fbpx
TEKST ØYVIND BORDAL
FOTO
ØYVIND BORDAL, LAU THOFT HASLUND, FINN HAGEMAN #587

PORTRÆT: MORTEN V. BRORSEN HOPPEDE AF RACET

”Jeg har altid fulgt min mavefornemmelse”

Uden nogensinde at have sejlet en sejlbåd før solgte Morten V. Brorsen alt, hvad han ejede, og købte en 40 fods katamaran. Efter fire dages træning med professionel hjælp sejler han nu båden alene. Næste år stikker han sydpå – med sit kite-udstyr om bord.


"Jeg har haft hele det der liv med penge, store biler og fancy hus," siger Morten V. Brorsen. "Og sådan levede de folk, jeg omgikkes også. Hele tiden skulle det være større, mere, finere – og det stopper jo aldrig. Og det gør ikke folk lykkelige. Det ved jeg, for jeg har set det. Og hele det her projekt, det er på en måde et opgør med alt det. Det er jo helt andre ting, der betyder noget. Nu kan jeg sidde ude i trampolinen i stævnen på min båd, helt alene, og kigge på havet og himlen. Være tæt på naturen, mærke friheden. Og det er simpelthen, det bedste jeg ved. Jeg behøver ikke andet. Jeg har solgt det meste af det jeg ejer og er i gang med at sælge det sidste. Jeg har tjent penge nok, så jeg behøver ikke mere.

Jeg er 48 år, og nu vil jeg trække mig tilbage og kun lave det her. Være på min båd, sejle, kitesurfe og leve simpelt. Jeg har hørt så mange snakke om, at de vil nyde livet, følge sine lidenskaber, også folk med store formuer, som nemt kunne gøre det. Men de bliver bare ved med at rage til sig og spille hele det spil med flere og flere nye og dyre ting. Og lige pludselig er man så gammel, at man ikke kan noget mere. Så sidder man der med alle sine penge, og det er for sent."
Excess 12 er et Beneteau-produkt: Meget som en Lagoon, men lettere og mere sportsligt designet.

Dygtig kitesurfer
Morten V. Brorsen kommer fra en velhavende familie og har skabt sig en karriere og en formue ved at designe møbler og handle med ejendomme. Men igennem mange år har det været sådan, at han har han følt sig allermest levende, når han har dyrket sin store lidenskab – kitesurfing.

"Jeg har en gammel homecamper, som jeg har indrettet sådan, at jeg kan have alt mit grej i den og sove der, når jeg er ude at kite," fortæller han. "Jeg planlægger meget lidt, jeg kører bare derhen, hvor vinden er bedst. Tit kører jeg ud til stranden aftenen inden, så jeg kan sove i bilen og vågne der, hvor jeg skal sejle. Det gør noget ved mig – jeg har kørt min kitesurfing ret langt ud og blevet dygtig til det. Det er ikke ufarligt at lave tricks i 18 meters højde eller sejle i ekstreme bølgeforhold. Men den følelse, jeg får i krop og sind, når jeg kitesurfer, den er langt mere værdifuld end at køre i en dyr bil eller eje et stort hus med en masse luksusting i."

Morten V. Brorsen kitesurfer på højt niveau, og har sit grej med på båden.

SE UDSENDELSEN PÅ YOUTUBE-KANALEN VIND I SEJLENE

Bådmagasinet var med Morten V. Brorsen ude at sejle i det sydfynske øhav i forbindelse med en optagelse til YouTube-kanalen Vind i Sejlene. Bådmagasinet er kanalens mediepartnere, og du kan finde udsendelserne på vores website. Som du kan se på billedet medbragte værterne, Felix Smith og Anders Mundelin, udstyr til en fuld TV-produktion: To fotografer, drone og meget andet. Resultatet kan ses på kanalen i løbet af vinteren, når den nye sæson er klar.

Youtube-kanalen Vind i Sejlene og Bådmagasinet sejlede med Brorsen og Hestbæk igennem det sydfynske øhav. Programmet kan ses på kanalen, når den nye sæson publiceres i foråret.

Hjulpet af Michael Hestbæk
Igennem kitesurfingen har Morten mødt Michael Hestbæk, en af Danmarks mest vindende sejlere. Michael Hestbæks karriere indeholder fire OL-deltagelser, America’s Cup-deltagelse og mere end 25 VM- og EM-medaljer. Ved siden af den professionelle sejlads har Hestbæk igennem en lang årrække dyrket kitesurfing, og på den måde er de to blevet venner.

