Mobiltelefoner har ændret vores måde at leve på ret grundlæggende, og det faktum har selvfølgelig stor indflydelse på markedet for maritim elektronik. Forbindelsesteknologi som Wi-Fi og Bluetooth har medført, at man kan styre alt fra garageporte til lys og stereoanlæg ved at sætte en finger på sin touchskærm, og det er ikke særlig overraskende, at det fænomen har spredt sig fra vores huse og biler til vores både.
Præcis og delbar information
Helt generelt har vi nu mobil tilgang på præcis information om hvad der sker, ikke kun om bord, men også under og omkring båden. Og eftersom meget af det er online og integreret med mobile enheder, kan vores eventyr til søs deles med alle dem, som måtte have interesse i at følge med i vores liv til søs.
Færre kabler
Udover mobiliteten og mange flere funktioner, er der også langt mindre bøvl forbundet med installationen. Trådløs forbindelse betyder, at der skal trækkes færre ledninger – ofte skal der bare en softwareopdatering til, eller en ny transducer, for at systemet får tilført en mærkbar opgradering.
En anden verdenssituation
Generelt er situationen på verdensmarkedet ændret ret betydeligt efter snart tre år med Covid-19 og nu også en krig i Ukraine – det hele er bremset ned, og det gælder både innovation, produktion og ikke mindst forsyningskæderne, som i mange tilfælde er brudt helt sammen. Producenterne har svært ved både at skaffe komponenter og få deres færdige produkter leveret. På trods af alt det, er der noget, der fungerer: Vi har fundet nogle eksempler på interessante nye produkter til sejlere her i 2022.
SI-TEX MDA-5 AIS 5-Watt AIS Transceiver
Denne AIS er seneste tilføjelse til SI-TEX’ serie af AIS-produkter. Serien hedder Metadata og har en række interessante funktioner, både for fritidssejlere og mindre kommercielle fartøjer. MDA-5 er en Class B SO-AIS, hvilket betyder, at den stadig er en Class B (nedskaleret og mere strømvenlig version, beregnet primært til fritidsbåde). Forskellen er, at den sender positionsopdateringer med kortere intervaller og dermed har en jævnere og mere præcis visning. MDA-5 sender i tillæg med fem watt i stedet for to. Det indebærer, at du kan se og blive set over længere distancer. I områder, hvor der er tæt trafik og mange fartøjer, der bevæger sig i høj fart, vil en Class B/SO AIS give og modtage mere præcis og opdateret information.
Der er også indbygget Wi-Fi, så man kan dele skærmbilledet med mobile enheder, og integreret ”zero loss” antennesplitter, så man kan bruge eksisterende VHF-antenne uden afbrydelser. MDA-5 er selvfølgelig vandtæt (IP67), robust og kompatibel med NMEA 2000 og NMEA 0183. Prisen er ca. 6.000 kr.
Garmin Surround-View
Garmin præsenterer et system med seks kameraer, der giver maksimalt udsyn rundt om hele båden. Det giver større sikkerhed og overblik, specielt i tætte situationer, hvor der skal manøvreres præcist. Flere båd-journalister betragter systemet som et gennembrud, når det gælder brug af video som information-kilde for bådfolk.
De seks kameraer (1080 p) monteres i skroget, nogenlunde som man monterer en skroggennemføring – så de er fuldt integreret med båden. Skærmvisningen (på MDF-plotterskærm) ligner den, man oplever i nyere biler, når man bakker: Grafik og afstandsmarkører viser vej ind og og ud af havnepladser og i andre tætte manøvrer. Det måske mest interessante aspekt er måden, videobillederne kombineres og præsenteres på: Du får fugleperspektiv på båden og dens nære omgivelser, og kan se alt hvad der foregår 360 grader rundt om dit fartøj.
Systemet vandt en DAME Award under METS i 2021, og med en prisseddel på ca. 150.000 kroner er det nok mest interessant for ejere af store både.
Ny Simrad/Lowrance App
Lowrance (eller, måske mere præcist moderselskabet Navico – se artikel i Bådmagasinet #579) har udviklet en ny app, som skal følge deres instrumenter og sørge for bedre brugervenlighed og forbindelse mellem systemets forskellige dele. Appen er gratis og indeholder C-map-søkort, vejrtjeneste, mulighed for personlige indstillinger samt lagring af waypoints. Udover de inkluderede, gratis funktioner kan man tilkøbe mere avanceret funktionalitet og synkronisering med Lowrance fishfinders og kortplottere. I den afdeling af appen er der også globale, offline C-map-søkort, points of interest (som vi kender fra bl.a. Google Maps), vejrdata overlay og detaljeret info for lystfiskere. Kan downloades gratis fra Apple og Google.