fbpx

TEKST JESPER MØLLER
FOTO JESPER MØLLER, ULRIK PEDERSEN, HOTEL BALTIC, DESTINATION SØNDERJYLLAND & UNIVERS

Tursejlads

Herlige Høruphav

På det sydlige Als lokker Høruphav Havn med hyggelig stemning, aktivitetsmuligheder og idylliske omgivelser. Og så spiser man fremragende på det stemningsfulde Hotel Baltic, der ligger lige ned til havnen.


Børnene morer sig herligt, mens de konkurrerer om at lave det mest spektakulære spring fra badebroen og ned i vandet. Deres højlydte glædesskrig fylder det ene hjørne af havnen, mens der er anderledes roligt i den modsatte ende, hvor de mange både ligger ved broerne.Børnene morer sig herligt, mens de konkurrerer om at lave det mest spektakulære spring fra badebroen og ned i vandet. Deres højlydte glædesskrig fylder det ene hjørne af havnen, mens der er anderledes roligt i den modsatte ende, hvor de mange både ligger ved broerne.Med talrige lystbåde og enkelte små fiskerbåde er idyllen denne sensommerdag i top i Høruphav Havn på det sydlige Als i Sønderjylland. Havnen ligger i byen Høruphav med cirka 2600 indbyggere, og byen ligger ud til bugten Hørup Hav, der adskiller Als og halvøen Kegnæs.Havnen ejes og drives af sejlklubben Høruphav Brolaug.

En række fritidsfiskere, der har deres både liggende i havnen, er også medlemmer af sejlklubben. Det er ganske hyggeligt at bevæge sig rundt i en havn, hvor der ikke kun er lystsejlere, men hvor de små fiskerbåde også er at finde langs broerne.Høruphav Havn har en særdeles idyllisk placering med naturområdet Trillen på den ene side og med direkte udsigt til Kegnæs’ landlige, kuperede landskab. Mens badebroen primært appellerer til de større børn, er den lille trækfærge populær blandt de lidt mindre.Kombinationen af smukke omgivelser, diverse aktivitetsmuligheder og en hyggelig stemning gør, at Høruphav Havn er meget populær blandt udefrakommende sejlere. Havnen har ifølge sejlklubbens næstformand Birgit Rasborg i sommerhalvåret godt 7000 båd-overnatninger, hvor en båd i en nat tæller for en overnatning – uanset hvor mange der er om bord.

Langt de fleste gæstesejlere er tyskere, hvilket ikke er så underligt, idet Høruphav ligger ganske tæt på Flensborg Fjord og Tyskland.I højsæsonen og i de fleste weekender tænder havnemester Jørgen Johannsen op i grillen, der står ved havnens grillhytte. Og skulle middagen trække ud til efter mørkets frembrud, skal man ikke være bange for at falde i vandet på vej tilbage til sin båd, idet havnens broer er oplyste..

Gastronomisk perle

Ønsker man som besøgende sejler en dag at slippe for selv at lave mad og i stedet forkæle sig selv med gastronomi i topklasse, skal man ikke gå langt. Lige ned til havnen ligger nemlig Hotel Baltic, der har et af Sønderjyllands bedste køkkener.Man spiser fremragende både på stedets bistro og ikke mindst i gourmetrestauranten, hvor den seks-retters tastingmenu er helt formidabel. Gå endelig om bord i denne, såfremt feriebudgettet tillader det. Trods det tårnhøje kulinariske niveau er restauranterne ganske afslappede, så manglende medbragt festtøj er bestemt ingen hindring for at møde op.Fra begge restauranter kan man fra de fleste borde se ned på havnen og over til Kegnæs, hvilket også gælder fra en del af hotellets værelser. Disse samt resten af hotellet er indrettet i en gammeldags og meget gennemført stil med tunge ældre møbler i klassisk engelsk stil samt store malerier på væggene.

Når man kommer udefra, er det som at træde ind i en tidslomme.Hotel Baltic stammer da også helt tilbage fra 1875, hvor etablissementet startede som en færgegård for de passagerer, der skulle med færgen mellem Als og Kegnæs. Den trafik stoppede i 1960, men hotellet fortsatte driften.Det lille hotel har blot 14 værelser og suiter, men de er til gengæld alle noget særligt. Værelserne er individuelt indrettede, så ingen er ens. Trods den altmodige stil finder man alle moderne bekvemmeligheder på værelserne, så gæsterne går ikke glip af noget.Alt på Hotel Baltic emmer af nostalgi, høj klasse og idyl, så trænger man til lidt afveksling fra sin skibsbriks, kan en overnatning eller to på hotellet bestemt anbefales.

Havnefakta

Høruphav Havn er åben for udefrakommende gæstesejlere i perioden fra cirka 1. april til 31. oktober.Klubben har i øjeblikket 330 bådpladser, men en ny bro er i færd med at blive bygget og vil efter planen være klar til 2020-sæsonen, hvilket vil øge antallet af bådpladser. Ifølge sejlklubbens hjemmeside har havnen plads til både på op til 25 meter i længden, seks meter i bredden og 2,8 meter i dybden.  Havnen er fyrbelyst. høruphavbrolaug.dk

Gå i gendarmernes fodspor

En af Danmarks mest berømte vandreruter, Gendarmstien, går lige gennem havneområdet i Høruphav. Førhen startede den meget smukke vandrerute her og løb hele 74 km ned til den dansk-tyske grænse ved Padborg. Siden er Gendarmstien blevet forlænget med yderligere 10 km, så Høruphav nu ligger undervejs på ruten. Stien løber langs kysten i et kuperet og naturskønt terræn. Undervejs passerer stien strande, enge og marker, ligesom den går gennem skov og over bakker. Går man fra Høruphav mod vest, går man gennem naturområdet Trillen, og i den modsatte retning kan man afprøve stiens nyeste 10 km. Uanset hvad man vælger, er Gendarmstien en perfekt mulighed for at få rørt benene efter at have tilbragt en eller flere dage på sin båd.Gendarmstien har fået sit navn fra fortidens blåklædte grænsegendarmer, der patruljerede langs landegrænsen – både langs kysten samt inde i landet – på udkig efter smuglere. Hver enkelt gendarm havde sit lille stykke at holde øje med.Gendarmerne patruljerede til fods frem til 1958, hvorefter bevogtningen af landegrænsen overgik til politiet. Herefter gik stien lidt i glemmebogen, inden den i 1980’erne blev genetableret af det daværende Sønderjyllands Amt.

Gendarmstien er afmærket med skilte langs hele ruten. Skiltene udgøres af piktogrammer, der forestiller en blåklædt gendarm. Gendarmstien er en del af den europæiske kvalitetsvandrerute E 6.Hvis man er nysgerrig efter at se, hvordan en grænsegendarm i sin tid så ud, finder man i et lille rum på havnen i Høruphav en fuldvoksen kopi klædt i den oprindelige blå uniform.Af andre spændende attraktioner i nærheden af Høruphav kan nævnes oplevelsesparken Universe, Sønderborg by samt det smukke Nordals.BÅD 560

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.