fbpx

Tekst Øyvind Bordal  Foto Morten Schiødt Andersen

The Ocean Boat Band:

Musik & sejlads snakker samme sprog

”Det er lidt ligesom at tage en guitar frem. Jo, jeg oplever helt klart at musik og sejlads har noget til fælles. Det bringer os sammen på en anden måde.” Mød Morten Schiødt Andersen og hans musikalske venner.


Om Morten Skiødt Andersen
Tidligere politimand, i dag selvstændig med egen konsulentvirksomhed, hvor han hjælper virksomheder med salg og markedsføring. Har tidligere haft et reklamebureau, og lavet en booking-portal – et bookingsystem til restauranter. Bosat i Kolding og har spillet guitar og lavet musik det meste af sit liv – mest privat, men også med optrædener på cafeer, barer etc. Har sejlet de seneste 10-15 år.

De mødes hver 14. dag i en lade ude på landet ved Kolding. Ikke for at øve på instrumenterne, men for at arbejde på en gammel Bianca 27, indkøbt for 6000 kr. Og tiltænkt en fremtid som platform for et sejlende band.De mødes hver 14. dag i en lade ude på landet ved Kolding. Ikke for at øve på instrumenterne, men for at arbejde på en gammel Bianca 27, indkøbt for 6000 kr. Og tiltænkt en fremtid som platform for et sejlende band.Efter en lang vinter er båden endelig sejlklar. Når de danske sommeraftener igen lyser over himmel og hav, læsses båden med instrumenter og spillemænd. Og så sejler The Ocean Boat Band ud på togt, og bringer musik og hygge til de havne de besøger på vejen. 

Musik og sejlads
Ideen opstod en dag i 2015, hvor Morten kørte over Lillebæltbroen, og kiggede ned på sejl-bådene, der passerede under broen. ”Vi mødes gennem musik,” siger han, ”det er et fælles sprog, det bringer folk sammen. Og noget tilsvarende sker, når man træder om bord i en sejlbåd. Allerede inden man slipper fortøjningerne, begynder man at slippe hverdagen, og vende tilbage til noget mere primitivt og enkelt – noget mere naturligt. Der sker en omstilling. Der kommer en ro over det. Og når vi sejler sammen med andre, er vi sammen om tingene, vi får det til at ske. Det er dejligt nemt at forholde sig til. Jeg tager mit ansvar, og det samme gør du. Vi er i samme båd.

Der opstår en team spirit, som jeg også kender fra musikken. På vandet er vi jo i et andet element … og endnu mere tydelig bliver den følelse, når sejlene er hejst, motoren slukket, og vandet begynder at klukke rundt om stævnen. Det er lidt ligesom at tage en guitar frem. Jo, jeg oplever helt klart at musik og sejlads har noget til fælles. Det bringer os sammen på en anden måde.”


Starter til foråret
Projektet har været gennem flere faser, og skulle egentlig være startet i den forgangne sæson, men Corona og en ret omfattende bådrenovering har betydet, at det starter rigtigt op i år.”Vi sætter det ikke så stort op til at begynde med,” siger Morten. ”Vi tager det stille og roligt, og hvis det skal vokse til noget større, så skal det ske af sig selv. Udgangspunktet er ganske enkelt at vi er fire-fem mennesker, som har denne båd, og den går vi nu og renoverer på.Til foråret vil der stadig være nogle kosmetiske ting, vi skal gå og lave – men det nødvendige for at den kan komme i vandet og sejle, vil vi rigtig gerne have lavet inden sæsonen starter.”

Inviterer til koncert
”Det kræver dog lidt økonomi. Så vi tænker at invitere til nogle mini-arrangementer, eller koncerter, allerede under renoveringen, hvor der kommer nogen af dem vi kender, som kan spille. Måske kommer der også en restauratør, der kan stille en food truck op. Det kan ske nede på havnen. Så bliver der musik, og noget mad og drikke tilgængelig. Det skal ikke være sådan et større kommercielt setup, det er ikke det, der er tanken. Bare det rygtes lidt fra mund til øre, for at sige det sådan, så er det fint.”

Du kan søge på ”The Quarterdeck” i din podcast app, og på hjemmesiden 59-north.com skaber du dig et overblik over andre spændende podcast de byder på. Når Andy Shell i 2023, med sin Swan 48 ”SV Isbjorn”, deltager i jorden rundt kapsejladsen Ocean Globe oceangloberace.com, er det efter flere års forberedelse, som allerede nu kan følges via en af deres mange podcasts.
”Vi mødes gennem musik. Det er et fælles sprog, det bringer folk sammen. Og noget tilsvarende sker, når man træder om bord i en sejlbåd.”
”Båden er også til låns,” siger Morten. ”Vi har sagt, at hvis der er en håndfuld mennesker – sejlere som også kan spille noget musik – så kan de bare låne båden en uge eller to, og sejle rundt og lave egne koncerter. Så bliver det bare under vores flag de sejler, om jeg må sige det sådan. Så hører det ind under konceptet. Jeg har allerede fået henvendelser fra folk, der bor i København eller Aarhus, og som synes det er en fed idé. Og er der flere rundt omkring i Danmark, der tænder på det, så hører vi gerne fra dem. Alle er velkomne til at byde ind med de evner man har, om det er sejladsen eller musikken, eller begge dele. Det kan også være at skrue på båden, eller lave mad … vi kan jo noget alle sammen.”  

