fbpx

TEKST Dan Ibsen FOTO / ill.: Adopestock

Lidt talnørderi - vi er dykket ned i tallene, i DS' seneste årsregnskab

Dansk Sejlunions skal på generalforsamlingen - af deres medlemmer, alle klubberne,  have godkendt en årsrapport der indeholder et historisk stort underskud, som blev på 1,8 mio. kr. Hvordan kan det gå så galt? Det ser vi nærmere på, og graver lidt i tallene fra i årsregnskabet.


De to grundlæggende tal - indtægter og udgifter er begge højere end budgetteret - desværre med udgifterne højest!

Årets indtægter er på 36,294 mio. kr., hvilket er 1,938 mio. kr. mere end budgetteret - så langt så godt, men årets omkostninger er på 38,1 mio. kr., hvilket er 2,245 mio. kr. mere end budgetteret. 

Elite- og talentarbejdet bidrager til det samlede resultat med et underskud på 1,275 mio. kr. og de øvrige aktiviteter bidrager samlet set med et underskud på 534 tkr. til det negative årsresultat.

DS bestyrelse betegner da også årsregnskabet som 'ikke tilfredsstillende' og tænder selv advarselslamperne i ledelsesrapporten med ordene 'bestyrelsen er meget bevidst om, at den udvikling ikke kan fortsætte'...

Det store underskud på 1,8 mio. kr. skal ses i sammenhæng med, at årsregnskab 2022 resulterede i et underskud på 0,5 mio. kr., samt at DS netop har fremlagt et budget 2024, som udviser et underskud på 1 mio. kr.

På kun tre år, vil Dansk Sejlunion altså have mere end halveret den fri egenkapital, og være markant under niveauet for 2017, hvor Line Markert første gang blev valgt som formand, efter Hans Natorp.

Læs også artiklen: Dansk Sejlunion med historisk stort underskud 


Den nye App Ombord har kostet væsentlig flere penge end budgetteret. Efter at have modtaget 3 millioner fra DIF - ja så har bestyrelsen i  Dansk Sejlunion også valgt at aktivere 1.6 million over fire år! 

Kigger vi nærmere på omkostningerne for de forskellige områder, er der både markant merforbrug, ligesom der er områder der ikke har anvendt de budgetterede midler.

Digitale platforme markant dyrere
DS har i 2023 modtaget 3 millioner fra DIF’s initiativpulje til et projekt, som skal skabe medlemsvækst gennem øget anvendelse af digitale platforme. 

Digitalisering vil sandsynligvis gøre det nemmere for de frivillige at administrere klubarbejdet, ligesom medlemmer får nemmere adgang til information om klubbernes aktiviteter. 

Det fremgår af ledelsesberetningen, at projektet ’Ombord’ er blevet ”mere omfattende og dyrere end forventet på ansøgningstidspunktet”, og DS har udover de 3 millioner fra DIF valgt at aktivere 1,6 mio. kr. i eksterne udviklingsomkostninger. 

Ved årsskiftet havde knap 50 ud af sejlunionens 255 klubber taget ’Ombord’ i anvendelse. 

Kigger man på sejlunionens samlede omkostninger til IT, kommunikation og information udgør de 11% af DS samlede omkostninger og i alt 4,041 mio. kr. – vel og mærke efter aktivering af de 1,6 mio. kr. - altså et samlet forbrug på små 5.7 millioner, sammenlignet med 2,483 mio. kr. for seks år siden i 2018.

Mere end 50% anvendes på elite- og talentarbejdet 
Ud af DS samlede indtægter på 36 mio. kr. anvendes 20 mio. kr. på elite- og talentarbejdet. Team Danmarks støtte udgør 12 mio. kr. Sponsor og projektstøtte er på 4 mio. kr. samt øvrige elite- og talentindtægter på 1,2 mio. kr. Sponsoraftalerne på samlet 2 mio. kr. udgøres delvist af materielle ydelser fra grejsponsorer.

Hertil kommer, at en andel på 1,5 mio. kr. af den samlede forbundsstøtte fra DIF på i alt 6,9 mio. kr. er øremærket til ’opfyldelse af forpligtelsen mellem Team Danmark og DS for elite- og talentarbejdet’, eller med andre ord specialforbundets egenfinansiering.

De 20 mio. kr. udgør således 55% af DS samlede indtægter. Heraf anvendes tæt på 50% på trænere og eksperter, 29% på sejlerstøtte og 12% på talentudvikling.

Det fremgår af bestyrelsens ledelsesberetning, at elite- og talentarbejdet bidrager til det samlede resultat med et underskud på 1,275 mio. kr., hvilket er 259 tkr. mere end budgetteret.

De samlede omkostninger for elite- og talentarbejdet for hele den 3-årige periode siden sidste OL i 2021, altså ét år kortere end normalt, vil forventeligt løbe op i tæt på 60 mio. kr.

