fbpx
images/PLUS/Artikel/560/Dehler30OD/Dehler_30_OD.jpg

Tekst Jesper Møller
Tekst Jesper MøllerFoto Jesper Møller, Romantischer Rhein og DZT

Flodsejlads:

Idyllisk flodsejlads på Rhinen

Den smukkeste del af den vældige flod Rhinen kaldes for Romantischer Rhein på grund af de vidunderlige omgivelser med stejle vinmarker, knejsende borge og små idylliske landsbyer.


Tyskland var et af de ganske få lande, som de danske myndigheder i første omgang tillod sommerrejser til, og mange danskere vil derfor besøge vores sydlige naboland i indeværende sommer. Når det handler om vand og muligheden for at sejle, er det absolut bedst i den nordlige del af det store land ud mod Østersøen og Nordsøen. Men selv om den sydlige del af Tyskland ligger inde i landet og ikke er omgivet af hav, udelukker det ikke dejlige sejlture. Flere af de tyske floder er nemlig brede nok til, at man kan praktisere et interessant alternativ – flodsejlads. På den måde kan man her komme på vandet, selv om man er inde i landet.

En af de bedste floder til sejlads er Rhinen, der udspringer i Schweiz og udmunder i Nordsøen i Holland, men som det meste af vejen løber gennem Tyskland. Rhinen er med sine 1232 km den tredjelængste flod i Europa – kun overgået af Donau og Volga.Langs den centrale del af Rhinen i den såkaldte øvre Rhindal i det sydvestlige Tysk-land ligger et særdeles naturskønt område, der siden 2002 har været optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste over klodens mest bevaringsværdige lokaliteter.Verdensarvs-området løber fra byerne Rüdesheim og Bingen i syd til byen Koblenz i nord.

Denne strækning samt en smule mere af floden mod nord kaldes af de lokale for Romantischer Rhein (romantiske Rhinen) på grund af de vidunderlige omgivelser.Her flyder floden gennem et særdeles billedskønt landskab, hvor stejle bakker med sirligt plantede vinranker hæver sig på begge sider. Nogle steder dyrkes der vindruer på den ene side af floden og frugter og bær på den modsatte – alt efter hvad der er mest fordelagtigt rent klimatisk.

Langs floden ligger stribevis af mange hundrede år gamle landsbyer med særdeles velholdte bindingsværkshuse. Landsbyerne er særdeles hyggelige at vandre rundt i, og stort set alle altaner bugner med farvestrålende blomster.

  Hyggelige byer

  En af de mange skønne byer, der ligger som perler på en snor langs floden, er Koblenz klart den største med sine 120.000 indbyggere. Byen er en sand skattekiste af historiske mindesmærker, idylliske pladser og velholdte bindingsværkshuse. Højt over byen ligger den store maleriske borg Ehrenbreitstein, som en svævebane fører op til, og fra toppen har man en formidabel udsigt. Ehrenbreitstein huser over 400 kulturelle arrangementer om året, og Koblenz er generelt en usædvanlig levende og seværdig by med et utal af attraktioner.De øvrige byer langs Romantischer Rhein er alle mindre og særdeles hyggelige byer, der er kendetegnede ved brostensbelagte gader og gamle velholdte huse. Det kan være svært at vælge, hvilke af de mange hyggelige byer man skal gå på opdagelse i, men her følger et par anbefalinger.Af alle de mange mindre byer langs Rhinens bredder er Rüdesheim nok den mest berømte. Rüdesheim er samtidig den sydligste by i Romantischer Rhein og den øvre Rhindal. 

  Den velbesøgte turistby ligger omgivet af skrånende vinmarker, og højt over byen ligger det gigantiske og særdeles imponerende mindesmærke Niederwalddenkmal. Det 38 meter høje monument blev opført i 1883 til minde om Preussens militære sejr over Frankrig i 1871 og den efterfølgende samling af Tyskland i form af Det Tyske Kejserrige.Rüdesheims lille naboby Assmanns-hausen er også værd at besøge, og det samme gælder i høj grad byen Bacharach, der i modsætning til Rüdesheim ikke besøges af så mange turister. Bacharach er en sand lille tidslomme, hvor en høj bymur omkranser den idylliske by, hvis borg troner majestætisk over byen. I sommerhalvåret er der vægtergang på bymuren, og byen har flere glimrende spisesteder.Bacharach har desuden en ganske interessant dansk vinkel, idet det er fra denne by, at det danske hofs navnkundige Rosenborg-vin stammer. Rosenborg-vinen har i århundreder været serveret til det kongelige danske nytårstaffel.

  Hver sommer afvikles et par steder langs Rhinen festen ”Rhinen i flammer”, der byder på spektakulære fyrværkerier og oplyste både.
  Mange af rhinbyerne rummer mange gamle og velholdte bindingsværkshuse – her i Bacharach.Mange af rhinbyerne rummer mange gamle og velholdte bindingsværkshuse – her i Bacharach.
  I Koblenz leder en moderne svævebane op til borgen Ehrenbreitstein.
  Fra udsigtsplatformen ved Niederwalddenkmal-monumentet i Rüdesheim har man en skøn udsigt ned over Rhinen.
  Vigtig transportvej
  Man ser stort set ingen sejlbåde på Roman-tischer Rhein. Dels er sejlbåde forbudt på et stykke af strækningen grundet komplicerede strøm- og bundforhold, og dels er der ingen tradition for lystsejlads her. Af samme grund skal man lede længe for at finde et sted, hvor man kan leje en sejlbåd.Et godt alternativ er at købe billet til en af de mange udflugtsbåde, der i livlig rutefart sejler op og ned af dette smukke stykke af Rhinen. Man kan sejle ud diverse steder, og sejlturene varierer i længde helt ned fra en time til en hel dag.

  Det er også muligt at købe plads på et decideret flodkrydstogt, hvor man i flere dage sejler langs Rhinen og undervejs gør stop i flere af de mest seværdige byer.Mange turister benytter tillige nogle af de flodfærger, som sejler mellem byerne langs Romantischer Rhein, og som de lokale også benytter. På den måde slipper man som be-søgende for at køre bil mellem nogle af de byer, som man agter at besøge. 

  Rhinen er en af de mest trafikerede floder i Europa, så under en sejlads er der ud over de skønne omgivelser også mange forskellige fartøjer at betragte. Foruden diverse udflugtsbåde og krydstogtskibe passerer blandt andet store fladbundede pramme og mindre transportskibe, da Rhinen er en vigtig transportvej på disse kanter. Det er ganske interessant at følge den intense flodtrafik og de mange forskellige slags fartøjer.En af grundene til den tætte fragttrafik og færgerne er, at der er overraskende få broer hen over Rhinen.

  Årsagen til dette er, at myndighederne viger tilbage for at bygge nye broer af frygt for at miste områdets status som verdensarv hos UNESCO.Selv om Rhinen ligger langt inde i landet, kan det ligesom på havet godt være væsentligt koldere end inde på land. Det skyldes, at Rhinen qua de stejle omkringliggende skråninger fungerer som en vindkorridor, og blæsten kan nogle dage være ganske kølig. Et godt lille tip: Medbringe altid en jakke på en flodsejlads for en sikkerheds skyld.


  BÅD 563

  Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

  Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

  Sejlsport

  Nyheder

  Inspiration

  Medlemsskab


  © 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.