Samle mennesker
”Vi fik båden for 6000 kr., så det var dyrere at få den transporteret hjem fra Sjælland, end det var at købe den. Og det var lige nøjagtig det, der var meningen – at starte i det små. Hvis vi om fem år kan købe en båd på måske 50 fod, hvor der kan være 20 mennesker om bord, så er det jo fordi vi er lykkedes med at få noget opmærksomhed omkring det. Måske vi kan søge nogle fondsmidler … det må komme som det kommer. Til at starte med tror jeg det vigtigste simpelthen er at samle nogle mennesker. Når man gør det, og skaber en positiv oplevelse omkring det der sker, så skal resten nok komme af sig selv. Vi har en Facebook-side, der hedder The Ocean Boat Band, og den vil vi sørge for at vedligeholde med video, billeder og fortællinger fra alle de steder vi sejler hen. Der kan man følge med i hvad vi laver, og se hvor vi optræder, når den tid kommer.”

Musikere og bådfolk
Kun to af de fire bådejere er selv musikere. ”De andre kan noget andet,” fortæller Morten, ”Den ene er egentlig mest med, fordi han har været min kammerat i 20 år. Han synes det er et fedt koncept, og har et rimelig stort netværk. Han har altid været sådan en, der godt kan lide at komme til festivaler – han har været frivillig på Tønder Festivalen gennem tyve år. Så han har en stor kærlighed til sådan noget som det her. Den anden er min overbo, en ung gut, som er i gang med en uddannelse som bådebygger. Han har viden omkring aptering og den slags, som vi synes er rigtig fedt at få med. Der er jo ting omkring båden, vi ikke rigtig forstår os på.”
Behov for fagfolk
”Derudover vil der også være venner, frivillige, der er med om bord og arbejder for projektet. Og som måske også får lidt penge for at lave ting på båden, det er klart. Vi er jo afhængige af mennesker, der har en faglig ekspertise. Motoren, for eksempel, trænger til et ordentligt serviceeftersyn. Der er også ting, der skal skiftes, og det hele koster jo. Indtil videre er det ud af vores egen lomme, men håbet er at det efterhånden kan bære sig selv.”

Spillet i 20-25 år
Morten har spillet guitar siden han var 19 år gammel. ”Jeg købte en gammel spansk guitar, og lærte de seks-syv nødvendige akkorder, der skal til for at kunne spille Kim Larsen-sange,” siger han og griner. ”Og siden har jeg egentlig bare spillet med venner. Mest til hygge, men også på cafeer og barer en gang imellem. Vi har spillet en del på den engelske pub i Kolding, når der har været åben bar. Sådan har det været i 20-25 år nu, og derigennem har jeg fået et netværk af folk, der spiller alt muligt – trommer, guitar, bas og så videre. Vi mødes en gang imellem, og sidder og jammer lidt. Det er egentlig dem, der er mit netværk i dag, og det er sammen med dem, at tanken er opstået om at lave de her små happenings rundt omkring.” 

Sejlet både i arbejde og fritid
Sejlads er ikke et nyt element for Morten. ”Tidligere havde jeg en Alo 28,” fortæller han. ”En dejlig båd, en lille havkrydser fra 70’erne, som jeg lærte en del af at sejle med. Og så har jeg sejlet med mit tidligere arbejde, hvor jeg havde unge mennesker med, og hvor vi sejlede i matchrace-både. Jeg har også sejlet med min tidligere arbejdsgiver, han havde en godt 30 fods X-Yachts. Så jeg har egentlig sejlet ret meget gennem de sidste 10-15 år, og sammen med meget forskellige mennesker. 

Frihedssymbol
The Ocean Boat Band spiller ikke nogen bestemt genre. ”Vi spiller for folk der er til stede,” siger Morten, ”Det kan være pop, rock, reggae, elektronisk musik – det er jo sådan set lige meget. Ideen er jo at møde mennesker gennem musik. Og så gør vi det bare på den måde, at vi sejler rundt med det, hvilket er en interessant måde at gøre det på. Det kombinerer to sprog, der har meget til fælles, og som har et eller andet frihedssymbolsk over sig.”

Båd 568

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.