fbpx
TEKST JESPER MØLLER
FOTO JESPER MØLLER & DIVERSE LOKALE TURISTKONTORER

Sejl en tur til 

Nordtyskland

Ud for den tyske Østersøkyst ligger den dejlige ø Rügen, der med sit bølgende landskab
og mange lystbådehavne er et oplagt udflugtsmål for danske fritidssejlere. Lige ud for
øen ligger den gamle hansestad Stralsund, der lokker med historiske bygninger og en
livlig havnestemning.


Stadigt flere steder i verden er det muligt at leje en båd og begive sig ud på en spændende sejltur under fremmede himmelstrøg. Men der er nu noget særligt ved at udforske andre lande og fremmede havne om bord på sin egen båd. Et godt sted at få nye indtryk, og som samtidig er inden for overskuelig afstand, er det nordlige Tyskland og ikke mindst øen Rügen. Det er Tysklands største ø, uden at det dog kan imponere os, der kommer fra et ørige som det danske. Rügen har således et areal på 926 km2, hvilket svarer til halvanden gang Bornholms størrelse. Da øen er gennemskåret af diverse bugte, er øens kystlinje dog væsentlig længere, end man
umiddelbart skulle tro med en sådan størrelse. Rügen ligger ud for den tyske Østersøkyst – stik syd for Sverige ”mellem” Falster og Bornholm. Af samme grund behøver man som dansk sejler ikke at afsætte lang tid til turen. Afhængigt af, hvor i Danmark man stævner ud fra, kan man godt nyde Rügen på en forlænget weekend. Ønsker man også at opleve Stralsund på turen, bør man afsætte en dag ekstra.
Mange lystbådehavne

Ankomsten til Rügen er noget af det smukkeste, som tænkes kan. Langs kysterne rager lodrette hvide klinter dramatisk i vejret – ikke mindst på de nordlige kyster. Så når man ankommer til øen i båd fra søsiden, får man nogle ganske spektakulære syn, som man ikke opnår på nær den samme måde fra land. Rügen er en særdeles naturskøn ø, og sejladsen hele øen rundt er ganske smuk. Undervejs passerer man stribevis af lystbådehavne – hele 17 af slagsen – hvor man kan lægge til, så der er nok at vælge mellem. Når man er kommet i havn, bør man komme ud og opleve Rügen.

Øen er ikke større, end at de største seværdigheder kan ses på en dag, men omvendt er der rigeligt til flere dage, såfremt man har mere tid til rådighed. Et godt sted at starte er Nationalpark Jasmund på øens nordøstlige del.

Her kan nordkystens høje gråhvide klippeskrænter opleves fra en anden vinkel end set fra havet. Ikke mindst den 117 meter høje klippe Königsstuhl (kongestol) er imponerende – især hvis den betragtes fra det såkaldte Victoriaudsigtspunkt.
Synet minder en del om Møns Klint, om end Königsstuhl herfra er endnu flottere. Ud over smukke udsigter rummer Nationalpark Jasmund også urgammel bøgeskov samt dejlig natur med søer og moser, hvor man blandt andet finder en del orkideer.

Naturskøn ø

Nationalpark Jasmund er langt fra det eneste sted på øen med smuk natur. Den centrale del af øen et meget idyllisk landskab med bølgende marker og masser af farverige kornblomster.

Den landskabsmæssige idyl opleves fint fra en cykel, og da Rügen råder over 280 km cykelsti, er der rige muligheder for at køre i fred og ro uden at komme tæt på bilerne.

En anden måde at opleve øen i et adstadigt tempo er via en tur med veterantoget Rasender Roland. Trods navnet er farten alt andet end rasende, og her tøffer man med 30 km/t. gennem landlige omgivelser samt en række mindre byer.

Rügen har en særdeles omskiftelig fortid og har adskillige gange været under udenlandsk styre. I et par korte perioder i middelalderen var Rügen således dansk, og i halvandet hundrede år tilhørte øen den svenske krone.

