images/PLUS/Artikel/560/Dehler30OD/Dehler_30_OD.jpg
TEKST & FOTO HENRIK HANSEN

Swan 112:

112 fods vild luksus

Den italienskejede ”Anemos” er den første af finske Nautors luksuscruiser Swan 112 RS. Bådmagasinet har været med en tur på den fantastiske båd, hvor de 25 gæster ikke synede af meget.


Imponerende. Det ord dækker i hvert fald de 112 fods italienske Swan ”Anemos”, som vi gæstede i magsvejr ved Mallorca, men ellers er superyachten ikke let at kategorisere med et enkelt udtryk.

Med sin enestående rummelighed på dæk kan man snildt betragte Swan 112 RS som en beachbar eller sejlende restaurant i luksusklassen.

Under agterdækket hviler der en RIB med jetmotor og masser af vandlegetøj. Hækken er både bedding til gummibåden og en kæmpe badeplatform.

Landgangsbro og lejder til f.eks. gummibåd trækkes henholdsvis ud af hækken eller vippes hydraulisk ud fra fribordet. Til sammenligning er Swan 112 RS tre gange så lang som en 37 fods familiecruiser, men så hører enhver lighed også op. Og dog.

Når man ser bort fra tre køjepladser til besætningen, så har ”Anemos” kun seks faste køjepladser i tre kahytter, og det svarer meget godt til en 37 fods båd. Her er kahytterne bare usammenligneligt meget større.

Uendelig meget plads
RS i typenavnet står for Raised Salon, der på godt dansk er en ægte dækssalon. På den svane-agtigt elegante superyacht syner dækssalonen ikke stor udefra, men inde om læ er den næsten gigantisk, og der er masser af beskyttet plads til solbadning på ruffet.

Vi var inviteret med i en gruppe på ca. 25 journalister og fotografer fra en række bådmagasiner verden over, og vi havde god plads om bord.
Vi kunne også stort set alle være i det store centrale cockpit, hvor vi var beskyttet mod solen af en kæmpe bimini.

Richard Foster har været fast skipper på båden siden søsætningen i Jacobstad i Finland i 1999 og kender båden bedre end de fleste bådejere. På vores tur består besætningen desuden af to kvindelige gaster.

Ingen føling med roret
I en let vind sejler ”Anemos” let i nærheden af 8 knob, mest på grund af sin lange vandlinje, den høje mast og et imponerede krydsstel på 475 m2, fordelt på rullefok og storsejl på rullebom. Den laminerede sejldug er den nyeste udvikling til superyachts fra Dimension-Polyant med spectratråde.

Det ufattelige deplacement på 127 ton betyder dog at den accelerer så langsomt, at man knap bemærker det. Farten føles bedst på kryds, fra den fartvind båden uvægerlig genererer.

Der er så meget hydraulisk powerstyring i det dobbelte ratsystem, at båden ikke er særlig spændende at styre. I let og mellemluft er der overhovedet ikke føling med rorpresset, men det kommer der måske i frisk vind. Det giver en noget ”akademisk” form for styring efter instrumenter.


Deltager i superyacht races
Alligevel er ”Anemos” en flittig deltager ved kapsejladser for superyachts og deltog under amerikansk flag i 2005 i Rolex Transatlantic Challenge fra New York til Cowes på Isle of Wight, hvor den sejlede i Performance Cruising Division 1. Dog uden at placere sig.

Med den imponerende 414 hk dieselmotor fra MTU i gear, har ”Anemos” en cruisingfart på 10 knob og en topfart på 12 knob. Motoren er så godt støjisoleret, at man knap bemærker den på cruising.
Hel kahyt til navigation
Båden rummer desuden to store gæstekahytter med enkeltkøjer, der som i owner’s cabin bedst kan betegnes som brede enkeltsenge. Her er også et kombineret sminke- og arbejdsbord. Der er naturligvis eget toilet med bidet til hver kahyt.

Om læ har skipper Richard Foster egen kahyt og et særskilt lukaf til navigation med et væld af elektronisk udstyr. Mandskabet har desuden en lille kahyt med over- og underkøje. Pantryet er en mindre restaurant værdig med flere slags ovne og fire store køle- og fryseskabe.

Hvis man har lyst til en luksus sejltur i ”Anemos”, så kan båden chartres. Prisen? Den beder man pænt om et tilbud på, men man kan sikkert købe en mindre familiebåd for en uges sejlads.


Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.