fbpx
TEKST & FOTO HENRIK HANSEN

Portræt af Jan ”Plysser” Persson

Udvikler det fineste topgrej til Snipen

Danmarks mest vindende Snipe-sejler, og rekordsætter på Sjælland Rundt, Jan ”Plysser” Persson, har lige rundet 70 års mærket, men er stadig i fuld aktivitet. Nu udvikler han bedre master, bomme og grej til Snipen.


Allerede som 21-årig vandt Jan ”Plysser” Persson, Espergærde i 1965 sin første DM-titel i den internationale Snipe, der er en af verdens mest udbredte tomandsjoller. Siden er det blevet til et væld af topresultater.
Jan ”Plysser” Persson har netop fejret sin 70 års fødselsdag og har lagt aktiv kapsejlads i Snipe på hylden på grund af et dårligt knæ, men er fortsat aktiv i klassen som producent af master og grej til Snipen.
Fra 1990 til 2006 producerede Jan ”Plysser” ca. 650 af sin egen Persson Snipe, der er den mest vindende Snipe i nyere tid.

Verdens bedste Snipe
”Jeg satte som mål at lave verdens bedste Snipe, fordi jeg havde ideerne til at lave en Snipe, der var bedre end den ellers dominerende Skipper Snipe,” fortæller Jan Persson. Skipper Snipe var en dansk produceret Snipe.
De to første joller blev solgt i 1991 til USA, og den ene blev samme år nr. 2 ved VM i Norge.
”Der sejles kun VM i Snipe hvert andet år og ved næste VM i 1993 vandt argentineren Santiago Lange med en Persson jolle, der derefter vandt alle VM indtil 2006. Ved flere VM var nr. 1 til nr. 30 mine joller, så der blev joket med, at Snipe VM var et Persson VM,” griner Jan Persson stolt.
Efter en by-pass operation i 2003 besluttede Jan ”Plysser” Persson at sælge sit livsværk, og i 2006 solgte han rettighederne til Persson Snipen til Italien.

Ny vindermast
Jan ”Plysser” Persson er dog stadig yderst aktiv, og for få år siden begyndte han at udvikle og designe en ny dråbeformet ”teardrop” mast til Snipen.
Den første mast blev leveret ved EM i Master i Italien i september 2013 til en spansk sejler, der vandt med tre førstepladser i fem sejladser.
”Jeg har solgt 65 master indtil nu, og de har vundet omkring 50 % af de sejladser, hvor de har deltaget. Ved EM i Polen i år var der 4 af mine master på de 85 joller, og de blev 1, 2 og 3 i hård vind,” fortæller Jan Persson.
Han får sine masteprofiler ekstruderet, tapet, hærdet og eloxeret, mens han selv fræser, monterer og rigger sine master på værkstedet i Espergærde. Masterne er ekstruderet i en særlig stærk og smidig legering. De bliver leveret med enten enkelt eller dobbelt fald, fordi det påvirker mastens krumning.
Ved årets EM blev to lette portugisere på tilsammen 130 kg nr. 2, efter konstant at have ligget i Top 5 i hård vind, fordi de bedre kunne tilpasse mastens krumning til vægten.
Grej med bedre funktionalitet
Næste skridt var en ny og højere bom, et højere profil, der giver op til 0,7 m2 ekstra areal på læns.
Jan Persson har desuden også udviklet en spreader, der kan justeres både let og præcist, nye justerbare vantskruer, en mastefod der nemmere og hurtige kan trimmes og et samlet system af svanehals og kickingstrap, der er lige til at skyde op i mastens hulkehl og montere.

Serie af forbedringer
I 1971 flyttede Jan Persson til Spanien og producerede ca. 300 af Peer Bruuns Flipper-jolle. Her nåede han at bygge de 20 første Persson Sniper over en plywood Snipe Peter Bruun havde bygget. Efter få år i Spanien tog ”Plysser” dog tilbage til Danmark.
Efter flere års sejlads med store kølbåde kom ”Plysser” tilbage til Snipen, for at sejle sammen med hans 12-årige søn Jonathan, og de vandt i 1985 DM sammen, da Jonathan var 14 år.
”Da jeg sejlede Snipe i 80erne fandt jeg 40 ting, der kunne forbedres på den Skipper Snipe jeg havde, og besluttede at bygge Persson Sniper igen,” husker Jan Persson.

Trak chinen ned
”Jeg fik fat i en af mine gamle Sniper fra Spanien, og byggede mine forbedringer ind i den, inden jeg byggede en form. Jeg trak f.eks. chinen så langt ned i hækken, som jeg kunne for klassereglerne, så den fik bedre fart med vinden,” fortæller Persson.
”Den fik også en stivere bund med 10 mm Balsa, og langsgående afstivninger der også hjalp med at holde trykket på forstaget. Snipen har en minimumsvægt på 172 kg, dermed er mulighed for at bygge den solidt, og det er bedre at bygge den med stivhed frem for bly som kompensationsvægt, forklarer Jan Persson.
”Jeg gjorde også meget ud af det ergonomiske, så det f.eks. blev lettere at hænge så længe som muligt. Fordækket blev krummet maksimalt og funktionaliteten blev optimeret, så alle hal sad rigtigt. Jeg reducerede også trimhalene til de fem nødvendige hal, så der bliver mere tid til at se rundt på banen. Jeg sænkede dørken, så jollen blev mere sikker at sidde i især i bomninger i meget luft, plus andre mindre forbedringer,” fortæller Jan Persson.
Snipen er en verdens mest udbredte tomandsjoller med over 30.000 byggede joller. Der er hård konkurrence i klassen, så der sejles tæt i starter og mærkerundinger.

