Den testede franske RIB-tender, 3D Tender Dream 340, er trods sin beskedne længde en fuldt udrustet luksus-RIB med styrepult og sæder. Den er bygget med et stift V-formet skrog, der dog afskiller sig fra de fleste RIB’er, ved at alt om bord er bygget i aluminium, bortset fra pontonerne i PVC. Alt aluminium er beskyttet med pulverlakering og fremstod med perfekt finish på testbåden.
PVC er det mest udbredte materiale til gummibåde og RIB’er af økonomiske årsager, men PVC bliver nedbrudt over tid af sollysets UV-stråler, hvis man ikke beskytter materialet med specielt voks eller et cover, når båden ikke benyttes.
Her adskiller den lille Dream 340 sig positivt fra andre RIB’er ved at have et aftageligt cover på hele oversiden af pontonerne, der også beskytter dem mod sollyset, når man sejler med båden. Det er en fantastisk idé, som vi ikke har set før. Coveret er monteret med velcro, så det er nemt at tage af og på.
Vi sejlede 3D Tender Dream 340 med en 25 hk motor på Køge Bugt ved Hundige i en god østlig mellemluft, der satte en solid krapsø. Under testen var vi to voksne personer om bord. Her målte vi en topfart på 18 knob, næsten uanset om vi planede mod eller med bølgerne, og vi kom op at plane omkring 10 knob.
På grund af bådens beskedne længde så varierede accelerationstiderne meget efter bølgerne, og især hvor den ene person om bord placerede sig i båden. Vores hurtigste acceleration til planing var 4,5 sekunder. Fart og tid blev målt med iPhone.
Testturen startede med at sejle mod vind og den lidt stejle sø, mens vi begge sad på det dobbelte førersæde. Da vi gav fuld gas, sejlede båden med hævet stævn og var umiddelbart langsom om at komme op at plane. Det hjalp da den ene af os satte sig frem på sædet ved siden af styrepulten, men vi var stadig lidt længe om at komme op at plane.
Derfor prøvede vi et godt gammelt RIB-trick, hvor en af os lænede sig frem mod stævnen, altså flyttede en del af besætningens vægt frem i båden, og vupti, så var vi oppe at plane på 4-5 sekunder, og personen kunne sætte sig på sædet igen. Da der kun var en person om bord, så var båden også hurtigt oppe at plane.
Vi kunne også konstatere, at Dream 340 har et velfungerende V-skrog, der taklede krapsøen fint, så båden ikke bankede mod bølgerne på testturen.
Den kunne selvfølgelig hoppe lidt i de større bølger. Når vi vred båden rundt i rimelig skarpe sving med høj fart, så viste båden, at den er helt utrolig stabil. Det var ikke meget, vi kunne få den til at krænge i svingene.
Tryg til slæb og sjov
Vi har ikke testet 3D Tender Dream 340 som tender i form af slæbejolle, men under testen udviste båden så høj stabilitet, at vi ikke vil være betænkelige ved at tage den på slæb. Man skal bare huske, at slæbelinen skal afpasses til, at tenderen ligger rigtigt i forhold til bådens hækbølger. Det er dog altid lettere at have tenderen hængende i davider over længere stræk. Der er indbygget løfteøjer i båden.
Det er således en båd, familien roligt kan lade større børn have det sjovt med, uanset om man ligger for anker, i havn eller bare har sat den i vandet fra trailer. Man skal bare huske, at det er en planende båd på under 4 meter med en motor på 25 hk, og det kræver, at føreren har Speedbådsbevis. Båden leveres også med en 30 hk motor, der er maksimum for båden, men vi fandt, at båden fungerede helt fint med 25 hk.
Optimeret til det yderste
Det er utroligt, at Dream 340 er bygget med de samme komfort-elementer som langt større RIB-både, men alt er optimeret til fulde på den beskedne plads. Styrepulten er ikke stor, men der er plads til et dejligt stort rat og de nødvendige instrumenter og kontakter til yderligere udstyr som f.eks. lanterner. Der en praktisk gribe-bøjle over pulten og et lille vindspejl, der dog er for lille til at være reelt til nytte.
Det dobbelte førersæde er fint afstemt med styrepulten, så vi sad bekvemt under sejlturen. Her er to puder som rygstøtte på bøjler af aluminium, og der er et stort stuverum under sædet. Det er her motor-batteriet er placeret, og hvor der er plads til pagajer. Der er også stuveplads under sædet ved siden af styrepulten og under toften i forskibet.
Agter er der en praktisk motorbrønd, så man ikke får vand ind i båden, og brønden er dimensioneret til, at man kan køre motoren helt op, når båden ikke skal benyttes.
3D Tender bådene bliver bygget af 3D Marine i Gouesnou i Bretagne.
MERCURY 25 HK MOTOR
Den testede 3D Tender Dream 340 var udstyret med en Mercury F 25 ELPT EFI motor på 25 hk. Det er en kompakt 4-takts motor med tre cylindre på 60 kg med el-start og elektrisk trim af motoren. Båden leveres også med en 20 hk eller 30 hk Mercury, og helt uden motor.
STANDARDUDSTYR I 3D TENDER DREAM 340
Pontoner i lysegrå PVC med overtryksventiler, beskyttende cover på den øverste halvdel af pontonerne, styrepult med et sæde på siden af pulten, dobbelt kombineret førersæde og sofa med hynder, ryglæn og stuverum med batteri til motoren og udluftning, stuverum under sæde i stævnen, indbygget benzintank samt løfteøjer til davider.
TRAILER TIL 3D TENDER DREAM 340
Med en vægt med motor på blot 220 kg, så kan en 3D Tender Dream 340 RIB transporteres på bådtrailere med en nyttelast op til 500 kg. De fås fra Variant og Brenderup fra 8.700 kr. til 11.600 kr. eksklusive registrering. Der er ikke vægtafgift på trailere op til 500 kg.