fbpx
images/PLUS/Artikel/560/Dehler30OD/Dehler_30_OD.jpg
Tekst & foto ØYVIND BORDAL

 Bådmagasinet gæstesejler på Extreme 40

24 knob med fok og storsejl

Jes Gram-Hansen og Rasmus Køstners Extreme 40 sejlede fra Aarhus til København på syv og halv time. Vi sejlede med på sidste etape. Her er en rapport fra oplevelsen.

Jeg bliver samlet op af holdets RIB i Helsingør, den røde Extreme 40 har allerede passeret Kronborg og forsvinder som et rødt projektil sydover.

Vi tager jagten op, RIB’en hamrer over bølgerne med omkring 40 knob. Men det er som om vi slet ikke kommer nærmere, afstanden mellem os ser ud til at være konstant. Jeg vender mig om og råber til Rasmus Køstner ved rattet, for at overdøve motorstøjen: ”Sig mig – sejler de lige så hurtigt som os?”


Svimlende fornemmelse
Kort efter har vi nu alligevel indhentet fartmonsteret. De standser op, og jeg klatrer om bord og hilser på drengene. De er sejlet fra Aarhus samme formiddag, det ligner en sejltid Aarhus-København på syv og en halv time!

Skøderne trækkes ind igen, båden accelererer som en motorcykel – man skal holde fast for ikke at vælte baglæns. Den brede trampolin mellem skrogene har huller, der er store nok til at man tydelig ser vandet fare forbi under fødderne, det er en svimlende fornemmelse at kigge ned.

Bag læ ror, som tit er det eneste ror i vandet, står der en vandsøjle som efter en vandskibåd. Luv skrog hænger som et missil i luften.
RIB altid med 
Bag båden ligger den store RIB hele tiden som en skygge, lige nu med Claus Olesen og Rasmus Køstner om bord. Båden sørger for sikkerheden og vil samle os op, hvis vi styrter.

Samtidig er den nødvendig til transport til og fra båden, og som supplybåd med udstyr, ekstra sejl osv. RIB’en bruges også til havnemanøvrer – i en Extreme 40 er det oftest umuligt at lægge til og fra uden hjælp.

Trimmes med hydraulik
Vi farer ned gennem Øresund, det blæser 6-8 m/sek., og vandet er fladt.
Perfekte forhold! Oppe til luv sidder de på række: Jes Gram- Hansen, gæstesejler Nikolaj Aschenbrenner, Jonas Hviid-Nielsen og Mikkel Røssberg.

Mellem rorsmand og storsejlstrimmer er et hydraulisk håndtag med en switch forneden. Man kan vælge at tilkoble enten cunningham, udhal eller storsejlskøde.

Det meste af tiden er det storsejlskødet, der bliver arbejdet med. Man kører det simpelthen ved at pumpe håndtaget frem og tilbage – trykket i agterliget på en Extreme 40 er enormt, så et almindelig skødesystem kan ikke håndtere kræfterne. Skal sejlets angrebsvinkel justeres, sker det på løjgangen – ikke på skødet.

Der er også en mand til fokkeskødet, men det køres ikke så aktivt. Det handler om at få luv skrog til at flyve, helst ret tæt på vandet, og det er rorsmandens styring sammen med storsejltrimmer for det meste skøde og løjgang) som er i fokus. Det er her der er mest at hente.


Fartvinden dominerer
Loggen ved masten viser godt 20 knob det meste af tiden. På turen fra Aarhus har båden været oppe over 24 knob, og det er sket med fok og storsejl alene. Den store, flade gennaker/ Code Zero ligger sammenrullet og klar, men er ikke blevet brugt på turen.

Selv om den sande vindvinkel er ca. tværs, måske en anelse agten for tværs, er skøderne stort set kloshalet, og den vind vi får i fjæset, kommer stort set forfra. Fartvinden er så betydelig en komponent i de her både, at man må kigge på instrumenter eller andre sejlbåde, for at vide hvilken vej vinden egentlig blæser.

Vi farer forbi Rungsted, Vedbæk, Skovshoved ... der er en slags flyvefornemmelse over den her type sejlads, det meste af båden svæver jo også i luften. Og pludselig er havneindløbet til Tuborg Havn lige fremme.

Vi lander blødt, og nu uden fart forvandles båden til en hjælpeløs badeplatform, som skal bugseres ind i havn af følgebåden. På næsten samme måde som det gøres med en flyvemaskine i en lufthavn.BÅD 563

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.