fbpx
TEKST PETER BRINCH FOTO AROS/ANDERS TRÆRUP, PETER BRINCH, MAX MESTOUR, DANIEL RASMUSSEN, ARD JONGSMA #588

SEJLADS I VINTERSÆSONEN

5 udvalgte vinterdestinationer

Danmark byder på mange lystbådehavne, der ikke går i vinterhi, men holder faciliteterne åbne hele året – også for gæstesejlere. Vi sætter fokus på en håndfuld, som giver rig mulighed for oplevelser og hygge udenfor sæsonen.


Er du en af dem, der har valgt at lade båden ligge i vandet i vinter-
halvåret? Slip fortøjningerne, og besøg Vinterdanmark fra sø-siden på en forlænget weekend bag duggede ruder.

Jævnt fordelt i landet finder du havne, hvor du kan tilslutte landstrøm og få tilgang til vand, toiletter og et varmt bad.

Gratisoplevelser, restauranter, caféer, teatre og aktiviteter for børn og voksne. Vinteren lægger bestemt ikke en dæmper på kulturliv, by- og naturoplevelser og slet ikke på hyggen – det er bare at skrue op for varmeanlægget.

Her får du 5 nedslag i lystbådehavne på Danmarks 8750 kilometer kystlinje.

Nyborg 55°18.322N – 10°47.485E

Har du før sejlet til Danmarks første hovedstad, kongebyen Nyborg, har du måske også sejlet under Storebæltsbroen, en af verdens længste broer. I Nyborg kommer du helt tæt på det 36 milliarder kroner dyre arkitektur i verdensklasse, når du på udsigtspladsen kravler op under.

Forkæl smagsløgene med brunch, frokost eller middag hver torsdag til søndag på Remissen i DSB’s gamle værksteder – et af Østfyns bedste spisesteder. Generelt bugner det af restauranter, caféer og pubber i Nyborg. Men også shopping, gårdbutikker og fx kunstudstillinger i vandtårnet fra 1899.

Er du mere til råhygge og hjemmelavet mad på gode råvarer nede om læ? Nyborg er kendt for alle sine lokale kød-, øl- og vinproducenter. Den nyborgensiske whisky, gin, rom og akvavit og Bryggeriet Refsvindinge, der brygger den verdenskendte øl, Ale nr. 16.

Fra 2. til 3. og 9. til 10. december dufter den gamle by af brænderøg, gran og krydret bagværk, når der fejres jul med stort julemarked i de autentiske rammer.

Nyborg Marina
Selvom der bliver skruet lidt ned for blusset i Nyborg Marina, er der stadigvæk mulighed for at benytte havnens faciliteter – også vaskeri og sejlerstue. I den inderste del af havnen får du adgang til landstrøm. Ved risiko for frost kan der være lukket for vandet. Frem til påske er gæsteprisen i marinaen 50%.


Aarhus 56°8.201N – 10°12.936E

Har Smilets by og Danmarks andenstørste – Aarhus. Byen imponerer året rundt med sit brede udvalg af mere end 600 attraktioner. Alt fra Den Gamle By til ARoS, museet med det velkendte og spektakulære regnbuepanorama – en 150 meter lang og 3 meter bred rundgang. Har du børn og unge med under 18 år, kommer de gratis med på toppen.

Fra Aarhus kommer du med tog eller bus til Fregatten Jylland, AQUA Akvarium & Dyrepark, Randers Regnskov og Kattegatcentret med Danmarks eneste sandtigerhaj og 199 andre arter af havdyr.

Efter en rå dag på vandet kan du snuppe en øl på Ølbaren på Århus Street Food eller et glas vin på Plan B ved Fredenstorv. Du kan besøge en kaffebar i latinerkvarteret eller gå om bord i byens bedste burger på Koedstaden.

Marselisborgskoven, kysten og den øvrige natur omkring Aarhus byder på et væld af vandre- og løberuter.

Fra. 18. november til 31. december er der jul i Den Gamle By med julepyntede gader, hestevogne og juleboder– det er 400 års julehistorie, du sejler til.

Marselisborg Marina
Tæt ved Århus – med en busafstand på 20 minutter – i Marselisborg Marina får du tilgang til alle faciliter. Flere sejlere bor i havnen i vinterhalvåret, så der er altid tilgang til vand.

