fbpx

TEKST & FOTO MALENE GUDE

Retterne er til 4 personer

Sensommersejlermad

Varm frokost i cockpittet, solid aftensmad og hygge om læ – det kan forlænge sæsonen for tursejlads.  Varm frokost i cockpittet, solid aftensmad og hygge om læ – det kan forlænge sæsonen for tursejlads.  
Vil du med på tur i et par madtips på båden? Så kig med her.


Hjertevarme...

Hele vinteren længes jeg efter måltider spist iført badetøj i cockpittet. Glemmer helt, at jeg ofte må ”klæde om til middag” – altså til lange bukser og uldtrøje … Hele vinteren længes jeg efter måltider spist iført badetøj i cockpittet. Glemmer helt, at jeg ofte må ”klæde om til middag” – altså til lange bukser og uldtrøje … Men faktisk så er det jo også ganske hyggeligt at spise om læ. Det kan det i hvert fald blive. Vi tænder olielampen fra min barndom og hører ungernes tursejlads-playliste, som selvfølgelig er navngivet ”Alle sømænd er glade for pi’r” og måske er vi nødt til at få en lille rom efter maden for at holde varmen. Nu glæder jeg mig faktisk helt til at komme lidt om læ!


Æggekage fra himlen

 • Bacon – rigeligt
 • 8 æg
 • Et skvæt mælk
 • 2-3 kogte kartofler
 • 8 små tomater eller 3 store
 • Purløg, persille
 • Rugbrød

Æg er smarte, fordi du kan have dem udenfor køleboksen. De smager godt og mætter. Æggekage er også super restemad, der smager himmelsk. Brug hvad du har, når bare det kan steges. Her er stegt en pakke bacon på den geniale rektangulære bådstegepande. Imens halveres små kartofler og tomater. Bacon tages af og lægges på køkkenrulle. Æggene er rørt sammen med salt, peber og et skvæt mælk – brug en gaffel – og hældes nu på baconpanden for svag varme. Kartofler og tomater fordeles pænt i æggemassen. Æggemassen tykner, måske må du linde lidt på et hjørne af æggemassen for at få det hele til at tykne. Er du virkelig sulten, så kom fast ost skåret i tern ovenpå æggemassen før det øvrige fyld.Pas på, at det ikke brænder på, så sørg for at der er rigeligt fedtstof på panden fra start.  Ellers er det verdens nemmeste ret. Pynt med grønt og server straks med godt rugbrød. Retten er god til frokost i havn.

Svampesupermad

En helt enkel supersmager. Sprødt, blødt og varmt og lige hvad du behøver, når der skal sensommerhygges. En helt enkel supersmager. Sprødt, blødt og varmt og lige hvad du behøver, når der skal sensommerhygges. Måske har du selv fanget kantareller i skoven – eller østershatte, portobello eller champignon hos købmanden – og svampeduften spreder sig i kahytten, mens maden bliver klar i en fart.

 • Svampe – mindst 250 g
 • 4 skiver godt, evt. daggammelt brød
 • SmørEvt. hvidløg
 • Evt. citron, balsamico eller et skvæt hvidvin
 • 1- 2,5 dl piskefløde
 • Salt og peber

Start med at riste brødskiverne let på panden – en tør lynvending eller i smør eller olie. Del svampene i stykker imens. Kom nyt, rigeligt smør på panden. Svampene kommes på. De er gode, som de er, men du kan variere med lidt hakket hvidløg ved og måske en smule hvidvin eller andet med lidt syre. Når svampene er gyldne, kommer du rigeligt fløde på. Nu må det gerne stå og tykne, så det ikke løber af brødet, når du vupti fordeler dem på brødet og serverer.

Dåse de-luxe

Du behøver ikke at vente til jul med at spise and. ”Confit de canard” går rent ind, som en vinderret hos alt fra ungersvende til gamle søulke. Jaka-bovens eksklusive afløser er supersmart dåsemad.Du behøver ikke at vente til jul med at spise and. ”Confit de canard” går rent ind, som en vinderret hos alt fra ungersvende til gamle søulke. Jaka-bovens eksklusive afløser er supersmart dåsemad.

 • 1 stor dåse Confit de Canard med 4-5 lår fås i mange supermarkeder
 • Dåseåbner!
 • 1-1,5 kg kartofler – evt. kogte

Varm ovnen godt op – ca. 180 grader. Åbn dåsen, tag andelårene op og dup det meste fedt af. Fordel dem i et lag i en foliebakke eller brade-pande og giv ca. 12-15 min. ovnen. Kan også laves på stegepande.Skær kartoflerne i tern og steg dem på den største pande i en god skefuld andefedt. Hvis du har rosmarin og evt. hvidløg, så fyr løs. Ellers bare salt og peber. Det går hurtigst med forkogte kartofler, men ellers kan du bruge et låg for at få dem hurtigere møre.Til en ekstra nem variant varmer du et flute med i ovnen, mens du laver en salat.Husk at have en pose klar til dåsen med alt det overskydende fedt, for du vil ikke have det i afløbet.

Frokostfisk, der knaser

Varm frokost er ekstra godt, når vejret er køligt. Besøg de havne, hvor der stadig er fiskehandlere på kajen, og køb rigeligt med friskstegte rødspætter. En udødelig, sprød fryd af en klassiker. Serveringen giver vist sig selv. Velbekomme!

Bulderbasse

Sensommer rimer på varm suppe! Men kan det mætte en sulten sejler? Sensommer rimer på varm suppe! Men kan det mætte en sulten sejler? Prøv Bulderbassen her. Fyldig og stærk fiskesuppe og selvfølgelig en bådversion af den berømte Bouillabaisse fra havnebyen Marseilles. Hvis du ikke har lyst til suppedas i båden, så kan du sejle til Mölle, gå den fantastiske tur til fyret på Kullen, hvor du kan købe en genial fiskesuppe i boden – eller hvis det skal det være ekstra nemt, så nøjes du med at gå op på kajen, hvor Bistroen på det hyggelige Hotel Kullaberg serverer en virkelig solid fiskesuppe. Bon appetit!

 • 800 g eller mere af mindst 3 slags af f.eks. torsk, laks, pighvar, mørksej, rejer, jomfruhummer, musling
 • 2 gulerødder
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 1 fennikel 
 • Tomatpuré – 2 små dåser eller en stor
 • 1 glas hvidvin
 • 0,5-1 g safran – gurkemeje, hvis det er en studenterudgave
 • Fiskefond – kan være svært at få, men findes på nemlig.com (du kan overleve med grøntsagsbouillon, men det er noget lidt andet)Mayonnaise – gerne rørt med lidt safran i god tid, så den smukke farve fordeler sig
 • Godt brød


Klargør fisken i lige store stykker. Jeg kan bedst lide, at laksen ikke udgør mere end 1/3, da den kan blive ret voldsom. Varm din ovn til varmt brød, hvis muligt.Rengør og snit grøntsagerne, fenniklen skal i ske-venlige stykker, og steg dem let gyldne i din store gryde. Rør tomatpureen i og så på med hvidvin og fiskebouillon. Lad koge og tykne lidt. Smag til med safran, salt og peber, evt. chili. Nu er den brandvarm og du lægger fisken i. Lad det lige boble op igen, før du fylder skaldyr i, de skal kun have et øjeblik. Smag til igen. Man kan supplere med et lillebitte skvæt fløde, men ellers gør mayonnaisen sit. En anden variant får du med lidt appelsinsaft eller Pastis.Serveres – når alle er klar – rygende varm i skåle. Persille på toppen er flot. Safranmayonnaise kan man selv dosere. Brød til.

BÅD 564

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.