fbpx
TEKST MALENE GUDE

Havne på den svenske vestkyst

10 steder du gerne vil opleve på den svenske vestkyst

Skærgården i Bohuslän er kendt, elsket –Skærgården i Bohuslän er kendt, elsket –og til tider overrendt – af mange sejlere.Få de bedste tips til gode oplevelser blandtklipper, krabber og solnedgange her. Vistarter dog i Kronobergs län i syd og ”sejler”mod nord.
Del 1: Torekov, Vinga, Marstrand, Mollösund, Käringöen


 

TOREKOV

Her på det vestligste punkt af Bjärehalvöen har du den første fornemmelse af at være fri af Øresund, og for alvor på vej mod Sveriges vestlige skærgård.

Her er svensk sommerstemning med en god blanding af historiske svenske træhuse, klipper og lang-strakte enge, hyggelige restauranter, fiskeforretning på kajen, måske et jollestævne og helt sikkert en overvægt af folk i badekåber, foruden smukke solnedgange.

Har I ikke så mange dage eller er en besætning, der ikke er til de længere stræk, så kan man få en fin og overkommelig sommertur med base her. Et stenkast mod vest har du Hallands Väderö, der både udgør kystens sydligste skærgård, og samtidig giver en del bølgelæ til Torekov. På Hallands Väderö kan du ligge i naturhavn for eget anker fortøjet til klipperne, eller i bugten mod nord, hvor der er lidt sand. Sejler du ind langs nordkysten af Bjärehalvön finder du tennis- og strandbyen Båstad, som tilmed er i læ for vestenvinden. Sådan kan der hurtigt gå en uge!

Beskyttet havn

Vel kan du blæse inde i Torekov – og det præsterede vi hele to gange i sommeren 2017. Mens Kattegat bruser udenfor, ligger du roligt i havnen, selv i vestenvind.

Anduvning er enkel med et par rød-grønne afmærkninger, som skal overholdes. Der er plads til at svaje rundt i havnen, så du har tid til at sejle en runde og gøre klar, inden du vælger en plads mellem pæle, hvoraf flere er med god længde og bredde, eller langskibs længst inde i havnen. Det er et godt stop ca. 29 sømil nord for Helsingør. Herfra er der omkring 80 sømil nordpå til Göteborg, hvor Bohuslän skærgården starter.


 

VINGA

Der er noget højstemt ved at ligge på Vinga, den yderste skærgårdsø, som 10 sømil fra kysten markerer indsejlingen til Göteborg. Dels fordi øens historie som vigtig lodshavn med fyr går helt tilbage til år 1606, og så selvfølgelig i kraft af at denne lille ø udgjorde barndoms hjemmet for svenskernes højt- elskede nationalskjald, Evert Taube, hvis far var søkaptajn og fyrmester her i 1889-1905. Kald mig bare en gammel romantiker, men jeg er altså sikker på, at man – hvis man lytter rigtig godt efter – i det uforstyrrede bølgeskvulp kan høre tonerne af den smukke ”Så længe skuden kan gå, så længe hjertet kan slå, så længe solen den blinker på bølgerne blå, er der så mer’ du vil nå ...”.

Vinga er også gode historier om de konkurrerende lodsfarere, der sejlede halvvejs til Skagen for at ”fange” deres kunder, bilfri fred, smuk natur, hygge, solnedgang og krøllede får ved fyret og myg efter solnedgang.

Strøm med flere knob

Lodshavnen udgøres af tre bassiner i løbet mellem de to øer Vinga og Koholmen. Løbet går ca. øst-vest, og du anduver nemmest fra østsiden, da der er en grund på 1,6 m lige ved den vestlige indsejling. Der er hurtigt flere knobs strøm gennem løbet, og den er særlig stærk i det vestlige bassin, som har en maks. bådlængde på 30 fod.

Midterbassinet er for større både, østbassinet for toldere, politi og færge, men du kan også ligge her for natten med tidlig afgang. Havnefogeden anviser plads, som du skal følge. Han kender strømmen, og vi oplevede at han var rigtig rar, og gav præcise, anvendelige råd til alle. Der er god læ, undtagen i ren vestenvind, som suser gennem sundet.


 

MARSTRAND

Den 1200 meter lange granitkaj med de fantastiske huse fra en svunden tid udgør livsnerven i Marstrand, og er som oftest flankeret af imponerende store yachter. Det er her, det hele sker på land. Det siges, at kajen var den længste stenkaj i Europa, da den blev bygget og her har både søfolk, smuglere, lykkeriddere og kongelige betrådt granitten. Den svenske troubadour Evert Taube skriver, at kajen går fra Skagerrak i nord til Kattegat i syd. Og det er ikke helt forkert, for havene deler ved Pater Noster-fyret lige udenfor Marstrand.

