fbpx
TEKST ØYVIND BORDAL FOTO NORD STREAM RACE, REUTERS, SWAN 60/NAUTOR SWAN, SOUTH CHINA POST, WORLD SAILING 

Sportsetik

Sløret er faldet – hvad med korruptionen i vores sport?

Sport har altid været et vigtigt satsningsområde for Putins Rusland. Russiske penge og dermed russisk indflydelse er dybt integreret på alle niveauer i international sport. Det gælder også sejlsport.


Lad os starte med at genopfriske den engelske historiker Lord Actons berømte ord: ”Al magt korrumperer – total magt korrumperer totalt.”
Citatet er særlig velanbragt i denne tid, hvor vi ser, hvad Vladimir Putin er i stand til at udrette på verdens store scene. Og det er ikke helt tilfældigt, at netop hans navn dukker op tidligt i denne artikel.

Nord stream Race

Selv stødte jeg på skyggen af Putins magt i klubhuset på Skovshoved Havn for nogle år siden. En sejlklub i St. Petersborg havde fået den idé at købe fem Club Swan 50ere til et tocifret millionbeløb og hygge sig med dem ved at sejle et årligt tilbagevendende race i Østersøen. Også danske sejlere var inviteret. Sejladsen hed Nord Stream Race, og javist, gæt selv hvor pengene kom fra.

Ingen sagde et ord…
Putins gasledning skulle sælges til den vestlige offentlighed, og Nord Stream Race var bare en lille del af en massiv russisk indsats for at fremme den gasledning, som skulle give Putin magten over Europas energiforsyning. Elitesejlere fra hele Norden flokkedes for at være med. Jeg sejlede selv med på en af bådene en enkelt dag og skrev en begejstret artikel. Arrangørerne afholdt en formel pressekonference i Skovshoved, hvor stemningen var tung af imponerede nik til den russiske magt, vi godt vidste var til stede.
Ingen – og altså hellere ikke mig selv – sagde et ord om de problematiske aspekter, der lå gemt bagved de dyre både og de lokkende udsigter til en dejlig, sponsoreret kapsejlads.

Det nu afdøde Nord Stream Race er et eksempel på statslig russisk infiltration i sejlsport, endda med et klart politisk sigtemål.

”Sportwashing”
Vladimir Putin og hans oligark-venner har igennem en lang årrække investeret massivt i sportens verden, vel vidende at der er meget magt at hente ved at styre og kontrollere, hvad der foregår netop her. Vi ser det samme ske i de arabiske emirater, hvor der findes ubegrænsede økonomiske ressourcer og samtidigt et behov for at dække over frygtelige overgreb på befolkningsgrupper og andre politiske svinestreger. Der findes et begreb for det: Sportwashing. Det minder lidt om såkaldt hvidvask af penge, som er et væsentligt aspekt ved enhver kriminel aktivitet af en vis størrelse.

At positionere sig selv som en stormagt
At være vært for verdens største sportsbegivenheder, som Rusland var for eksempel ved vinter-OL i 2018, betød, at nationen (og dermed dens lederskab) befandt sig i et positivt fokus for en hel verden. Samtidig havde det russiske styre investeret massivt i dopede russiske atleter, der kunne bringe medaljer hjem til den store russiske nation.

Samlet set bidrog den operation ret så væsentligt til at placere Rusland som en stormagt på verdenskortet.

Og ikke mindst trak det opmærksomheden væk fra alt det, der foregik i mørket bag tribunerne.

Gianni Infantino, FIFA-præsident, i et lystigt øjeblik med sin velgører Vladimir Putin.

Strategien virkede godt
Nu er krigen i Ukraine kommet, og det russiske magtspil er nemt at få øje på. Spillet er slut. Men i mange år virkede den russiske sportsstrategi rigtig godt, ikke alene i den russiske befolknings selvforståelse, men også internationalt. De mange millioner i bestikkelser og sponsorater, placeringen af loyale folk i nøglepositioner samt gennemførelsen af et massivt, statsligt dopingprogram, har langt hen ad vejen været vellykket. Igennem mange år førte det ikke til væsentlige sanktioner, på trods af talrige afsløringer undervejs, endda håndfaste beviser på hvad der foregik.

Sølv eller bly
Mange topfolk i verdens sportsorganisationer har bogstavelig talt været i lommen på Putin – en mand som hersker ved en blanding af gavmild belønning og nådeløs straf, lidt i stil med Pablo Escobar, den colombianske narkobaron, som i sin tid blev kendt for udtrykket ”plata o plomo”: Sølv eller bly. Ganske vist har afsløringerne ført til, at der er røget nogle hoveder undervejs, og der har været en masse mere eller mindre tomme trusler om sanktioner.

