fbpx
TEKST KAROLINE ENGELUND FOTO NICOLAS COSEDIS

Danske havne fra et nyt perspektiv

Nicolas fotograferer fra skyen

Billeder af de danske havne taget fra himlen gemmer på historier, der ikke kan opdages fra landjorden.


Bådmagasinet har været på besøg i Nicolas Cosedis’ nye galleri midt i København til en snak om at fotografere Danmark fra hans lille Cessna-fly – og om hans personlige fascination af havnenes udvikling og historie.

I galleriet mødes man af store fængende og farverige fotografier. Blandt dem er et af Svanemøllehavnen, hvor vandet står frostsprængt som marmorgulv liggende stabilt under bådene.

”Det, jeg har været mest forundret over gennem årene, er, at når jeg fotograferer verden fra luften, så tager tingene sig betydeligt anderledes ud,” fortæller Nicolas, mens han viser den nye fotokollektion frem.

"Det jeg har været mest forundret over igennem årene, det er, at når jeg fotograferer verden fra luften, så tager tingene sig betydeligt anderledes ud."
Vallensbæk Havn.

Historien spejler sig i havnene
Til daglig fotograferer Nicolas fra luften, blandt andet København og den sjællandske kyst, og han fortæller, at lige netop det at skyde billeder af havnene i det unikke perspektiv kan fortælle noget om historien bagved havnene.

”Man får i langt højere grad en fornemmelse af, hvad de mennesker, der har tegnet og projekteret de forskellige områder, har tænkt; at der tit har været et større formål med stedet i sin tid,” fortæller Nicolas.

”Det, jeg synes er sjovt at se, er, hvordan man har tænkt infrastrukturen ind i designet af havnene. Det skulle ikke bare være et sted, hvor man kunne have sin båd, det skulle være et rekreativt område, hvor man også kunne komme hinanden ved.”

Nicolas arbejder i en fotogenre, han selv kalder ”magisk realisme”. Indenfor den fotografiske verden er det ikke en genre, nogen har navngivet sådan før – oprindeligt er det en litterær genre. For Nicolas repræsenterer den vigtigheden i, at billederne skal afspejle nøjagtig det, han så den dag, han fotograferede.

”Man kan se alt, når man ser havnene fra oven. Man ser jo brydningerne i vandet, og dermed får man forklaringen på, hvorfor havnen er lagt lige netop der. De ligger så naturligt, som de overhovedet kan, de her havne, når man ser, hvordan bølgerne mødes. Når man skulle anlægge en havn i 1600-, 1700- eller 1800-tallet, så har det været med betydeligt mindre teknologiske hjælpemidler end i dag. Det synes jeg også, billederne giver et klart indtryk af. Og den slags ting er svært at se fra landjorden.”

Svanemølle Havn.

Rødder i en gammel søfartsby
Sejlads er ikke helt og aldeles ukendt for Nicolas, som selv stammer fra Dragør, en af Danmarks største søfartsbyer i 1800-tallet.

”Dragør er en gammel fiskerby,” fortæller han. ”Noget, jeg finder særlig interessant, er nogle af de moderne lystbådehavne, som ikke længere bruges industrielt. Mange af de havne er jo udsprunget af mindre fiskerihavne, som i sin tid var vigtige for den lokale og regionale industri. Den historie kan spottes i fotografierne, hvis man tager et nærmere kig. Der har så løbende, over en længere årrække, været en udfasning af industrien og en mere rekreativ brug af havneområdet, og det synes jeg også afspejler sig, når man ser mine billeder. Man ser mulighed for industriel tilkørsel, som ikke skal bruges mere. Den slags, synes jeg, er vanvittigt spændende!”

Med til søs
Nicolas fortæller, han ikke selv er sejler, men at det alligevel er blevet til en del udflugter som passager på venners både. ”Jeg har nok mere været ham, der har siddet og spist nogle jordbær og drukket et glas champagne,” siger han og smiler. ”Men på den måde ved jeg lidt om, hvordan det er at være til søs. Noget af det, jeg altid har været stor tilhænger af, er den her almene høflighed i havnene og på vandet. Når man passerer hinanden, så hilser man på hinanden.”

"Man kan se alt, når man ser havnene fra oven. På brydningerne i vandet kan man for eksempel se, hvorfor havnen er lagt lige præcis dér."

Nyhavn.

Med kysten som pejlemærke
I Nicolas’ arbejde bliver den danske kyst ikke kun brugt som inspirationskilde.

”Når vi er afsted i denne her lille flyvende sardindåse, så fungerer det jo på den måde, at jeg har en professionel erhvervspilot til at styre maskinen, mens jeg fotograferer ud af døren,” siger han.

”Og når vi skal frem og tilbage i landet, så flyver vi altid langs kysten, hvis det er muligt. Der er mange anlæg, rev, strande … og der sker tit nogle ret interessante ting. På vej rundt i Danmark rammer vi helt naturligt de forskellige små havne, og derfor får man et unikt indblik i det miljø.”

Efter at have fløjet og fotograferet i 10-15 år, kan Nicolas på lang afstand genkende de forskellige havne. ”Så tænker jeg tit, dér har vi så Rungsted Havn og Vedbæk. De er nemlig meget karakteristiske.”

Rungsted Havn.

Resten af det danske landskab i vente
Nicolas Cosedis er lige nu aktuel med bogen ”Byen fra Skyen”, som blandt andet byder på storslåede billeder af Svanemøllen, Rungsted Havn og Skovshoved Havn. På Instagram er hans følgerskare vokset til 115.000 her i efteråret, og på profilen kan man blandt andet spotte tilfrosne Nyhavn fra sidste vinter og Kalkbrænderihavnens karakteristiske bygning stævne op mod skyen.

Desuden har han begivet sig ud på nye eventyr – i den kommende tid skal resten af Danmark og Stockholm fotograferes fra oven, både fra fly og luftballon.

"Når vi skal frem og tilbage i landet, så flyver vi altid langs kysten hvis muligt, for der sker tit sjove og anderledes ting lige der.."
Tuborg Havn.

Du kan følge med og se flere billeder på facebook-profilen “Nicolas Cosedis”, og på Instagram @CopenhagenByCosedis.


BÅD 574

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.