fbpx
 Tekst Dan Ibsen FOTO: Dansk sejlunion m.Fl.

Interview med Rindom – to dage før VM-start i Texas

Bådmagasinet har talt med OL-guldvinder Anne-Marie Rindom i USA, som glæder sig til den første konkurrence i OL-klassen ILCA 6 efter ni måneders pause.


Anne-Marie Rindom og Anna Munch er på plads ved Galveston Bay i Texas, hvor ILCA 6 Womens World Championship 2022 starter på tirsdag. I morgen mandag sejles der practice race. Syv ud af top-10 ved OL 2020 deltager, så "OL-ræset" er nu for alvor i gang.

Begge danske sejlere har gode chancer for topplaceringer - men dansk sejlsport har indtil nu i 2022 haft medaljetørke i OL-klasserne, og ingen danske sejlere har været i nærheden af EM- og VM-medaljer i denne sæson, med kun to år til OL 2024, og et år til nationskvalifikationen til OL starter.

Forhåbentlig vil Anne-Marie Rindom og Anna Munch kunne råde bod på det og sikre, at dansk sejlsport får tiltrængt VM-medalje i 2022. Skulle en VM-medalje glippe, så er der endnu en mulighed for at kæmpe om EM-medaljer i Hyeres i november – hvis de deltager her ?9 måneders pause fra OL-sejlads

Efter OL-guldmedaljen deltog Anne-Marie Rindom i VM 2021 - hvor det blev til en 4.-plads – og herefter har hun helt holdt pause fra OL-sejlads. Anne-Marie fortæller om et spændende og meget anderledes år, over en mobilforbindelse - en tidlig morgen i Texas:

 Du har afprøvet en masse andet indenfor sejlsporten her i 2022 ?

”Jeg har tilladt mig at holde en pause efter OL og VM sidste år for at give plads til andre ting i mit liv, ikke mindst også andre former for sejlsport. Jeg har også været tre uger i Grand Canyon for at lave et progran for Discovery.

Det har været utrolig spændende at blive en del af det danske SailGP team. Det har givet mig meget som sejler og været meget anderledes end i en OL-klasse, det er nogle meget korte og hurtige stævner, hvor man bliver udfordret maksimalt, lærer utrolig meget, og får et helt nyt perspektiv på dét at være elitesejler.

Jeg har deltaget i to stævner i Chicago og København, og jeg regner også med at være med i Dubai i november. Utrolig spændende for mig at være en del af holdet, samt ikke mindst at sejle i nogen af verdens hurtigste både. Katja Salskov-Iversen er det primære kvindelige besætningsmedlem, men jeg håber, at jeg også fortsat kan være med en gang imellem, og vil gerne deltage i flere stævner, hvilket sagtens kan indpasses i min OL-kampagne. 

Her i efteråret har jeg haft mulighed for at sejle med på et J/70 hold sammen med Chris Nørgaard. Vi deltog i EM i september i Hyeres, og skal sejle VM i oktober.

Ved at prøve en masse forskellige ting, finder man også ud af, hvad der er sjovt – og det har været et stort privilegie for mig.”

Du har også holdt en masse foredrag ?

”Ja, jeg har været tilknyttet Forfatterforedrag, og det har bragt mig rundt i hele landet i sejlklubber, virksomheder, banker, skoler og andre forsamlinger.

Jeg har fået lært en masse om formidling af min historie, samt haft muligheden for at være en god ambassadør for sejlsporten, så flere får mere indsigt i vores sport. Det har været lærerigt og oplevelsesrigt.

Samtidig er det godt at vende tilbage til noget kendt, nemlig OL-jollen, og det giver mig masser af energi. Det har været utrolig sjovt at prøve en masse nyt, men jeg sætter også pris på noget kendt og trygt, og sådan har jeg det i min jolle.”

Hvor du også haft tid til dine studier ?

”Jeg har ikke fået studeret så meget, som jeg egentlig havde planlagt, men har til gengæld oplevet mange andre spændende ting. 

Jeg har udviklet meget selv virkelig meget, og det har været utrolig lærerigt for mig, og givet mig en masse nye erfaringer og viden.”

 

Ved at prøve en masse forskellige ting, finder man også ud af, hvad der er sjovt – og det har været et stort privilegie for mig.”
Anne-Marie Rindom, OL guldvinder

Hvad er din VM målsætning ?

Hvad er din VM målsætning ? Det er vel ikke urealistisk med en medalje ?

”Jeg har jo ikke sejlet i jollen i ni måneder siden VM 2021, og jeg har respekt for, at jeg har holdt en pause. Det bliver spændende se, hvor niveauet ligger hos mine konkurrenter.

På den anden side har jeg sejlet i jollen i 11 år, og jeg føler mig rigtig godt kørende efter at have intensiveret træningen op mod VM de seneste to måneder hjemme på Aarhus Bugten.

