fbpx
TEKST MALENE GUDE

Del 1 : RISØR, TVEDESTRAND, ARENDAL, GRIMSTAD, LILLESAND

På tur i smukke Norge 1

Sørlandet er, med rette, en populær destination for mange sejlerferier. Nogle kalder kysten for den norske solkyst, for selv på en regnvejrsdag, smiler kysten med sine små hyggelige Sørlands idyller, kendetegnet ved de mange hvide træhuse og de mange små, beboede, øer og skær.

En af de mange fordele er, at efter man har krydset Skagerrak, sejles indenskærs på det meste af kysten. Det er noget mange sejlerfamilier, især dem med børn, sætter pris på.

Området omfatter fylkerne (det svarer til de gamle danske amter): Aust-Agder og Vest-Agder. Dvs. hele sydspidsen af Norge, og er indenfor 74 til 130 sømil fra Skagen, eller en rask tur på 62 sømil fra Sverige (f.eks. fra Strømstad til Risør).

Havnene ligger generelt ikke i den billige ende, men til gengæld er faciliteterne i top, og det skorter ikke på aktiviteter for både store og små.

Mange af byerne gør meget ud af at formidle hvad der lige er interessant i deres lille smørhul, og Visit Norway har en fin interaktiv webportal, som formidler alt det man kan opleve (ikke nød-vendigvis kun på kysten).

Og langt de fleste havne har gratis internet, som man kan gøre brug af.


 

RISØR

Risør er måske et lige langt nok stræk fra Skagen, men er til gengæld en by og havn, der absolut er et besøg værd. Havnen ligger i den inderste del af bassinet ved Risør Torv og Strandgade ud mod Damp-skibsbryggen. Mange har hørt om træbådsfestivalen, som er et slaraffenland af smukke træbåde, skinnende messing og nylakeret træ, man kan spejle sig i.

Selvom vi ikke syntes, at vi har tiden og evnerne til en sådan båd, nyder vi at se det flotte håndværk og vedligehold, som sejlere med passion for træ kan opvise. Og det gælder både sejl- og motorbåde samt arbejds- og dampbåde.

Risør er en rigtig Sørlands idyl, og kaldes ”Den hvide By ved Skagerrak”, hvilket skyldes de karakteristiske hvide træhuse, som står tæt i de trange, snørklede gader med små gyder og grønne pladser.

Byens historie går tilbage til begyndelsen af 1700-tallet, og i 1723 fik byen købstadsrettigheder, da Risør havde større toldindtægter end Kristiansand.

Havnen ligger i selve den gamle by, Tangen, så man skal ikke gå langt for at bese de smukke gamle huse. Der er rige muligheder for indkøb og shopping i de mange specialbutikker, samt nyde en kop kaffe på en hyggelig fortovscafe. Og har man lyst til at droppe at lave aftensmad, er der også mange spændende restauranter.

Populær gæstehavn

Havnen er certificeret med ”Blåt Flag” og Risør Sejlforening er ansvarlig for gæstehavnen. Havnefogeden hjælper med anvisning af plads og fortøjning, og er meget venlig og hjælpsom.

Midt i centrum af byen ligger byens mest populære legeplads. Her findes både fodboldbane, grill-plads, gynger, skakbræt, klatrevæg, bordtennis og sandkasse.

Ikke langt fra Risør gæstehavn ligger Risør Seilforenings egen lille havn, hvor de byder gæster velkommen i sommersæsonen. Det er et fint lille anlæg med gæstebroer og toiletanlæg.

I hele juli og til efter træbåds-festivalen ønskes store og små bådgæster velkommen til ferie-paradiset Finnøya i Kranfjorden.


 

TVEDESTRAND

 

Tvedestrand Havn med ca. 70 gæstepladser ligger godt skærmet fra de fleste vindretninger inderst i pollen nær kiosk, turistkontor, rådhus, restauranter m.m. En Poll er en norsk betegnelse for en lille, næsten lukket indsø – oftest med en smal indsejling. Der ligger man som regel i læ, selv når vinden hyler godt i riggen.

I Tvedestrand findes der spor efter bosætning helt tilbage til stenalderen, og man kan se stednavne som Ulltveit og Frøyrak, der stammer fra vikingetiden. Efterhånden blev det til et lille strandsted, hvor folk mødtes og håndværkere samt købmænd etablerede sig. Da Næs Jernværk valgte at lægge sin udskibningshavn her i 1750 voksede handelen, og stedet blev til en lille købstad. I dag har byen ca. 6000 indbyggere. Navnet har byen fra gården Tveite og betyder stranden til gården Tveite.

