fbpx
Tekst MORTEN BRANDT FOTO THE OCEAN RACE #586 

Eksklusivt interview med Richard Brisius

Tilbage til rødderne

I et eksklusivt interview med Richard Brisius, den ene af de to ejere af The Ocean Race, tidligere kendt som Volvo Ocean Race og Wittbread Round The World Race, får vi indblik i de seneste forandringer og fremtidige planer for dette legendariske havsejladsarrangement.


Fokus ligger på at bringe racet tilbage til sine oprindelige værdier og inspirere til positiv forandring i forhold til havenes tilstand. Richard Brisius deler også sine tanker om sportens udvikling, deltagelsen i IMOCA 60-bådene, den franske offshore-sejlads succes og de planlagte ændringer for den kommende udgave af The Ocean Race. Læs videre for at dykke ned i en verden af spænding, konkurrence og bæredygtighed på verdenshavene.

Nu sidder vi her på havnen i Aarhus, hvor borgerne har taget sejladsen til sig. Er du begyndt at gøre status?

”Ja, det gør vi på en måde løbende. The Ocean Race har gennemgået en stor transition siden det hed Volvo Ocean Race. Vi har bragt sejladsen tilbage til de oprindelige værdier. Nu er Sydhavet med igen, og holdene bestemmer over deres egen båd (modsat VO65erne der var bygget, vedligeholdt og ejet af organisationen: red). En god forandring er også, at vi i dag står med et event, der tjener et formål. Vi elsker havet, for vi er vand-mennesker. Vi, Johan og jeg, er kommet til et punkt i livet, hvor vi vil gøre noget for havene. Vores deltagere er derude. De ser havet, og hvad der er galt, og kan fortælle om det. Med The Ocean Race er vi upolitiske og ser os selv som Change Catalists.”

Fra den sportslige side – hvordan er status?

”Vi har forskellige klasser med i IMOCA og VO65. Vi er igen tilbage til racets rødder. Det har altid været et race med skiftende bådklasser. IOR-både, VO-60ies 70ies og One design VO 65erne.

Efter jorden rundt-sejladserne i 2014 og 2017 så vi, at klassen ikke voksede. Vi mener, at en del af problemet var, at der var for langt mellem eventene (fire år: red), til at man kan holde et team og et projekt kørende. Det er for meget start og stop. IMOCA 60erne er et eksisterede økosystem med mange races og mange forskellige teams. Fra start ups til helt professionelle teams. Samtidig falder prisen på en ny IMOCA kun med ca. 20%. Så set fra investorernes side er det en mere sikker investering. Traditionelt falder en kapsejladsbåd i denne kaliber med 80%.”

Er du tilfreds med antallet af både i denne udgave?

”Ja det er jeg. Totalt set er jeg meget tilfreds med antallet. Med de 5 IMOCA 60 vi har, har vi haft tæt racing rundt om jorden. Selvom det ikke er klassebåde, har der været mange føringsskift undervejs, lidt afhængig af vindstyrker og -vinkler var enten den ene eller den anden hurtigst.”

Så er VO65erne helt ude?

”Ja, i januar annoncerede vi, at det næste The Ocean Race vil være i 2026 2027 med start om vinteren fra Alicante. Vi vil bruge IMOCA-både. Og så vil The Ocean Race Europe køre fra september 2025. Det er en seks-syv ugers event startende i Nordeuropa, og som slutter i Middelhavet. Vi har ingen planer om, at der i disse sejladser skal deltage andre både end IMOCA 60. Vi ville gerne inkludere VO65erne, men det har vist sig, at de har svært ved at finde den nødvendige økonomi og samle et hold. Læg dertil, at der er tale om 10 år gamle både.”
Richard Brisius er den ene af de to ejere af The Ocean Race.

Hvordan kan den franske succes med offshore sejlads migreres til The Ocean Race?

”Jeg tænker på deres succes med Vendée Globe, Route du Rhum, Transat Jacques Vabre etc. Alle sejladser, der samler hundredtusindvis af tilskuere i havnene før start, har stor online reach. Vendée Globe er efter min mening den største offshoresejlads i verden.”

”Jeg mener, det er store begivenheder inden for Frankrig, som henvender sig til et fransk publikum og det der interesserede dem. Jeg har ikke set det ske andre steder i verden, og jeg tror, det er svært at kopiere, det de gør. Vendée Globe er fransk, men fordi du og jeg er sejlere, så kender vi til den. Det er kun når et land har en båd med, at den generelle offentlighed kender til sejladsen. Vendée Globe har dette med, at man er alene om bord. At det er kampen mellem mand og hav. Det, vi laver, er noget helt andet. Det er det modsatte af singlehanded sailing. Kernen i The Ocean Race er, at det er en holdsport.”

I 1990’erne og starten af 00’erne fik man først billeder og interviews fra bådene, når de kom i land og kunne aflevere filmruller. I dag sendes der billeder og video live døgnet rundt. Dermed er der ikke behov for stop-overs.

Laver I banen om?

”Der var 13 stop-overs i sidste VO65 event. Nu har vi 8. Vi vil reducere. Det gør det mindre kompliceret og billigere for holdene og for tilskuere at følge med. Vores plan er dog et stop-over i Australien/New Zealand og måske et mindre i Europa.”

Hvad er den største forandring for sejladsen de seneste 20 år?

”Professionalismen er gået op. Sejlerne er bedre. Bådene er dobbelt så hurtige. Byerne har steppet op – se bare her i Aarhus, hvor den danske finansminister talte. Han sagde, at The Ocean Race er mere end sport, og at den skal komme tilbage de næste 50 år. Eventen er gået fra at være en sportevent til at være en kraft til forandring til det bedre for havene.

Men først skal I vel have mere end fem både til start?

”Ja, men ved du, at Boris Herrmann (skipper på tyske Melicia) sagde, at næste udgave skal begrænses til 15 deltagere. Han havde i Frankrig hørt, at alle IMOCA-holdene nu ønsker at sejle The Ocean Race. Jeg er forsigtig med forudsigelser, men det er ofte, sådan det går. For fem år siden startede vi med IMOCA-klassen med hjælp fra den franske båd-
designer Jerome Verdier. Han har også fortalt, at nu vil alle sejle The Ocean Race. Dengang var der mange, der sagde, at det ikke ville være muligt. Hverken teknisk, med etablering af holdene, budgetter og så videre. Som mennesker er vi sådan, at vi følger lederne, som vi begejstres af og har ambitioner med at slå. Nu fik vi nogle af lederne fra IMOCA 60-klassen med, og vi håber, det har sat gang i bevægelsen. Vi vil gerne have de eksisterede franske hold, men vi vil også have hold fra for eksempel Brasilien, Danmark og Japan.” 

Båd 586

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.