. Det er også en god test før et eventuelt bådkøb, ” påpeger Kathrine Fjeldbo. Hun tror bare ikke, ret mange kender muligheden, og opfordrer sejlklubberne til at formidle det på en mere synlig måde. Ikke mindst til børne-familier.”Vi er også del af deres målgruppe, og sejlads er en ideel måde at holde ferie på som familie. Børn elsker at være tæt sammen, som man er det i en båd – det er lidt ligesom at sove i telt. Vi betalte 500 kr. pr. overnatning, så en uge koster mindre end at leje et sommerhus.”Noget tyder dog på, at i hvert fald Hellerup Sejlklub er ved at ændre kurs i den retning, Kathrine Fjendbo efterspørger. For nu er hun inviteret med i et udvalg, som skal finde ud af, hvilke nye både klubben skal investere i, når de eksisterende snart skal skiftes ud. Klubbens begrundelse er netop, at hun repræsenterer et nyt segment, klubbens fremtid.


Hellere ligge over
Mens sommeren 2020 var første gang, Kathrine Fjendbo var alene af sted som skipper sammen med sin familie, var det ikke hendes første sommertur.”Sidste år havde jeg endnu ikke fået nøgle-bevis til båden, men jeg ville af sted, så jeg lejede en båd via Boatflex og fik en af mine venner, der kan sejle, til at tage med. Vi havde en skøn uge til Det Sydfynske Øhav – mig og min familie, ham og hans søn. Det var perfekt at have ham med som støtte, fordi jeg bl.a. lærte en masse om vind og sejlsætning. Derfor følte jeg mig også helt klar til at tage af sted på egen hånd i år.”Med Hellerup Havn som udgangspunkt sejlede familien Fjendbo/Perdomo en uge i juli rundt i Øresund, bl.a. til Helsingør og Hven.”Det var en fantastisk tur. Når vi var i havn, fiskede drengene og var på stranden. Men de kunne også finde på at gå i kahytten og hygge sig med at se film på iPad’en.

Og når vi sejlede, sørgede jeg også for ikke at tage alt for lange stræk. Det skulle jo være sjovt for dem.”Kathrine Fjendbo fortæller, at hun er blevet spurgt, om ikke børnene bliver søsyge, når de sejler i hårdt vejr. Svaret er enkelt. Det ved hun ikke. For hun sejler ikke ud, hvis der er risiko for hårdt vejr.”Så hellere tage en overliggerdag og gå på Museet for Søfart, som vi gjorde i Helsingør. Jeg tager heller ikke så sent af sted, at jeg risikerer at skulle sejle, når det er mørkt – jeg har endnu ikke lært natsejlads. Sikkerhed er alfa og omega for mig.”

BLÅ BOG
Kathrine Fjendbo, uddannet cand. techn. soc., arbejder med elbiler og CO2-reduktion i transportsektoren i Copenhagen Electric under Region Hovedstaden.

Gift med mexicanske Adrien Perdomo på 18. år. Sammen har de sønnerne Emiliano på 12 og Louie på ni. Bor på Østerbro i København.

Sejlerfaring: Begyndte i sejlerskole som 40-årig i 2016, tog duelighedsbevis i 2018.

Ønsker sig … en bæredygtig sejlbåd med elmotor og solceller.

Drømmer om … engang at sejle jorden rundt sammen med sin mand. ”Men det ligger ikke lige om hjørnet. Vi skal først have mere erfaring.”

BÅD 565

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.