fbpx

TEKST : TRINE SØE  FOTO : TRINE SØE & SØREN ØVERUP

 

Børn om bord

Da familien blev udvidet med en lille, kiggede vi alvorligt på hinanden og spurgte: Er det nu slut med livet til søs?


Heldigvis lod vi os ikke skræmme af en lille baby matros, der udvidede vores børnestyrke fra to til tre børn. De to ældste har gennem en del år været ”plaget” af deres fars og bonus-mors store passion for sejlads og sejlerferier. Øresund er blevet sejlet tyndt i vores lille Maxi Magic, mens højdepunkterne har været, når vi har været på sejlerferie i Grækenland.

Planlæg jeres sejlads

For at alle parter om bord synes, det er hyggeligt og sjovt, er det vigtigt, at man som sejlerforældre tænker sig om og ikke blot planlægger efter ens egne ønsker. Det er de færreste børn, der synes, at sejlads i mange timer, hvor de bare sidder i cockpittet eller ligger i kahytten, er sjovt.

Lige som for mange store bølger og det, at båden krænger for meget, kan virke skræmmende. Så tjek vejret for dagen og de kommende dage, hvis I planlægger en længere tur – vær indstillet på at lave om i planerne, hvis vejret ikke er til sejlads. Reb sejlene eller slæk ud, hvis det blæser op på turen. Brug tid på at forklare børnene, hvorfor båden bevæger sig, som den gør – og ikke mindst hvor de forskellige lyde kommer fra. Det gør børnene mere trygge.

Nogle børn kan godt lide at vide, hvad der er at lave, når I når frem. Hvis det er vigtigt, at der er en legeplads, hvor ungerne kan boltre sig – så lad være med at vælge en havn uden. I de fleste havneguides kan man på forhånd orientere sig om faciliteter og seværdigheder. I kan i samarbejde med jeres barn eller børn selv udforme en slags børnehavneguide, hvor børnene selv kommer med bud på, hvorfor det var en god eller dårlig havn set med børneøjne. Tag jeres børneguiden frem, når I planlægger næste tur. Sikkerhed til søs er vigtigt. Indfør et par enkle og klare regler om, hvordan man færdes om bord og i havn. Hvornår og hvor skal de eksempelvis have deres redningsvest på?

Træn nogle typiske situationer igennem med børnene – det kan være en mand over bord situation (brug en fender eller en vandmelon), eller hvad man skal gøre i tilfælde af brand om bord. Træn gerne nogle situationer hvor børnene, alt efter alder selvfølgelig, kan være med til det praktiske.

Sejlads med børn skal foregå, så alle om bord synes, det er hyggeligt og sjovt. Hvis vejret er til det, er det dejligt at bade fra båden.

Lær dem færdigheder

En god beskæftigelse om bord er at lære børnene nogle maritime færdigheder. Når vi sejler, prøver vi at lære dem flere ting undervejs, som de kan bruge om bord. Børn fra cirka syv år kan sagtens lære at styre (selvfølgelig under opsyn af en voksen), binde fendere af og på igen, hjælpe med fortøjningerne, holde udgik, hive i fald og skøder – og de vokser i den grad med opgaven. Jo mere øvet barnet bliver, jo større ansvar kan det få om bord. Har I lidt ældre børn, kan man sagtens gå i gang med navigation og bøjer, hvor glæden er stor, når de møder en bøje, som de kender og tilmed kan fi nde i søkortet. Dagens sejlads kan også planlægges på søkortet, hvor børnene skal måle distancen ud med hjælp fra jer.

Hos os betjener den ældste, Linus, stort set altid ankerspillet, hvor der undervejs skal kommunikeres klart og præcist med skipper. Den mellemste er en haj til knob og har det primære ansvar for fenderne. Alt sammen små og overkommelige opgave, hvor der alligevel er et ansvar. Et lille råd til de kreative forældre er, at I på forhånd kan udforme nogle diplomer eller indkøbe nogle medaljer, som I kan tildele de små gaster undervejs. Anerkend børnenes færdigheder og fremskridt, så de får mod på at lære mere og være om bord. Det kan fra forældrenes side også opleves som mindre stressende, når der eksempelvis skal laves en havnemanøvre, at der lige pludselig er fl ere hænder til at give en hånd med.

Alle hjælper til

Vi har den regel, at alle hjælper til om bord. Ved spisetid og ved opvasken bagefter betyder det også, at børnene hjælper til. I stedet for at ”kede sig” i cockpittet under en sejlads, kan man eksempelvis skrælle kartofl er eller lave salat til aftensmaden. Det er hyggeligt at være sammen om den slags projekter, og man er bare sammen på en anden måde, end hvis man var derhjemme. Børnene får tilmed øjnene op for, at det ikke bare lige er at lave mad.

Søsyge?

Nogle børn bliver, ligesom voksne, søsyge, når de opholder sig om bord på en båd. Man kan dog gøre meget for at forebygge søsyge. Der fi ndes Sea-Band armbånd, der trykker på håndleddet – for nogle virker det godt. Det bedste råd er dog små snacks undervejs kombineret med udsigt til horisonten. En rorpind eller et rat i hånden kan for nogle virke som et middel mod søsyge, idet man er tvunget til at holde udgik og har fokus på andet end at have det dårligt. Vores erfaring med søsyge medicin er, at det gør børnene meget sløve og trætte, så de oftest sover sig igennem sejladsen. Ikke så optimalt, når man er på eventyr sammen. Heldigvis får de fleste det hurtigt bedre efter, at man er kommet i havn.

Til dig eller jer der overvejer, om det er for besværligt at sejle med børn. Nej, det kræver bare bedre planlægning. Sænk ambitionsniveauet om antal sejlet sømil og mød børnene i deres niveau, så får I en skøn tur. Som bonus får man den bedste kvalitetstid sammen som familie.



Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.