fbpx
TEKST ØYVIND BORDAL FOTO PRODUKTFOTO #588

ELEKTRONIK

7 spændende opgraderinger 

Find vej, pas på båden, ha’ strøm nok, lad dine enheder op, se farer og fisk
under vandet på lang afstand – og lav dit eget drikkevand. Her er nyt grej
fra den elektroniske frontlinje.


GARMIN NAVIONICS+
Det er efterhånden nogle år siden, Garmin overtog Navionics. At de formentlig største producenter af maritim elektronik skulle videreudvikle den formentlig mest populære navigationssoftware i verden forekom logisk – men først nu er Navionics blevet et fuldt integreret produkt, som på en mærkbar måde har nydt godt af partnerskabet. Garmin Navionics+ har fået avanceret, hurtig autorouting baseret på lokale data og mulighed for daglige opdateringer. Højopløst grafik, skarpere kanter og skyggelagte dybdekurver gør det lettere at sejle sikkert. Der findes også en 'topmodel', Vision+, med satellitfoto, luftfoto over havne og 3D-kortpræsentation. Ikke overraskende er de nye kort kun kompatible med Garmins egne plottere, men man kan stadig få ældre versioner, der fungerer på tværs af forskellige mærker. Navionics’ velkendte app til smartphones og tablets er stadig tilgængelig.

Priser og info: www.garmin.com


YS PRO SMART BOAT MONITOR
Smart boat' er et koncept, vi vil se mere og mere til, eftersom markedet for avanceret, onlinebaseret databehandling vokser. YS Pro er et godt eksempel: Den er en slags krydsningspunkt mellem en monitor, et værktøj til sejladsanalyse, en Wi-Fi-router og en sikkerhedsinstallation.
Den henter data fra alle de sensorer, du selv vælger at installere, og lagrer data automatisk. Information kan indhentes fra flere kilder, blandt andet Ethernet og NMEA2000. Der er alarmer, hvis båden flytter sig, hvis den udsættes for et stød ('G-shock' – i praksis kollision), batteritilstand, vandindtrængning, indbrud etc. Du kan tænde og slukke for bådens instrumenter fra din mobiltelefon og styre og overvåge det hele via en app. Selve apparatet har også en touchskærm, og boksen er vandtæt og tilpasset livet til søs.

Priser og info: www.yacht-sentinel.com


EPROPULSION E SERIES BATTERIES
Lithiumbatterier eller mere præcist den maritime version, Life PO4, overtager mere og mere af markedet for batterier. Priserne falder, selvom de stadig koster betydelig mere end traditionelle batterier – og fordelene bliver mere og mere velkendte: De kan udnyttes bedre og frigive langt mere kapacitet.
Spændingen forbliver stabil, energitætheden er højere, vægten er lavere og leve-tiden længere. Sikkerheden varetages af såkaldt BMS, et softwarebaseret overvågningssystem, som i de fleste tilfælde er indbygget. Det er også tilfældet med den nye serie batterier fra elmotor-producenten ePropulsion. De fleste elmotorer til fritidsbåde kører på 48 volt, og disse batterier leverer netop 48 volt.
Dermed er der ikke behov for seriekobling for at opnå den fornødne spænding. De kan tilkobles motoren direkte.
E-Series fås i størrelser fra 2048 Wh til 8345 Wh og dækker dermed de fleste behov.

Priser og info: www.epropulsion.com


SCANSTRUT FLIP PRO MULTI
Scanstrut er en prisvindende producent af især vandtætte monteringsløsninger og udstyr til opladning. Det er et marked i stor vækst, og nu er de kommet med en ny serie ladeporte til brug i både: Flip Pro lader lynhurtigt (36 watt ved 12 volt, 60 watt ved 24 volt) og tåler vand, salt og UV fra maritimt miljø. De har et lille låg, der lukker ladeporten til, når den ikke er i brug. Man kan også få Flip Pro med indgang til ældre systemer – cigaretstik og/eller USB-A. Foretrækker man trådløs opladning, har Scanstrut også maritime produkter til det behov.

Priser og info: www.scanstrut.com


B&G FORWARD SCAN
Det gode gamle ekkolod måler, hvor dybt der er under båden. Men endnu mere interessant er det at vide, hvor dybt der er foran båden. Forward scan har været på markedet i en del år, men produkterne bliver hele tiden bedre og bedre. Alle store producenter af maritim elektronik laver sin egen version, og her er B&G’s. Den måler fremad otte gange den aktuelle dybde, og gør det lettere og sikrere af finde et godt sted at ankre, eller manøvrere i fremmede havne, hvor dybde-angivelserne i søkortet ikke altid er lige pålidelige. Billedet af topografien under vand vises på plotterskærmen.

Priser og info: www.bandg.com


FURUNO TZTOUCH 3 CHIRP SIDESCAN
At vide hvad der findes under vandet, når man sejler, handler ikke altid om at undgå at gå på grund. Af indlysende årsager er lyst-fiskere særlig interesserede i den slags – og netop det er et marked i eksplosiv vækst. Furuno har udviklet et prisvindende system, som scanner genstande i vandet og bundforhold, ikke alene foran båden, men også til siderne. To forskellige frekvenser bruges, den ene til at kortlægge landskabet på bunden, den anden til at vise alt hvad der ellers er i vandet, det vil sige også fisk. Der er flere elementer i systemet – ikke alene særlige transducere, men også Furunos specielle software og tilhørende MDF.

Priser og info: www.furuno.com


SPOT ZERO MOBILE PRO MINI
Vand til at drikke, gøre rent osv. er et tema på alle både – paradoksalt nok, eftersom vi sejler rundt i grænseløse mængder af det. Men skal man fjerne al salt fra havvand, skal der en forholdsvis avanceret teknologi til. Omvendt osmose hedder det, og hovedbestanddelene i en såkaldt watermaker er meget fine filtre og meget højt tryk. Netop watermakere har været igennem en rivende udvikling, især i USA, hvor der er tradition for at vaske og skylle fritidsbåde i den højere prisklasse med vand, som ikke efterlader saltaflejringer eller kalk.
Spot Zero Mobile Pro Mini er en værdig repræsentant: En samlet enhed med bærehåndtag og mulighed for hjul og med et display, der viser behov for filterskift. Det er en meget kompakt og robust watermaker, der ikke kræver en omfattende installation.

Priser og info: www.spotzerowater.com


Båd 588

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.