"Jeg begyndte at snakke med Michael om, at jeg gerne ville købe en sejlbåd og besluttede ret hurtigt, at en katamaran ville passe mig bedst. Efter at have kigget på hvad der fandtes på markedet, fandt jeg en model, jeg godt kunne lide: Excess 12. Den er meget ligesom en Lagoon og bygges også af Beneteau. Men den er lidt lettere og mere sporty. Egentlig havde jeg tænkt, at det var noget, som lå et par år ude i fremtiden, men jeg har altid fulgt min mavefornemmelse og handlet på ting, så snart jeg havde den rigtige følelse omkring det. Selvom jeg dybest set ikke vidste ret meget om det eller kunne overskue konsekvenserne helt. Jeg har bare kastet mig ud i det og fundet ud af det, når jeg stod i det. Det må gerne være svært, det må gerne kræve noget, det er jo sådan, der virkelig sker en udvikling. Det er der, det virkelig bliver sjovt. Så da der dukkede en demobåd op i Holland, sad jeg på flyet derned dagen efter. Eftersom jeg ikke ved noget om både, fik jeg en professionel bådforhandler med fra Tempo Både, som kunne gå den igennem. Og da han sagde god for den, ringede jeg straks til Michael og spurgte, om han ville være med til at hente den. Det var jo nødvendigt at have en rigtig sejler med, for jeg havde jo aldrig sejlet en sejlbåd før."

Michael Hestbæk – professionel sejler med fire OL-deltagelser – hjælper Brorsen med råd og støtte.

Høj puls første dag alene
De to sejlede Mortens nye katamaran til Danmark i juli – det tog fire dage, og Morten sugede til sig, alt hvad han kunne undervejs.
"Så snart vi nåede hjem, hoppede Michael i land," fortæller han. "Og så lagde jeg fra kaj og sejlede ud – helt alene. Jeg har gjort mange vilde ting i mit liv og bliver ikke så nemt bange. Men lige der må jeg sige, at min puls var høj, da jeg styrede ud af havnen. Heldigvis er det jo bare sådan, at når man har sat sig i en situation, som den jeg var i lige der, så har du ikke noget valg. Du er bare nødt til at klare det. Så jeg satte alle sejl, lige med det samme, og forsøgte at huske, hvad Michael havde lært mig på turen fra Holland."


Singlehand på 40 fods katamaran
I løbet af august måned sejlede Morten godt 1.000 sømil alene. "Jeg har ingen havneplads til båden," siger han, "jeg skal jo være ude at sejle, så hvad skal jeg med det? Jeg har lagt en bøje ud ved Bregnør i Odense Fjord, så jeg kan lægge båden der, når jeg har brug for det. Det koster ikke noget, og så tager jeg bare dinghyen ud og ind. Jeg har lært at lægge til i havne på egen hånd... en katamaran er jo stor og fylder meget, og den kan ikke ligge på pælepladser, som der jo er i mange danske havne. Jeg skal finde et sted at ligge langskibs, altså ved en kaj. Men katamaranen har jo den fordel, at der er to motorer, en i hvert skrog. Så jeg kan manøvrere rundt på en tallerken ved at bruge motorerne hver sin vej. Så snart jeg har fået en agterfortøjning i land, er resten nemt. Storsejlet går ned i en lazypack, fokken er på rulle og selvslående, og jeg har en code zero på rulle. Jeg sætter også gerne spiler. Jeg har en asymmetrisk spiler med sok, og den kan jeg også godt sejle med alene. Jeg laver sikkert mange fejl, men jeg lærer hurtigt, det har jeg altid gjort. Og så langt har jeg ikke haft store problemer. Men altså – jeg ringer jo til Michael, når der er noget. Og så får jeg hurtig support, mens jeg står i situationerne."


KORTERE VEJ TIL AT SEJLE
Sejlsporten har ændret sig markant igennem de seneste par tiår. Og det har bådene også. Bedre autopiloter og systemer til shorthanded sejlhåndtering og ikke mindst moderne elektronisk navigation har medført, at selv store både kan sejles med få hænder.
I dag begynder mange mennesker at sejle uden ret meget erfaring, og selvom sejlerskoler eller anden træning og uddannelse stadig er en god idé, så er det ude på vandet, man bliver sejler.
Får man hjælp af en dygtig sejler, er vejen kort til at blive dygtig nok til at sejle alene – i første omgang korte ture i godt vejr. Så kan man udvide derfra.


Sydpå næste sommer
Planen er at tage ud i verden med båden næste år. Alene.

"Nu har jeg tid til at lære båden at kende og blive bedre til at sejle," fortæller han. "Jeg vil også sejle igennem vinteren – faktisk glæder jeg mig til at være på havet i rigtig kold luft, jeg elsker også at kitesurfe om vinteren. Og sidst på sommeren næste år, der stikker jeg sydpå. Formentlig mod Caribien." 

Efter fire dages træning sejler Brorsen alene, dag og nat – og elsker det.

Båd 587

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.