Jeg vil naturligvis kæmpe for et topresultat, det bliver svært, og jeg håber jeg kan være med.

På den anden side er det også lidt befriende, at resultatet ikke er 100% afgørende for mig, og VM bliver startskuddet på min OL-kampagne med det langsigtede mål OL i Paris 2024.”

Hvordan er forholdene på Galveston Bay ?

”Vi kom hertil for fem dage siden, men der har desværre ikke været så meget vind, vi har dermed ikke fået sejlet så meget, som vi kunne ønske.

Farvandet er præget af fladt vand, det er en beskyttet bugt, normalt med en søbrise. Men de lokale siger, at vi er så langt henne på året, at det måske snarere bliver nordlige vinde som kommer til at præge VM-sejladserne.

Der er heldigvis lovet noget mere vind i den kommende uge.”

 Hvem er dine nærmeste træningspartnere i din OL-kampagne ?

”Det er helt klart Anna Munch, som jo også er kommet meget tættere på mig og har lavet flotte resultater her i år.

Vi træner sammen dagligt på Aarhus Bugten, og vi deler al den viden, vi kan. Vi presser hele tiden hinanden, så vi begge kan komme på et så højt niveau som muligt, og på den måde forhåbentlig komme foran vores konkurrenter. Samtidig er vi rigtig gode venner, og samarbejdet betyder meget for os begge to.

Vi træner også meget sammen med de irske sejlere, som jævnligt kommer til Aarhus.”

 Hvad er planen for det kommende år ?

Du har tidligere vundet EM guld, sølv og bronze. Planlægger du at deltage i EM i Hyeres medio november ?

”Nej, det får jeg ikke tid til. Straks efter dette VM flyver jeg direkte til Monaco for at deltage i J/70 VM, og i november skal jeg sejle SailGP stævne i Dubai. 

Så mit program er for presset til også at sejle dette ILCA 6 EM, men Anna Munch deltager, og jeg tror hun vil gøre det rigtig godt.”

Hvad er planen fra nu af og indtil VM i Den Haag i 2023 ? 

”I løbet af vinteren kommer vi til at træne i Villamoura i Portugal. Det er nemt at komme dertil, det er et varmt sted i Europa, og mange andre af de bedste sejlere fra klassen kommer også til at være der.

Der er et godt setup dernede med gode træningsmuligheder i Atlanterhavsforhold med vind og større bølger, og der afholdes en række træningsstævner i løbet af vinteren.

I foråret 2023 bliver det første stævne et tidligt EM i marts og herefter World Cup stævnerne på Mallorca og i Hyeres. Derefter vil vi holde en stævnepause og forberede os målrettet på det store VM i Holland for alle de olympiske klasser med nationskvalifikationen.

Vores indbyrdes kvalifikation til OL er endnu ikke på plads, men det bliver formentlig en række stævner i foråret 2024.”

Bedste OL-medalje mulighed i 2024

Det bliver spændende at se den første dyst i 2022 mellem Anne-Marie Rindom og Anna Munch her i 2022. Det bliver også de to træningskammerater som indbydes kommer til at kæmpe om den danske OL-plads i ILCA 6 klassen.

På nuværende tidspunkt er de to sejlere resultatmæssigt klart de bedste danske OL-sejlere, og ILCA 6 klassen ligner lige nu den mest oplagte – og måske eneste – medaljemulighed ved OL 2024 i Paris, hvor sejladserne forgår i Marseille.

Med OL-bronze fra Rio 2016 og OL-guld 2020 (sejlet i 2021) vil Anne-Marie Rindom givetvis være blandt medaljefavoritterne i 2024, hvis hun vel at mærke - vinder den danske udtagelse mod talentfulde Anna Munch.

Anne-Marie Rindoms mange medaljer

Anne-Marie har prøvet det hele i sin OL-karriere, som for alvor blev skudt i gang i 2012, hvor hun som ung talentfuld sejler fik mulighed for at sejle sit første OL med en flot 13.-plads. Her viste Anne-Marie, at hun havde potentialet til meget mere som OL-sejler, og man må sige, at hun har indfriet alle forventninger. 

Anne-Marie er allerede blandt Danmarks mest succesrige OL-sejlere, og suverænt den bedste kvindelige sejler, som indtil nu er fostret i dansk sejlsport.

Målsætningen er at forsvare OL-guldet i 2024, og der kommer ganske sikkert mange flere flotte resultater på meritlisten. Her er nogle af Anne-Marie Rindoms imponerende resultater – indtil nu:

  • OL: 2016 bronze, 2020 guld
  • VM: 2015 guld, 2016, bronze, 2018 bronze, 2019 guld
  • EM: 2017 sølv, 2019 guld, 2020 sølv
  • World Cup finaler: 1 sølv, 2 bronze 
  • World Cup stævner: 6 guld

 

 


BÅD 580

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.