Bydelen nær havnen oser af charme med flere gamle hvidmalede træ-huse, vinde og skæve, som de var i de store sejlskuders tid. En brostensbelagt gågade snor sig gennem centrum med et væld af butikker og cafeer – overalt pyntet med blomster. Trange gyder svinger hist og her som genvej mellem husene.


 

ARENDAL

Arendal har en hyggelig gæste-havn, der ligger på Tyholmen, samt pladser ved broer inde i Pollen. Begge havne er godt beskyttet mod Skagerrak med Hisøy og Tromøya udenfor, og ligger nær centrum med masser af butikker, indkøbscenter m.v.

Alt indenfor gåafstand. Gæste-Arendal har en hyggelig gæste-havn, der ligger på Tyholmen, samt pladser ved broer inde i Pollen. Begge havne er godt beskyttet mod Skagerrak med Hisøy og Tromøya udenfor, og ligger nær centrum med masser af butikker, indkøbscenter m.v. Alt indenfor gåafstand. Gæste-havnen har derudover et 25x10 m svømmebassin. Der er 300 gæste-pladser, og i 2017 var der 260 både i Pollen samtidig. Så mon ikke der altid er plads. 

Havnen har netop modtaget Båtmagasinets kåring til Årets Gæstehavn. En legeplads for de mindste samt Petanquebane findes lige bag lystbådehavnen på Tyholmen, og et skakspil med store brikker finder man i restaurant-området.”Nordens Venedig” bruges ofte til at beskrive Arendal. Ifølge gammel overlevering blev det gamle by-center rejst på syv holme. Mellem holmene blev der bygget kanaler, ligesom i Venedig. Flere af kanalerne blev fyldt op i en tid, hvor man ikke tænkte i turisme. Nu diskuterer man, om byen bør reetablere en eller flere af de opfyldte kanaler.Norges bedste bryggeri driver restauranten ved gæstehavnen, hvor lækre smagsoplevelser venter. Men der er også mange andre spændende restauranter i nærheden.


 

GRIMSTAD

Indsejlingen til Grimstad er godt afmærket, og gæstehavnen ligger centralt i hjørnet af Grimstad havnebassin rundt om den gamle dampskibsbro med god læ for vind og vejr. Der er ca. 120 gæstepladser. Også her er det havnens folk som tager imod, og hjælper med anvisning af plads og fortøjning. De ser gerne, at man ringer først eller kalder på VHF, kanal 12.

Grimstad er også en Sørlands perle, kendetegnet ved de mange idylliske hvide træhuse, trange gader og små hemmelige gyder. Der er alt hvad man kan ønske sig af bagere, butikker, restauranter og turistkontor indenfor gåafstand, og havnen er så hyggelig, at mange lægger vejen forbi.

Brusebad er forholdsvis dyrt med 40 kr. for 5 min. Til gengæld er der cykeludlejning til halv pris fra turistkontoret, hvis du ligger (og har betalt) i havnen. Havnen, der tidligere har været kåret til årets gæstehavn, er certificeret med ”Blåt Flag” og har et flot handicapvenligt serviceanlæg.


 

LILLESAND

Lillesand er en lille hyggelig gæstehavn med 150 gæstepladser. Havnen ligger strategisk inderst i bunden midt i byen med et moderne serviceanlæg. Der er derfor kort afstand til masser af butikker, restauranter, sandstrand etc.

Det er påbudt med røgalarm i overdækkede både, hvor man overnatter. Ved behov kan denne købes på havnekontoret.

Lillesand ligger i den østlige ende af Blindleia, som er en trang, men meget idyllisk, indenskærs passage. Her sejler man tæt mellem de mange småøer og skær. Undervejs er der købmandsforretninger med egen bro, hvor man kan lægge til og ordne sine indkøb. Sejlere har ofte undret sig over, hvor navnet Blindleia kom fra. Det kan skyldes at farvandet ved Ostesund før i tiden var meget grundt og ufremkommeligt for store sejlskibe. Folk sejlede derfor nødig igennem, og ved lavvande var der fare for at gå på grund. Måske har man troet, at sundet endte blindt.

Ved informationskontoret på broen kan man leje en flot ny cykel med syv gear til rimelige penge, samt barnesæde, om nødvendigt. Cykelhjelm medfølger, så det er bare at cykle af sted til alle de hyggelige steder rundt i byen, eller lidt længere udenfor.

Havnen er certificeret med ”Blåt Flag”.




Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.