Rügen oplevede sin storhedstid i slutningen af 1800-tallet, da øen var en del af Preussen. Dengang blev badekulturen som noget nyt populær i toneangivende kredse, og øen blev efterfølgende et yndet rejsemål for velhavere, der dyrkede badelivets glæder langs øens 56 km sandstrand. I den periode udviklede flere små fiskerbyer sig til populære badebyer, hvor smukke villaer skød op.

De høje hvide klinter på Rügens nordkyster skyder dramatisk i vejret.

Dejlige badebyer

Badebyerne eksisterer stadig, og heri-blandt kan Sellin, Baabe og Thiessow nævnes. Øens ældste badested er ”den hvide by” Putbus, der i dag dog mest er kendt for sine fine hvide klassicistiske bygninger og mange rosenbede.

Den bedst besøgte og mest elegante af Rügens badebyer er Binz på øens østkyst. Den er bygget langs den 5,5 km lange sandstrand, der med sit lyse finkornede sand holder en god standard.

Langs en del af stranden går en over tre km lang strandpromenade, som det er særdeles hyggeligt at slentre langs. På den ene side ligger stranden med badegæster, beachvolley-baner og hundredevis af de såkaldte Strandkörbe (strandkurve), som er en form for strandsofaer.

På den anden side af promenaden ligger en perlerække af velholdte strand-villaer i bindingsværk og andre stilarter – primært jugendstil. Strandvillaerne er særdeles velholdte, og mens nogle er ekstravagante sommerhuse, er andre stilfulde pensionater.

Binz har 5000 fastboende indbyggere, men med 50.000 gæstesenge svulmer ind-byggertallet gevaldigt op i højsæsonen.

Rügen er fuld af steder, hvor man som besøgende kan lægge til.

Gode restauranter

Midt på stranden går en lang mole ud i vandet, hvorfra man kan bade. En aftenslentretur langs molen med en is i hånden er bestemt ikke at foragte. På vejen tilbage kan man passende stoppe ved det gamle Kurhaus fra 1893 og be-undre den blomsterpyntede Kurplatz, der ligger lige foran. Ofte vil man kunne lytte til levende musik, idet der jævn- ligt er optrædener i sommerhalvåret.

Med hygge og nostalgisk charme er det forståeligt, at Binz tiltrækker gæster fra nær og fjern. Om dagen kan stranden og strandpromenaden nydes, og om aftenen lokker en stribe restauranter med gourmetmad i topklasse.

Der er også gode forhold for de shoppe-lystne, og er man til ravsmykker, befinder man sig i paradis. Der skylles nemlig meget rav op på Rügens kyster, og mange af ravklumperne videreforarbejdes til smykker, som kan købes i flere butikker.

Interessante byoplevelser

Såfremt man ønsker at supplere et besøg på Rügen med lidt historiske by-oplevelser, er der rigelige muligheder for det. Umiddelbart inde på fastlandet ligger nemlig den gamle hansestad Stralsund, som er forbundet med Rügen via en bro, og Stralsund er bestemt et besøg værd.

Broen er der ingen grund til at benytte, for Stralsund har en fin og stor lystbådehavn, og at ankomme til byen fra søsiden er en flot oplevelse, hvor byens mange tårne og gamle bygninger ligger malerisk i baggrunden.

Lystbådehavnen er ganske livlig i sommerhalvåret og benyt endelig lejligheden til at slentre rundt og ind- ånde den maritime stemning. Her ligger også flere små rødmalede fiske- spisekuttere til kaj.

Herfra sælges der friskfanget fisk i diverse udgaver, og en klassiker er at nuppe sig en sildesandwich og et glas fadøl, som kan indtages på en af de opstillede bænke, mens man sidder og betragter havne-livet. Umiddelbart lyder en sildesandwich måske ikke som det mest delikate, men den smager faktisk ganske udmærket.

Stralsund huser adskillige større festivaler i sommerhalvåret – blandt andet ”Stralsund by night” i starten af september. Der er mest liv og stemning i byen under disse festivaler, men omvendt er det også sværere at få en havneplads, da det er populært at komme sejlende hertil. Det kan dog klares ved at benytte en af havnene på Rügen.

Beboerne på Rügen har et nært forhold til vandet og skibe - som det ses af modellen i vinduet.

