fbpx
TEKST ØYVIND BORDAL FOTO ROWMODELS, BRIAN FINKE,
TALISKER WHISKY ATLANTIC CHALLENGE #581

TALISKER WHISKY ATLANTIC CHALLENGE

Første danske kvindehold over Atlanten

Den legendariske ro-konkurrence fra La Gomera til Antigua har haft dansk deltagelse flere gange tidligere. Men nu stiller et rent dansk kvindehold op, for første gang. De tre piger kalder sig Rowmodels.


Camilla Tvernø lyder ret rolig, når hun fortæller om, hvad hun skal lave i december og januar. Men der er ikke tale om en helt almindelig jule- og nytårsfejring. Hun skal nemlig ro over Atlanten sammen med Anne-Marie Feilberg og Marie Annika Adserballe. De tre skal ro en distance på 5.000 km, og der er ikke udsigt til pauser på vejen.

”Der er heller ikke nogen vej tilbage,” fortæller Camilla. ”Lige så snart starten er gået, har vi så meget vind og bølger bagfra, at det er umuligt at vende om og ro tilbage. Hvis man vil bestige et bjerg, kan man altid vende om, men sådan er det ikke her. Der er kun én vej, og det er fremad. Det kommer til at handle meget om at samle sig selv op, de dage hvor det er hårdt. Lige præcis det mentale aspekt af det, synes jeg er spændende. For mig betyder det også meget, at vi gør det som et hold.”

”De to andre har kendt hinanden i længere tid gennem træning, og jeg har først lært dem at kende for nylig, men ingen af os er bedste venner eller har en masse minder sammen. Vi deler dog den samme drøm og ambition for projektet som er alfa omega.”

”Der er ingen af os, der før har kastet os ud i en ekstrem udfordring som det her. Det er der nogen, der er overrasket over – at vi ikke tager det i mindre skridt. Men sådan er det altså, og sådan ved jeg, at det også er for flere af de andre hold.”

Anne-Marie Feilberg, Marie Annika Adserballe og Camilla Tvernø skal ro uafbrudt i 40-50 døgn – på åbent hav.

KORT OM TALISKER WHISKY ATLANTIC CHALLEN
Årlig ro-konkurrence med start i december fra La Gomera (kanarisk ø) og mål på Antigua (karibisk ø). Distancen er 5.000 km (knapt 3.000 sømil), og der er som bekendt kun saltvand mellem de to punkter på verdenskortet. Det tager et sted mellem 40 og 50 døgn at ro distancen, og i 2022 er der ca. 50 både på startlinjen. Mindre end 20% af deltagerne er kvinder. Du kan følge det første danske kvindehold på Facebooksiden Rowmodels eller hjemmesiden rowmodels.dk. Du finder også pigerne på Facebook, LinkedIn og Instagram.


Inspiration
Tilbage i 2018 fuldførte Mads Vangsø og Lasse Wulff Hansen Talisker Whisky Atlantic Challenge, som de første danskere. ”På det tidspunkt drev Mads og hans hustru Sanni et fitnesscenter –Wolfpack Gym – i København. Og Lasse underviste der,” fortæller Camilla. Og i netop det fitnesscenter trænede Anne-Marie og Marie, de to andre piger i vores team. Så der var jo nogle frø, der blev sået hos dem allerede den gang. Og da Mads og Lasse gik i land på Antigua, stod Michael Lyng, en ven af mig, på stranden og tog imod dem. Michael blev derefter med i en firerbåd, som roede over i 2019. Det hørte jeg jo en del om via Michael, som roede over igen sidste år i en båd med tre mænd og en kvinde. Samtidig roede Lasse solo. Så der er efterhånden nogle danskere, der har gennemført, og også en kvinde, Linnea Moos. Men vi bliver altså den første danske, rene kvindebåd.”

"Vi skal være der ude, og så skal vi ro, og sove og spise. Ikke ret meget andet."
CAMILLA TVERNØ 



Forberedelserne
”Når det gælder forberedelserne, så er der forskellige krav fra arrangørerne,” fortæller Camilla. ”Ting man skal have gjort, inden man kan få lov til at stille til start. Vi skal blandt andet have roet sammen minimum 120 timer. 36 af timerne skal roes i et stræk, så vi skal ud på en tur, der varer i halvandet døgn. Det har vist sig lidt svært at planlægge træningen på grund af vindforholdene. Hvis der er stærk modvind, kan vi ikke ro op imod det. Men vi har allerede roet en lang tur, dog i etaper, på 60 timer.”

”På den tur fik vi arbejdet meget med, hvordan vi skal lægge vores roning op – hvor lange vagterne skal være, hvordan vi skal skifte, hvor lange pauser skal man have, og så videre. I en firerbåd er man normalt sammen to og to, og så ror man to timer og hviler i to timer. Fordi vi kun er tre, må vi jo rotere anderledes. Lige nu satser vi på at ro i to timer og holde en times pause i dagtimerne, så der vil være to på årene hele tiden.”

”Om natten ror man alene, og så får alle fire timers sammenhængende hvile. Erfaringerne viser, at det gør en kæmpestor forskel, hvis man får en pause på mere end to timer én gang i døgnet. Ellers har vi faktisk brugt rigtig meget tid på fundraising – budgettet for en deltagelse i Talisker Whisky Atlantic Challenge er på ca. en million kroner, så at sikre økonomien er en væsentlig del af arbejdet. Man køber båden og sælger den igen bagefter. Vi har heldigvis haft en sponsor fra starten, som hjælper os med den del, nemlig it-virksomheden Cludo, hvor Anne-Marie er direktør.”

Vi kalder os Rowmodels, som ligger tæt op ad role models – man bliver jo rollemodeller for nogle andre, når man gør sådan noget som det her. Og det passer også godt med, at vi samarbejder med Girl Talk, en dansk NGO som arbejder for bedre trivsel, især for unge piger,” fortæller Camilla.

I december og januar har man overvejende vind og bølger med sig over Atlanten. Ellers ville det ikke være muligt at krydse i robåd. Billedet viser deltagere fra et tidligere race.

Ro, sove, spise
”Det er svært at beskrive, hvad det er for en ild, der bliver tændt i en, når man hører om det her, og bliver hooked, sådan som vi er blevet det. Det er jo først og fremmest en mental udfordring, selvom det også er en ekstrem fysisk belastning. Det er psyken, der skal få os igennem. Jeg kan huske, at allerede første gang, jeg hørte om det, syntes jeg det lød rigtig spændende. Og jo mere jeg fik at vide, jo mere gik det op for mig, at der var noget helt særligt ved lige præcis den her udfordring. Det var noget, jeg ikke kunne sige nej til,” forklarer Camilla.

”Det gik op for mig, at der ude på havet bliver der slukket for en masse ting, der ellers kører for fuldt tryk i en travl hverdag. Man er på alle mulige platforme, der er arbejde, familie, alt muligt… så at have halvanden måned, hvor alt kun handler om én ting, det er noget, jeg gerne vil prøve.”

Og så handler det meget om at være så tæt på naturen som muligt, og så skal vi ro, og sove og spise. Ikke ret meget andet. Der er jo nogle små opgaver undervejs, madlavning, navigation og så videre. Men ellers handler det om at ro, sove og spise. I 40-50 døgn!” 

Det her er en holdindsats, som inkluderer flere end de tre, der har hænderne på årerne.

BÅD 581

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.