Startede karrieren som 13-årig
Jan Persson var kun 13 år, da han første gang prøvede at gaste i en Snipe. Forinden havde han kortvarig sejlet Optimistjolle og vundet en kapsejlads. Han blev så bidt af Snipen, at han som 16-årig selv byggede en Snipe i plywood sammen med vennen Harald Holstein. De fik vejledning af Flipper-jollens konstruktør, Espergærde- sejleren Peer Bruun.
Få år efter sejlede de i en af de allerførste Sniper der blev bygget i glasfiber. Det var en Larchmont Snipe, der blev bygget af Paul Elvstrøm og Peer Bruun, og var det første skridt mod Elvstrøm Boats.
Talentet viste sig hurtigt, og efter det første DM i 1965 vandt Jan Persson yderligere 9 danske mesterskaber frem til 1988 samt et nordisk mesterskab. Det var med skiftende gaster, men vennen Harald Holstein var oftest den, der halede fokken hjem.

Mange internationale titler
Foruden de hjemlige mesterskaber, så har Jan ”Plysser” Persson vundet Gold Cup i Snipe tre gange, og har vundet et utal af nationale og regionale mesterskaber i Europa. Det eneste han aldrig har vundet er et VM.
Han sejlede sit sidste internationale stævne i Snipe ved VM for Master i Trieste i 2009, hvor han sluttede på tredjepladsen.

Vandt med uprøvet jolle
Ved Snipe Master VM i 2004 vandt Jan Persson, sammen med ægtefællen Jane Persson, de to første sejladser ved Bracciano i Italien i en helt ny Persson- jolle, som han ikke nåede at sejle før på vej ud til første sejlads.Her skulle han levere 18 nye både og måtte selv tage den sidste jolle og det sidste grej, efter kunderne havde fået deres joller og grej.

Succes i kølbåde
Jan Persson har gennem årene også haft succes som rorsmand på kølbåde. Han har vundet tre danske mesterskaber og et verdensmesterskab i X-99 og har desuden vundet to danske mesterskaber i 101 samt et DM i Spækhugger,
Han var rorsmand på den danske Kristian Rode båd ”Messina” ved KDYs Three Quarter Ton Cup i Hundested i 1979. Det var en af feltets hurtigste, men uheld satte den ud af kampen om topplaceringer.
Senere satte han rekord på Sjælland Rundt med Niels Mathiesens one-off ”Easy Rider” på den berømte sejlads i 1984, der blev ramt af storm.

Sejlede med Paul Elvstrøm
Jan Persson har også været gast for Paul Elvstrøm i Soling og større både. I 1989 vandt han VM i Drage sammen med den dobbelte OL-guldvinder Poul Richard Høj Jensen.
I 70erne sejlede Jan Persson mest med større både og har deltaget i Kings Cup, Sardinia Cup og Admirals Cup, samt mange andre storbåds-kapsejladser.
I dag sejler ”Plysser” mest med barndomsvennen Harald Holstein i hans Luffe 45 ”Olga”.

Snipen bliver ofte sejlet af en mand/kvinde besætning.
Jan Persson har vundet DM i Snipe 10 gange fra 1965 til 1988 med følgende gaster:
1965 : Klaus Føge Jensen
1966 : Harald Holstein
1971 : Claus von Bülow
1972 : Harald Holstein
1973 : Jens Knud Lind
1977 : Jens Christensen
1985 : Jonathan Persson
1986 : Jonathan Persson
1988 : Harald Holstein

Jan Persson vandt også NM i 1973 sammen med Harald Holstein.

Det første DM i Snipe blev sejlet i 1950, med Svend Rantil og A. Høgsholm, KDY, som de første mestre
Snipe

Længde: 4,72 m
Bredde: 1,52 m
Dybgang: 0,15-1 m
Min. vægt: 172,8 kg
Sejlareal: 11,9 m2
Designer: William F. Crosby, USA. Design år: 1931
Antal joller: Over 30.000

Snipen kom til Danmark i 1948, hvor de første danske joller blev bygget flere steder i landet.

snipe.dk

Elvstrøm verdensmester i Snipe


Paul Elvstrøm sejlede Snipe i fem sæsoner fra 1955 til 1959, hvor han vandt DM i ’55 og ’57 med Erik ”Strit” Johansen og i ’59 med 14-årige Ib Ussing Andersen som gaster.

I 1959 vandt Elvstrøm også VM i Snipe sammen med Erik ”Strit” Johansen.Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.