Når OL 2024 er overstået og resultatet af den store økonomiske satsning på elite- og talentarbejdet gøres op i medaljer og top-10 placeringer, skal DS forhandle en ny aftale med Team Danmark for perioden frem mod OL 2028. Endvidere skal alle kommercielle partneraftaler forhandles. OL-resultater vil blive afgørende for alle disse forhandlinger.

Hvor mange OL-medaljer får Dansk Sejlsport med hjem fra Paris 2024? Det bliver et afgørende spørgsmål og vigtig for de fremtidige forhandlinger med Team Danmark, som er sat i verden for at skaffe medaljer til Danmark. 

Begrænsede midler til breddekapsejlads og tursejlads
DS medlemsklubber har i en klubundersøgelse peget på deres tre vigtigste kerneaktiviteter, som værende: Breddekapsejlads, tursejlads og ungdomsarbejdet.

Breddekapsejlads har over en årrække været stagnerende på både på klubplan og nationalt. Kapsejladsområdet har haft direkte omkostninger på 610 tkr. mod budgetteret 845 tkr., hvilket har været omkostningsniveauet for 2020 til 2022. På trods af stagnationen har der ikke været afsat ekstra midler til at forsøge at vende den negative udvikling.

På tursejlads området, som repræsenterer et meget stort antal klubmedlemmer, har de direkte omkostninger været 268 tkr. mod budgetteret 385 tkr. Det er på niveau med de foregående 5 år, hvor der i gennemsnit har været anvendt omkring 250 tkr. i direkte omkostninger. Heller ikke her har der været afsat ekstra midler til at styrke tilbud og service overfor tursejlerne, selvom DS bestyrelse tidligere har betegnet dette område som et ’kerneområde’.

Området for ungdom og klubudvikling har anvendt 625 tkr. mod budgetteret 325 tkr. Området er udfordret af en tilbagegang i både antal unge i klubberne samt antal klubber med ungdomsarbejde. Så her et markant behov for nye initiativer, der igen kan skabe fremgang. DS forventes at præsentere en ny strategi på generalforsamlingen.

Nævnte tre områder hører ind under ’Sejladsområdet” i årsregnskabet, og her er specielt en post som springer i øjnene, nemlig en meget stor overskridelse af posten ’Sejladsområdet Fælles’, hvor der er anvendt 3,855 mio. kr. mod budgetteret 2,902 mio. kr., altså et merforbrug på knap 1 mio. kr. – uden at det har affødt nogen kommentar i ledelsesberetningen.

Alle tre områder er udfordret i DS og klubbernes regi, vi vil kigge nærmere på dette i en separat artikel.

Der er heldigvis brugt for mange penge på Ungdom - men området er udfordret af tilbagegang i både antal unge i klubberne, og det antal klubber med ungdomsarbejde. 

Hvad er DS samlede løn og administrations omkostninger ?
DS oplyser i ledelsesberetningen, at sejlunionen pr 31. december 2023 har 22 fastansatte medarbejdere i sekretariatet, dertil kommer 6 trænere/projektmedarbejdere med tidsbegrænset ansættelse. Den samlede lønsum er ikke oplyst.

Ved en gennemgang af årsregnskabet kan man for tre områder finde visse oplysninger om omkostninger til medarbejdere, men for de fleste områder er dette ikke specificeret. Dermed kan man heller ikke på tværs af regnskabet få et overblik over den samlede lønsum.

I årsregnskabet er det heller ikke tydeligt, hvad sejlunions samlede administrationsudgifter udgør. Det fremgår heller ikke af noterne, om andel af administrationsomkostninger skulle være fordelt til alle områder.

Medlemsklubberne har dermed ikke adgang til oplysninger om, hvor stor andel af DS samlede indtægter på 36 mio. kr. som anvendes til lønninger og administrationsomkostninger, eller hvad disse poster udgør for de enkelte områder. 

Samtidig er mange midler øremærkede jf. aftaler med DIF, Team Danmark, sponsorer, fonde/donationer m.v., hvilket betyder, at det ikke er muligt for medlemsklubberne at vurdere, hvor stort ’råderum’ – for at bruge en betegnelse fra finanslovsbudgettet – i DS økonomi som eventuelt kunne allokeres til alternative aktiviteter og projekter.

Kigger vi på DIF’s årsregnskaber, har de en langt højere grad af specifikationsniveau og dermed gennemsigtighed. DIF angiver tillige for hvert område gager & pensionsudgifter, administrationsudgifter, intern husleje, møder/rejser, IT anskaffelser/assistance/afskrivninger, udover øvrige udgifter for det specifikke område.

Og sammenligner vi med en række af DIF’s 10 største specialforbund, så har de ligeledes et princip om at oplyse de samlede lønomkostninger/personaleomkostninger, herunder ofte fordelt på de enkelte områder.

Hvis medlemmerne i en demokratisk organisation (klubberne, red.) skal have mulighed for at påvirke beslutningerne, herunder de økonomiske forhold, kræver det åbenhed og gennemskuelighed i forbundets økonomiske forvaltning og regnskabsaflæggelsen. 

Du kan finde DS Årsrapport her (pdf, red.)



Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.