Da Pavlos Issaias flyttede til Italien for 10 år siden med sin familie efter faderens død, tog han et kært minde fra sin barndom med sig: Faderens klassiske 19 fods motorbåd – en Chris-Craft Capri 19, som han havde arvet, men som trængte til en kærlig hånd.Faderen, som var en førende græsk entreprenør for offentligt projekter, havde købt båden i slutningen af 1950’erne af sin landsmand, skibsredderen Stavros Niarchos, der havde importeret den smukke båd fra USA for at anvende den som tender til sin berømte, tremastede sejlyacht ”Creole”.
Chris-Craft var på det tidspunkt verdens førende producent af motorbåde til fritiden og havde et sådant ry, at navnet nærmest var blevet synonymt for de motoriserede fritidsbåde.Inden for et stort udvalg af klassiske run-abouts, som værftet i Algonac i Michigan stod for, indtog Capri-serien en fremtrædende plads. Og det er ikke overraskende, at en navnkundig sejler som Stavros Niarchos værdsatte Capriens elegance og ville indlemme den som tender på sin 214 fod sejlyacht. Den nye, kompakte båd var dog ikke så praktisk til formålet som en åben jolle, og da det kun var muligt at medtage én tender på sejl-yachten, blev Caprien solgt til Petros Issaias, der var nygift og far til drengen Pavlos.
Vækker gode minder
Når man vokser op under den brændende sol i Piræus, så bliver havet et behageligt tilflugtssted – ikke mindst når man sejler med sin far i en Chris-Craft Capri og får lange blikke efter sig, hvor end man kommer frem. Pavlos husker turene på havet som noget af det bedste i barndomsårene med sommerferier, hvor han lærte at svømme og navigere og sammen med faren udforskede de mange, små bugter og vandløb, når de sejlede op og ned langs kysten. I dag genoplever Pavlos de gode år med sin egen familie i den selvsamme båd. Sammen med hustruen og deres datter sejler Pavlos ofte ud til naturskønne steder på kysterne for at tage billeder, gå på opdagelse eller for at stå på vandski
Da Pavlos kom til Italien med Caprien, fik han bådebyggeren Giacomo Lazzari med værksted i Sarnico til at istandsætte båden nærmest til perfektion. Og Giacomo Lazzari var det rette valg. Han er i forvejen ekspert i at restaurere motorbåde af mærket Riva, hvis skrog er udført i mahogni. At få leveret træ til skroget med de nøjagtige nuancer var en særlig udfordring. Ikke mindst når der skal tages højde for Capri 19’s komplekse blanding af træsorter og farver. Men Giacomo Lazzari klarede jobbet, så selv de dygtigste, amerikanske restaurerings-specialister af Chris-Craft-både må blive misundelige.For at undgå at løbe ind i problemer med den gamle, originale ”KBL Chris-Craft 131 HP” sekscylindret motor, så har Pavlos udskiftet og installeret en splinterny 5,7 liter V8 Mercruiser.
Den nye motor har en smuk, dyb lyd, der passer til den klassiske skønhed. Men man smider ikke gode minder væk – den originale motor er restaureret og opfrisket i den oprindelige blå farve og ligger nu som en historisk del af retrobådens stamtavle i Pavlos’ garage.Topfarten er målt til 30 knob. Denne lightudgave kan også leveres med en 80 hk eller 60 hk påhængsmotor. Der er en forskel i prisen på ca. 6000 kr. på motorerne i forhold til om det er 100 hk eller 80 hk, der bliver monteret, så det er nok ikke det bedste sted at spare. Det er rart at have kraftoverskud og man behøver ikke at sejle med gassen i bund.
Hvad koster den?
Ægte kærlighed har ingen pris, siger man. I de latinske lande er der tradition for ikke tale om penge om ting, man virkelig holder af. Men et kig på salgspriser i USA, hvor Capri 19 er anerkendt som den kompakte, klassiske runabout, kan give en god idé. Priserne ligger på 35-40.000 dollars, mens en Capri, som har brug for en totalrestaurering, kan forhandles ned på omkring femten tusind dollars. Capri 19 ændrede sig lidt i løbet af sine produktionsår fra 1955 til 1958. For at kunne genkende dette vintage-håndværk ved første øjekast ved vi, at de første modeller var foret med offwhite polstring og gylden Tolex, som er det trendy vinylstof, der blev anvendt til de berømte Fender-forstærkere fra rock and roll-musikkens guldalder, som det følgende år blev afløst af et ”flamme-design”.
I 1957 opdaterede bådværftet palletten med en delikat myntegrøn, mens Capri i 1958 afsluttede sin karriere med rød og hvid. Der er intet som et par milkshake-farver, der kan skabe nostalgi og sende os tilbage til dengang vi sad på bagsmækken af fars båd. Capri 19 ligger stabilt og fladt og planer få sekunder efter start til en topfart på over 35 knob med et pragtfuldt ”klassisk” brøl.
Hvem var Stavros Niarchos?
Stavros Niarchos var medlem af den eksklusive klub af berømtheder, der blev jaget af magasinpressen og tv i 1950’erne og frem til sin død i 1996 som 86-årig i Zürich, Schweiz. Han var en af de rigeste mennesker på Jorden. Evig rival til den anden store skibsreder i Grækenland, Aristotele Onassis; født i en overklassefamilie overtog Stavros Niarchos en enorm formue efter Anden Verdenskrig. I begyndelsen af 1955 voksede hans flåde af olietankskibe til en million tons og blev dermed den største i verden. Han købte det hellenske skibsværft i 1956. Mere diskret end Onassis giftede han sig fem gange, hans fjerde kone var bilarvingen Charlotte Ford. Han købte en ø i Det Ægæiske Hav, Spetsopoula, som han forvandlede til en eksklusiv residens. I kærlighed til havet tilbragte han flere måneder af året om bord på sin tremastede sejlyacht Creole; en klassisk skonnert fra 1927 på over 65 meter, designet af Charles E. Nicholson. Hendes skrog og overbygning er konstrueret i træ. Der er plads til 11 gæster i seks kahytter. Herfra styrede Stavros Niarchos sit imperium som en mystisk, legendarisk kaptajn omgivet af sjældne malerier af Van Gogh og Gauguin til millioner af dollars. Hans fond er fortsat aktiv på uddannelsesområdet.