fbpx

TEKST Dan Ibsen FOTO: Udvalg af billeder fra WORLD TOUR samt PR-fotos

En af verdens bedste freestyle kitesurfere - er dansk !

Therese Taabbel har de seneste par år ikke deltaget i konkurrencer pga. knæstader og gennemgået tre operationer. De er nu overstået og hun har fået comeback i 2023 med flotte resultater.


Starten af 2023 har budt på to World Cup stævner i henholdsvis Qatar og Columbia og i begge stævner med to 5.-pladser. Meget flot i betragtning af, at Therese ikke har kunnet konkurrere i to år pga. knæskaderne. 

26-årige Therese kommer fra Aarhus, er professionel kitesurfer og Red Bull-atlet. Hun konkurrerer på World Touren og er rangeret som nr. fem i verden, hvor hun er specialist i freestyle. Therese er også fem gange danmarksmester i kitesurfing og to gange har hun vundet DM i wakeboard.

I 2022 blev Therese nomineret til ”Best Female Kitesurfer of 2022” i magasinet KSURF’s Readers Awards, hvor hun fik næstflest stemmer, og sammen med vinderen var hun den eneste som fik mere end 10% af samtlige stemmer.

To år, hvor knæskader satte Therese ude af stand til at træne er slut - befriende for den ambitiøse Kitesurfer.

Målet er top-3 i verden

Therese blev første gang skadet i slutningen af 2020, hvorefter hun var tilbage på vandet igen ni måneder efter. Men blev derefter igen skadet på samme knæ få måneder efter, og kom først tilbage i slutningen af 2022.

Den lange skadepause forhindrede Therese i at konkurrere, men den gav anledning til reflektion over karriere, ‘mindset’ og målsætninger.  Efter et langt genoptræningsforløb vender fighteren tilbage, stærkere end nogensinde, i konkurrence med ambitionen om at blive top-3 i verden i 2023. 

Therese ser frem til denne sæson og siger til Bådmagasinet om det seneste år, genoptræningen, følelser m.v.:

”Jeg har netop haft et par uger fri fra vandet og har taget mig tid til at reflektere over det sidste år siden min knæskade. Og helt ærligt, så er der også så mange positive takeaways. 

Det har helt sikkert været en rutsjebanetur, men jeg er kommet til at elske denne rejse og acceptere det hele. Man vokser virkelig af udfordringer, og på en eller anden måde har denne skade ikke kun handlet om knæet, men også om at lære mig selv bedre at kende, og hvem jeg er som atlet og også som Therese. Jeg er blevet meget mere sikker på mig selv, og det jeg laver, og har forbedret mig selv som atlet på mange nye måder.

Jeg er meget spændt på resten af året, da jeg endelig føler, at jeg er i et godt flow ved at følge min vej, lytter til min intuition og opbygger min selvtillid til mit knæ på og uden for vandet.

Igen, jeg er så taknemmelig for mit støttesystem, der har været der gennem de sidste to år på min comeback-rejse. Jeg kunne ikke have gjort det uden alle de fantastiske mennesker, der har hjulpet mig med at komme tilbage.”

Skadepausen har været en rutsjebanetur, hvor der har været tid til at reflektere over det seneste år hvor genoptræningen har fyldt en hel del.

Professionel kitesurfer

Therese glæder sig over at kunne udleve sin drøm som professionel kitesurfer, og kæmper hele tiden en kamp ved at presse sig selv. Hun ønsker at være den bedste atlet, til vands og til lands, og hun forsøger altid at udvikle sig og flytte sine grænser.

At komme med i Red Bull teamet har været en af de største skridt i Therese’ karriere indtil nu. For hende er det personligt et ultimativt mål som en ekstrem sport atlet at samarbejde med en så professionel og kreativ partner. 

Therese startede i 2019 et samarbejde med Mikkel Hjuler og FYSIQ, støttet af Red Bull Denmark. De har screenet hendes fysiske potentiale og har designet et specielt træningsprogram, som gør det muligt at træne - ligesom tricks på vandet, samtidig med at hun opbygger mere krops styrke. Udstyrsmæssigt har hun nu CORE Kiteboarding som sponsor, der sikrer, at hun har det bedste udstyr til sin rådighed.