Sæt kurs mod Aarhus og oplev den velkendte regnbuepanorama.

Køge 55°28.346N – 12°12.148E

Som Aarhus byder Køge på krogede og skæve huse, som en vaskeægte havneby, men også prisvindende arkitektur og digital byvandring.

Her er shoppingmuligheder, restauranter, uhøjtidelige kaffebarer og caféer, men tag cykler eller vandresko med, for Køge er også oplevelser i naturen. De mange cykel- og vandrestier i området fører bl.a. helt ned til Stevns Klint, og med bus/tog er der kun en time til Camp Adventure med det storslåede Skovtårn.

Køge Marina
I Køge er marinaen åben hele året (gæstehavnen Slipset er lukket i vinterhalvåret). Marinaens hovedbygning med bad og toilet-muligheder er altid åben, og der er elstandere ved bådepladserne.

Lægger du til i Køge, er der kun en time med offentlig transport til Skovtårnet.

Marstal 54°51.413N – 10°31.378E

Alt er vand ved siden af Ærø – siger de. Med udgangspunkt i Marstal, der er landskendt for sin søfartshistorie, brostensbelagte gader og gamle sømandshuse, har du hele ø-paradiset for dine fødder.

Ærø-bussen, som også medtager cykler, kører hele øen rundt flere gange om dagen – også i ydersæsonerne, og den er gratis.

Her er ingen storstilet shopping eller pulserende byliv, men plads til afkobling, refleksion og naturoplevelser væk fra en hektisk hverdag.

Stormfloden i efteråret tog desværre de billedskønne og autentiske badehuse med sig, men Ærø er også vildmarksbad og sauna på Kleven Havn. Det er yoga og hyggelige spisesteder – de fleste holder åbent året rundt, men med visse forbehold.

Marstal Havn
Enkelte toiletter er åbne samt et baderum med møntindkast ved Honnørkajen. Der er ikke tilgang til strøm fra 1. november til 31. marts, så der tages ikke afgift for ophold i havnen i den periode.


København 55°41.988N – 12°37.537E

Kongerigets hovedstad behøver ingen videre introduktion. Nyhavn og Strøget taler for sig selv, og sammen med Tivolis vinteråbning, julemarkederne og skøjtebanerne, gør det København oplagt som det 5. og sidste nedslag.

Det er slut med studehandler i Kødbyen på Vesterbro, men der har aldrig tidligere været så mange restauranter, caféer og madsteder – fra barer til burger joints. Byens brokvarterer Vesterbro, Nørrebro og Østerbro, men også Christianshavn er storby og lokalmiljø under samme tag.

Vil du gøre Københavnerturen til en alternativ skiferie? Så book tid til en tur ned ad pisten på Copenhill 80 meter oppe på toppen af forbrændingsanlægget Amager Bakke – og det kræver hverken sne eller frost.

Havne
Der er mange muligheder for at lægge til i København, men flere steder lukkes der ned for faciliteter i vintermånederne. Det gælder også Københavns Havn, som lukker for strøm, vand, toilet og bad i sine lystbådehavne. Vi har udvalgt et par stykker med kort afstand til centrum.

Tuborg Havn (nord)
Tuborg Havn er et godt udgangspunkt for at besøge hele hovedstadsområdet. I havnen er der strøm, vand, toilet og bad hele året – også til gæstesejlere.

Kastrup ny Lystbådehavn (syd)
Den store lystbådehavn i Kastrup er også et godt udgangspunkt for at besøge hovedstaden. Metroen kører lige til centrum, og havnen holder alle faciliteter åbne for gæstesejlere året rundt.


Fra Aarhus til Køge
Vores håndfuld af forslag til vinterdestinationer tilbyder en blanding af kultur, natur og seværdigheder – ideelle destinationer for dig, der har båden i vandet i vinterhalvåret. Yderligere information om de fleste danske lystbådehavne finder du på havnegiude.dk.

Alle havnene i artiklen er nemme at komme til og fra med offentlige transportmidler, hvis du skulle blæse inde eller vil ligge længere tid i havnen og evt. pendle.

Er du ny på vintersejlads, så anbefaler vi, at du læser artiklen om sikker vintersejlads i den forrige udgave af Bådmagasinet, som du også kan læse online på vores hjemmeside.

Oplev København med båd, også i vinterhalvåret.

Båd 588

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.