fbpx
TEKST FOTO LARS LAURSEN #578

TEST: SMARTLINER BASS BOAT 490

En åben sportsvogn på vandet

Smartliner Bass Boat 490 ligger godt på vandet. I svingene mærker man vinden og vandet, hvis man rækker hånden ud over rælingen.


Sammenligningen er slående – altså mellem Bass Boat 490 og så en lille åben sportsvogn. Begge er åbne og helt nede ved elementet. Den ene ved asfalten og den anden ved vandet. Som navnet siger, er båden designet til bass-fiskeri, der er utroligt populært i USA. Dog er Smartliners Bass Boat et stykke fra de mest potente bass-boats i USA, der er lidt større og kan bære meget kraftige påhængsmotorer op til 300 hk og skyde en fart på et pænt stykke over 100 km/t. Smartliner Bass Boat 490 blev testet med 60 hk på hækken, men er godkendt til maks. 80 hk.

Tre forskellige modeller
Smartliner Bass Boat findes i tre forskellige modeller, der hedder 450, 490 og 540. Nummeret refererer til bådens længde. Den mindste båd i serien har ikke ratstyring. Det har de to andre. Fælles for alle modeller er, at bådene er lavet i aluminium. Modellen er egentlig lavet til fiskeri, men er velegnet til vandsport eller flydende badeplatform. Fribordet er ikke særlig højt, så det er relativt nemt at komme op i båden, når man ligger i vandet.

Strømlinet design
Bådens strømlinede design oser af fart. Der er ikke mange ting i båden, der kan reducere farten. Det, der kan give vindmodstand, er passagererne og påhængsmotoren. Vindskærmen er ikke særlig stor, og de tre sæder på række er undersænket i båden med mulighed for at lægge ryglænet ned, hvis sæderne ikke benyttes. Det giver plads til en stor platform i stævnen og nede agten. Er der tale om en badetur, kan man sagtens ligge to personer ude i stævnen og agten på hynder og nyde solen på en dejlig sommerdag i bugten eller vigen.

Er man lidt fiks på fingrene, så kan der centermonteres en holder i båden til en parasol. Så kan man sejle efter de bedste solpladser på vandet. Man skal bare huske, at slå parasollen ned, når man sejler.

SE SLIDESHOW.

Tæt på vandet
Da fribordet er lavt, er der ikke meget højde-forskel på rælingen og dækket på båden, der er beklædt med koksgråt UV-bestandigt fast marinetæppe, der også er skridsikkert. Det er ikke så behageligt at gå på med bare fødder, så fodtøj anbefales. Selvom båden er meget lav, har designerne tænkt på røgvand, når båden er i fart. Fra den lodrette side af båden er der normalt en 90 graders bøjning ved rælingen ind i båden. Det er der ikke på denne båd.

Rælingen er nærmest bygget ud over siden af båden. Det betyder, at røgvandet, der følger rælingen, ikke kommer ind i båden, men bliver smidt ud til siden væk fra båden. En ganske fin praktisk detalje.

Samme metode er man begyndt at anvende med molebyggeri, hvor bølgerne slår ind. Så bliver der ikke nær så meget skumsprøjt ind over land, da røgvandet bliver sendt tilbage mod havet. Kommer der vand ind i båden, så sørger den automatiske lænsepumpe for, at vandet bliver pumpet ud af båden.

Der er i alt syv stuverum under dækket inkl. en agnbrønd, hvor der kan svømme agnfisk eller fiskene kan holde sig friske. Der er ikke indbygget tank, men plads til to gange 25 liters løse tanke, der kan surres fast. På rælingen er der to pullerter i hver side af båden til at binde båden fast ved kaj.

Er skipper meget langbenet, så kan det være lidt udfordrende at sidde bag rattet. Som langbenet skipper kanne man godt have ønsket sig bedre benplads eller måske et justerbart rat.

Stabil platform
Når Smartliner Bass Boat 490 ligger stille på vandet, er båden meget stabil. Det er også en forudsætning for at være en sikker fiskerbåd. Ønsker man at fiske fra båden, så er der en slags barstol med, som kan monteres i stævnen eller ude agten. Det er ikke en hel stol, men en slags støtte for bagdelen, hvis man bliver træt af at stå op og fiske en hel dag. Stolen kan fjernes under transport og stuves væk under dækket.

Bådens bredde giver en person på over 1,85 meter mulighed for at ligge på tværs af båden. Så mangler der bare sol, solcreme og nogle hynder, så er den perfekte solplads hjemme.

En vægtig båd
Selvom Smartliner Bass Boat 490’s skrog er lavet af aluminium, skulle man umiddelbart tro, at der var tale om en let båd på grund af materialevalget. Det er der ikke tale om. Uden påhængsmotor, batteri samt fyldt brændstoftank vejer båden 446 kg. Dertil skal der lægges en påhængsmotor overni på måske godt 100 kg, så der skal en del motorkraft til at få båden til at plane.

Det var ikke noget problem med testbåden, hvor der var monteret en 60 hk Mercury-EFI 4 takter. Minimum påhængsmotor er 40 hk og maks. er 80 hk. På testdagen blev topfarten målt til 29 knob. Marchfart med optimal brændstoføkonomi er 18 knob. Topfart med 80 hk er oplyst til 39 knob. Anbefalet trailer er 1000 kg totalt med en lasteevne på 760 kg. Sådan en trailer kan mange biler – også elbiler – trække.


Konklusion
Smartliner Bass Boat 490 er en sjov og lidt anderledes båd primært til at sejle, når vejret er godt, og der ikke er alt for mange bølger på vandet. På fjorden, i sundet eller i bugten er den perfekt. Længere havture er den ikke designet til. Vandsport er den perfekt til og med sammenklappelige campingstole og bord, kan en frokost eller middag for to nydes på hvilken koordinat på vandet, man ønsker. På grund af bådens vægt og selvfølgelig det sejlerformål brugeren har, skal man nøje vælge den rette motor. Hellere for stor påhængsmotor og sejl økonomisk, end for lille påhængsmotor der sejtrækker.

Vi kunne godt have tænkt os at teste båden med 80 hk på hækken. Det er med garanti sjovt. Under rattet kunne man måske godt have ønsket sig et lille rum, hvor man kunne lægge mobiltelefon, pung, nøgler eller andre små nødvendigheder. En undersænket pullert i rælingen ville være en smart detalje, da man kan komme til at støde fødderne på pullerterne, når man skal til og fra båden, men det vil også gøre båden dyrere.
Båden syner måske ikke af meget, da den er lav og åben samt bygget af aluminium. Men uden motor, tanke og batteri plus anker, så er nettovægten på 446 kg.

BÅD 577

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.