Parallelt sin professionelle sportskarriere studerer Therese business, service & Innovation på Copenhagen Business School. Målet er at kombinere sin passion for vand og positivitet, med sine business studier og opbygge sit eget firma. Hvad det skal lave, finder hun ud af.

 

Se flere fede fotos i galleriet herover

Startede som 10-årig 

Therese var 10 år, da hun for første gang prøvede en trænings-kite, mens hendes far var på et kitesurfing kursus, og hun blev omgående forelsket i sporten. Tanken om at flyve og være i vandet drev omgående Therese ind i sporten.

Hendes far syntes hun var for lille til at starte med kitesurfing, så hun trænede dagligt med en trænings-kite på stranden. En dag kom hendes far med en 4,5m2 brugt kite som var revet i stykker på en busk. Hun brugte timer på at reparere den, så hun endelig kunne komme i gang med kitesurfing. 

Det tog Therese et par år at lære at kite ordentligt, og hun er meget glad for at forældrene støttede hende. De vidste, hvor meget hun ønskede det, og hvor meget glæde kitesurfing bragte i hendes liv. Hun tjekkede vinden, når hun skulle i skole. I starten tog hun afsted med sin far, og senere lærte hun lokale riders at kende og ville gerne med dem på stranden. Hun fandt altid en måde at komme til stranden med bus, cykel, venner eller familie, og hun fik en særlig tilladelse fra skolen til at tage ud og kitesurfe, når det blæste.

Therese deltog i sit første EM i 2013, og det åbnede en helt ny verden for hende, en verden hvor hun kunne teste sine evner og afprøve grænser endnu mere. Den største udfordring var at tro på sig selv og tro på sine mål. Jo ældre hun blev, jo mere selvtillid fik hun.

Bedste råd fra Therese - træn hårdt, men have det sjovt mens du gør det. 

Ønsker at inspirere kvinder

Therese ser flere kvinder på vandet, hver gang hun er ude og kitesurfe. Det motiverer hende at se kvinder komme frem i en indtil nu mandsdomineret sport, og der er endnu ikke et stærkt kvinde-kitesurf-miljø i Danmark.

Det ville Therese gøre noget ved, og hun har fokuseret på at skabe et trygt og sjovt miljø omkring sine pige camps, hvor de kan føle sig godt tilpas, når de går i vandet. For det er der, hun ser, at de har brug for ekstra støtte. Når man har det godt og godt tilpas på vandet, kommer progressionen mere naturligt, og men kan udfordre sig selv til at prøve nye ting.

Niveauet er variabelt, og der er plads til alle, helt fra nybegyndere til dem der vil prøve sit første backroll. Målet er at skabe et socialt netværk mellem kvinder, så de kan mødes, når det blæser. Så de kan motivere, hjælpe og have det sjovt sammen.

Efter nogle år med pige og kvinde camps, har Therese i 2023 valgt ikke at afholde nogen camps, da hun har fuldt fokus på sin træning, World Cup deltagelse og målet om at nå top 3 i verden. 

Therese’ råd til andre riders

Træn hårdt, men have det sjovt mens du gør det. Vær sikker på at du stadig gør det med passion og ikke tvivler på dine evner. Hvis du virkelig elsker det du gør, vil du i Therese’s øjne altid være succesfuld. Husk at smile samtidig ! 

Therese elsker både at være sammen med de andre piger på touren, og træner meget sammen med dem, ligesom de er nogle af hendes tætteste venner. Det er lidt sværere at træne hjemme i Danmark, da der ikke er nogen træningspartnere, og vinden kan være utilregnelig. Hun elsker at træne på sit homespot, men det er for det meste alene. Grundlæggende handler det om at finde de mennesker som motiverer hende, og stadig have det sjovt på vandet.

Therese har fuld fokus på sin freestyle træning, men også foil og wakeboarding er altid sjovt, når der ikke er mulighed for at træne freestyle. Hun har dog ikke wakeboardet de seneste 2 år på grund af sin knæskade, og i stedet både kite-foiler og wing-foiler hun for at få timer på vandet samt nyde sporten og naturen.Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.