fbpx

TEKST Dan Ibsen FOTO DIF, IOC / Poll / Reuters

OL: IOC splittet - DIF formand Hans Natorp kommer med hård kritik

På trods af krigen i Ukraine får atleter fra Rusland og Belarus med stor sandsynlighed lov til at deltage i Asian Games 2023, samt OL 2024. Splittelsen i IOC er til at få øje på. DIFs formand Hans Natorp kommer med hård kritik.


Sanktionerne mod Rusland og Belarus ser nu ud til at være ved at smuldre i den internationale sportsverden! Det sker allerede inden der er gået ét år fra indførelse af sanktionerne, selvom invasionskrigen i Ukraine fortsat raser og Rusland både bryder ’krigens regler’, FN’s konventioner samt menneskerettighedskonventioner - og der er pt. ingen udsigt til en fredelig løsning på konflikten.

Rusland retter fokus mod Asien
Tilbage i december 2022 oplyste International Olympic Committee (IOC), at man ser positivt på muligheden for, at Rusland og Belarus kan deltage Asian Games. Rusland har aldrig tidligere deltaget i Asian Games, men efter de omfattende sanktioner efter krigens udbrud i foråret 2022, rettede Rusland fokus mod den nye mulighed i øst. Asian Games skulle have været afviklet i 2022, men blev på grund af Corona pandemien udsat til 2023.

Asian Games har netop meddelt, at deltagere fra Rusland og Belarus vil være velkomne til at deltage i konkurrencerne i Kina i efteråret 2023. Argumentet fra Asiens Olympiske Komite er ifølge nyhedsbureauet AFP:

Alle idrætsudøvere skal uanset nationalitet og pas have lov til at deltage i sportskonkurrencer.”

Denne udmelding kom umiddelbart efter, at IOC’ Executive Board i onsdags meddelte, at disse landes deltagere formentlig vil kunne deltage under neutralt flag ved OL i 2024.

Fortmand for DIF, Hans Natorp  opfordrer IOC og alle internationale sportsorganisationer til fortsat at vise solidaritet med det ukraniske folk, og kravet om fred. Foto: Louise Dyring Mbae / DIF

Møder hård kritik
Invitationen til Asian Games møder hård kritik fra Danmarks Idræts-Forbund (DIF), og formand Hans Natorp fremhæver den fælles nordiske udtalelse om den eskalerende russiske aggression i Ukraine:

De nordiske olympiske komitéer, paralympiske komitéer og sportsforbund finder, at den russiske invasion af Ukraine er et åbenlyst brud på folkeretten.

Den russiske aggression i Ukraine eskalerer. Under disse omstændigheder vil det være uacceptabelt at åbne for russisk og hviderussisk international sportsdeltagelse. Vi står fast i vores position. Nu er det ikke det rigtige tidspunkt at overveje deres tilbagevenden.

Vi opfordrer den olympiske og paralympiske bevægelse og alle internationale sportsorganisationer til fortsat at vise solidaritet med det ukrainske folk og kravet om fred. 

Vi giver vores fulde støtte til anbefalingerne om ingen deltagelse af alle russiske og hviderussiske atleter og embedsmænd i international sport.”

Hans Natorp tilføjer, at DIF også mener, at IOC burde sanktionere den russiske olympiske komité og russiske IOC-medlemmer.

Det kan blive sværere for det danske Sejlerlandshold at sikre OL-nationskvalifikation, hvis World Sailing bliver tvunget til at reducere kvoterne i Europa og flytte nogle til Asien. Foto ill. Bådmagasinet

Deltagelse under neutralt flag ved OL 2024
Afsløringen af Ruslands statsstøttede dopingprogram tilbage i 2015 har ført til, at russiske atleter længe har konkurreret under neutralt flag.

Efter en række møder i IOC tidligere på ugen, hvor alle sanktionerne mod Rusland og Belarus pga. krigen i Ukraine blev drøftet, kommer der nye toner fra IOC, hvor det efterhånden ser ud til, at et flertal af lande vil lempe på de sanktioner, som blev indført for mindre end ét år siden.