Omgivet af vand

På havnen i Stralsund finder man også det store Ozeaneum. Det rummer hele 39 akvarier med alverdens fisk og øvrige havdyr, primært fra Østersøen. Dertil kommer diverse udstillinger om hav, natur og fisk, og man kan nemt få adskillige timer til at gå i det levende havmuseum, der blev kåret til ”årets museum i Europa” i 2010.

Stralsund var oprindelig en ø samt en vigtig fæstningsby. I dag er byen landfast i to ender, men er stadig idyllisk omgivet af vand på alle sider. Den gamle bydel, Altstadt, omgives af det smalle stræde Strelasund samt søerne Frankenteich og Knieperteich. En ny bydel er siden kommet til uden for den gamle ø.

Den gamle bydel er ikke større, end at den sagtens kan opleves til fods. Det er en fornøjelse at spadsere rundt og nyde de mange gamle huse, hvoraf en stor del er malet i pastelfarver.

Bortset fra havnen er det i den gamle bydel, at Stralsunds seværdigheder ligger. I perioden fra 2. verdenskrigs afslutning og frem til Tysklands genforening var Stralsund en del af det hedengangne Østtyskland, og i DDR-tiden sov byen i arkitektonisk henseende Tornerose-søvn.

Sidenhen er den gamle middelalderby blevet renoveret og shinet op efter alle kunstens regler, og derfor står den gamle bydels mange smukke bygninger i dag ganske flotte og velrenoverede.


OMRÅDET
Rügen og Stralsund ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Rügen har godt 70.000 faste indbyggere og Stralsund omkring 60.000. Klimaet på Rügen og i Stralsund er meget lig det danske, og derfor er sommerhalvåret det bedste tidspunkt for et besøg.


På verdensarvslisten

Da man ikke rev meget ned i DDR-tiden, er bycentrum særdeles velbevaret, og den blev af samme grund optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 2002. Begrundelsen var, at den gamle bydel var et af de bedste eksempler på den gamle hansestads-arkitektur. Stralsund er nemlig en af de bedst bevarede af de gamle hansestæder langs Østersøens bredder.

Det velbevarede bycentrum ses aller-bedst på byens store centrale torv, Alter Markt, hvor de karakteristiske bygninger med de stejle gavle står side om side og på smukkeste vis omkranser det gamle brostensbelagte torv.

Alter Markts mest spøjse bygning er det gamle rådhus, hvor den øverste del af den gotiske gavl blot er facade og ikke har nogen bygning bag. Torvet har en dejlig stemning, og det er en fornøjelse at slå sig ned på et af de udendørs serveringssteder og nyde de historiske omgivelser.

Ønsker man at se Stralsund fra oven, kan en tur op i kirketårnet på Marienkirche anbefales. Det er byens største kirke og tilmed den næststørste gotiske murstenskirke i hele den baltiske region. Forinden skal en smal vindeltrappe med hele 366 trin dog forceres, men til gengæld har man fra udsigtsplatformen i 90 meters højde en helt suveræn udsigt ned over den gamle bydel, havnen og det omkringliggende vand.


TUREN FRA DANMARK
 Der er ca. 45 sømil til indsejlingen ved Rügen Fyr fra enten Klintholm eller Gedser. Det er åbent vand hele vejen, og er det klart vejr, slipper man dårligt Danmark af syne, før Tyskland dukker op. Fra Klintholm sejles der ca. kurs 80 og fra Gedser kurs 110.

Fra indsejlingen ved fyret er der ca. 10 sømil til enten Breege, Wiek eller Vitte. Sejlads ved Rügen foregår i sejlrender, og det kan anbefales at respektere bøjerne, da vanddybden lige på den anden side af bøjen tit er mindre end en halv meter. Der kan være meget trafik, men overholder man søvejsreglerne, er der ingen problemer. Der behøves ikke kanalbevis for at sejle her.

Kilde: Dansk Sejlunion 


Rügens indre er præget af smukke bølgende landskaber med mange blomster.
Den lange strandpromenade i byen Binz rummer en perlerække af velholdte strandvillaer.


Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.