Der er tre indløb til Marstrand. Du kan vælge Norra eller Södra Inloppet, som begge løber fra vest. Eller du kan komme indenskærs fra sydøst gennem den smalle og charmerende Albrektssunds kanal, hvor det altid er en fest, når Marstrand med Carlstens fæstning som kronen på værket kommer til syne. Sidstnævnte anduvning er på listen over anduvninger, du må have prøvet inden, du dør.

Opdag Marstrand

Det er sådan set nok at sidde i sit cockpit, og holde øje med al det leben. Sagen er bare, at der er meget at kigge på. Du må op og ned ad de små gader og nyde de mange gamle, velholdte træhuse, der bugner af snedkerglæde. Har du endnu ikke udforsket fæstningen, er det værd at forcere den stejle bakke for derefter at erobre 1700-tals byggeriet og nyde den formidable udsigt på toppen. Det er her udtrykket ”Tordenskjolds soldater” stammer fra, da Tordenskjold med ganske få soldater gik rundt og rundt om Carlstens fæstning, og bildte svenskerne ind, at han havde en masse soldater.

Den flotte, gamle bastion, Strand-verket, er fornylig blevet omdannet til kunsthal og bistro. Her starter min yndlingstur 360 grader rundt ad klippestien. Når du ser den store træbygning, Societetshuset, som er et vartegn ved den nordlige indsejling, så ved du, at du snart har været hele øen rundt.


 

Mollösund

Når du når Mollösund, ca. 135 sømil nord for Helsingør, så er du yderst på den landfaste ø, Orust, og direkte i Bohusläns navle. I dette område kan du sejle trygt og godt ad ”E6’eren”, som er den anbefalede rute gennem skærene. Som navnet antyder, er du ikke alene på E6. Ønsker du fred, så køb en skærgårdsguide og tal med din bådnabo om de bedste skær at ligge ved.

Mollösund Havn er god i al slags vejr, og du kan holde ud at blæse inde her, for her er hygge, cafeer og levende musik. Her er badesteder til forskellige vindretninger og temperamenter. Og så kan du få ”alting”. Du kan tanke diesel på begge molehoveder, og ved det sydlige ligger også den velassorterede og hyggelige skibshandel. Byen byder også på et hjemstavnsmuseum, fitness på bryggen, frisk fisk – og er du ikke til at ligge over i havnen, så kan du lægge til direkte ved broen, mens du handler prima fisk hos Larssons Fisk. Prøv også deres safran aioli.

Du må ose i gader og gyder, afprøve de rigtig gode badeklipper med meterhøje udspring. Dertil kommer den gode udsigt fra den gamle mølle, fiskerkonen på toppen af bjerget og kirkegården med den frygtindgydende indgangsreplik ”Glem ikke døden”.

Om aftenen risikerer du musik på molen, så vær med på, at her kan der være fest, og du ligger tætpakket. Fred kan du søge en anden dag.


 

Käringön

Bare fem sømil nordvest for Möllösund finder du Käringön, som nok er den ø, der samler alt i Bohuslänsstemning på den lækre måde, og på bare en kvadratkilometer. Nogle mener, at ”käring” betyder kælling, og der står da også en fiskekone, der kunne være en kælling ved det østlige molehoved. Den egentlige betydning af ”käring” er dog snarere, at det betyder sømærke.Bare fem sømil nordvest for Möllösund finder du Käringön, som nok er den ø, der samler alt i Bohuslänsstemning på den lækre måde, og på bare en kvadratkilometer. Nogle mener, at ”käring” betyder kælling, og der står da også en fiskekone, der kunne være en kælling ved det østlige molehoved. Den egentlige betydning af ”käring” er dog snarere, at det betyder sømærke.Her er ”selvfølgelig” bilfrit med små stræder og velholdte oprindelige, hvidmalede træhuse tilsat lidt smart shopping, tennisbane og den legendariske Peterssons Kro med egen bro ud over klippen. Vil du spise her, må du booke bord i god tid. Resten af øen er stort set badepladser i klipperne med læ, alt efter vindretning. Du har også mulighed for at bade fra hækken direkte ud i skærgården og falde i svime til solnedgangen.Her er et lille lokalt museum, og ofte en udstilling af en lokal maler. Besøg også butikken Emma & Malena ved Pettersons Krog. Designerduoen er to unge søstre med tæt tilknytning til Käringön og fokus på traditionsrige Bohusläntrøjer i ny fortolkning. Velassorteret skibshandel hvor du måske finder din yndlingsguide over gode naturhavne.Bliver der lidt for trangt, eller har du brugt for meget af skibskassen – hvad der er stor risiko for, er der fint at ankre ret nord for øen, som dog ikke egner sig til besøg i nordenvind. Tålmodighed er godt og en nat for svaj er bestemt værd at overveje, da der kan være særdeles meget rift om pladserne i højsæsonen.




Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.