Dermed ser det til, at ’døren er ved at blive åbnet’ for, at atleter fra Rusland og Belarus kan få lov til at deltage ved sommer-OL i Paris 2024 under neutralt flag, dvs. IOC-flaget.

Kigger man tilbage i tiden, så fik idrætsudøvere fra tidligere Jugoslavien lov til at deltage i OL i Barcelona 1992 under neutralt flag, og det ser ud til at danne præcedens i relation til OL 2024.

I en pressemeddelelse oplyser IOC, at et klart flertal af medlemslandene på onsdagens møde var for at lade russere og belarussere deltage ved OL. Her fremgår blandt andet: 

”Ingen idrætsudøver skal forhindres i at konkurrere, baseret på hvilket pas man har. Det skal derfor undersøges yderligere, hvordan atleter kan deltage i konkurrence under strenge restriktioner.”

I argumenterne fra IOC henvises blandt andet til, en FN resolution vedtaget den 1. december 2022, som anerkendte, at store internationale sportsbegivenheder ’bør organiseres i fredens ånd’, og at ’den forenende og forsonende karakter af sådanne begivenheder bør respekteres’. Resolutionen støttede også den politiske neutralitet af den olympiske bevægelse og ’sportens uafhængighed og autonomi samt Den Internationale Olympiske Komités mission med at lede den olympiske bevægelse’. Præsidenten for FN’s generalforsamling sagde dengang i sin åbningstale:

"Jeg opfordrer alle medlemsstater til at bevare sportens og den olympiske bevægelses forenende ånd. Det er langt mere lovende for verden, hvis nationer konkurrerer på sportsbanerne end på slagmarkerne. Det første gør os mere ædle og stærkere, det sidste efterlader død og ødelæggelse bag sig.”

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj har erklæret overfor Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at russere ikke skal have lov til at deltage ved OL næste år. Men Frankrig er som værtsnation formentlig ikke specielt interesseret i, at de udelukkes, idet det medføre risiko for boykot af OL fra flere lande.


OL Kvalifikation i Asien i stedet for Europa
Asian Games invitation til atleter fra Rusland og Belarus kan også få den konsekvens, at sportsudøvere fra de to lande i stedet vil kunne opnå OL-kvalifikation i Asien. 

Det lader til, at IOC vil gøre alle mulige ’krumspring’ for, at Rusland og Belarus kan deltage i OL 2024 i Paris, og dette er blot et af dem. I det hele taget virker det temmelig paradoksalt, at IOC giver et aggressivt krigsførende land mulighed for blot at flytte sin deltagelse samt OL-kvalifikations mulighed til et andet kontinent. Indtil nu har Rusland og Belarus hørt til Europa, hvor mange lande er gået forrest i sanktionerne mod Rusland og Belarus.

DIF’s formand mener, at initiativet med Asian Games kan komme til at ramme Europas øvrige atleter, og siger til Bådmagasinet:

”Vi støtter ikke beslutningen fra IOC Summit i december om at undersøge muligheden for, at RUS og BLR kan kvalificere gennem Olympic Committee of Asia (OCA) fremfor European Olympic Committee (EOC). 

Det skal selvfølgelig ses i lyset af, at vi ikke mener RUS og BLR skal deltage i Paris.

Derudover vil en flytning af RUS og BLR kvalifikation fra EOC til OCA stille de europæiske atleter ringere, idet vi må antage, at der skal flyttes kvotepladser sammen med RUS og BLR.”

 Det er nemlig sådan, at det er Europa som henter flest OL-medaljer, hvilket også betyder, at det er sværere at kvalificere sig til OL fra Europa på grund af den hårdere konkurrence. 

Kvalifikation er allerede i gang i mange idrætsgrene og i andre starter den i løbet af 2023. IOC har endnu ikke besluttet noget vedrørende kvotepladser, men DIF-formanden regner det for sikkert, at det sker. Og der vil være mange kvotepladser på spil i Asian Games, som afvikles i Hangzhou fra 23. september til 8. oktober i år, hvor der vil være mange OL-billetter på spil.

Og dermed kan det blive sværere for det danske Sejlerlandshold at sikre OL-nationskvalifikation, hvis World Sailing bliver tvunget til at reducere kvoterne i Europa og flytte nogle til Asien.




Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.