Nogle konsekvenser har der bestemt også været, men de store skadevirkninger ved afsløringerne har Putin indtil nu undgået, simpelthen fordi korruptionen har stukket for dybt.

Skorpios på 125 fod er formentlig verdens største og hurtigste racingbåd med et skrog. Ejeren er en russisk oligark.

Gazprom og World Sailing
Det er ikke kønt at se tilbage på, hvad der er foregået. Hvor gennemsyret af korruption den olympiske organisation IOC og andre store spillere har været – for eksempel fodboldens organisation FIFA.

Men hvad med sejlsporten? Rusland er nemlig store i sejlsportens verden – rigtig store. Der er ikke kun tale om russiske atleter, men også russiske ejere af flere af de mest spektakulære racingbåde og sportshold. Russiske penge er at finde mange steder i vores sport, også i lommerne på professionelle sejlere, som tit hyres af rige russere.

Det er også velkendt, at Gazprom, det gigantiske Putin-kontrollerede olie- og gasfirma (som er dybt involveret i den nu stoppede Nord Stream gasledning i Østersøen), indgik en sponsoraftale med World Sailing i 2015. Aftalen sluttede før tid i 2017, en hændelse omgivet af meget mystik og uigennemskuelighed, og et emne ingen journalister rigtig har haft lyst til at beskæftige sig med. Medlemmer af World Sailings ledelse har haft forbindelse med selskaber, der er dukket op i forbindelse med afsløringer af korruption, skattesvig og skjulte formuer i de såkaldte Panama Papers. Sejlsporten har bestemt også haft fingrene i kagedåsen.

Bronenosec er et stort, professionelt sejler-hold med flere store satsninger, blandt andet i TP52 og Swan 60. Gazprom-penge står bag. sen.

Så hvad nu?
Kort efter at den russiske invasion startede 24. februar, kom der en svag og ligegyldig udmelding fra World Sailing: Man fordømte krigen, men der var ikke lagt op til nogen egentlig handling udover at bekendtgøre, at der ikke var planlagt nogen World Sailing-organiserede kapsejladser i Rusland eller Belarus i år, og at man ville ”støtte op om flytning af træning og uddannelses-aktiviteter fra Rusland.”

Ikke et ord om udelukkelse af russiske atleter eller et egentlig opgør med den russiske infiltration i sporten.

Efter et massivt pres fra mange sider (inklusive Dansk Sejlunion) og en langt klarere politik selv fra IOC, kom der senere en officiel udmelding fra WS om at bringe sig på linje med IOC og udelukke russiske og hviderussiske deltagere og officials fra alle organisationens stævner og arrangementer. Samtidig opfordrede World Sailing alle medlemslande og klasseorganisationer og stævnearrangører til på samme måde at udelukke russere og hviderussere.

I den kommende tid vil vi se, hvordan det lykkes med at implementere den politik.

Umiddelbart ser det ikke for lyst ud: Eurosaf, den europæiske underafdeling af World Sailing, har lagt ud med på den ene side at støtte op om IOC’s og World Sailings politik, og på den anden side tillade russiske og belarussiske repræsentanter at deltage i organisationens møder. Yana Dobzhitskaya, bestyrelsens russiske medlem, har man også valgt at beholde.

Dobbeltmoralen taler sit eget sprog.

Lukashenko, den hviderussiske diktator, regerer på Putins nåde. Her med sin chef om bord på en af de talrige superyachts, russerne ejer.

"Problemet er jo, at russiske penge har givet mange mennesker privilegier, som de meget nødigt vil give slip på."
Jesper Radich

Jesper Radich: Svært at afgive privilegier
Den danske professionelle sejler Jesper Radich har været en del af international elite-sejlads igennem mere end 20 år. Adspurgt om, hvad han tror vil ske, svarer han:

”Problemet er jo, at russiske penge har givet mange mennesker privilegier, som de meget nødigt vil give slip på. Netop det har vi mennesker jo meget svært ved. Så når den her situation opstår, så kommer vi nok til at se folk forsøge at finde alle mulige veje ud af det. Og eftersom der står meget ressourcestærke folk bag, så har de tit muligheder, som andre ikke har. For eksempel har mange rige russere to pas, gerne et af dem fra Monaco eller lignende. Ejerforhold til både kan skjules ved hjælp af registrering i skatteparadis som Cayman Islands eller British Virgin Islands og et system af skuffe-selskaber, som gør det svært eller ligefrem umuligt at gennemskue, hvem der er den egentlige ejer. I hvert fald bliver det svært at bevise det. Så vi vil nok se en del russisk kontrolleret aktivitet fortsætte.”

Kan vi have tillid til vores lederskab?
Hvor meget det får lov at ske, vil være op til de dele af miljøet, som virkelig gerne vil rense ud i den korruption, som har inficeret topidræt i årtier. I sejlsporten vil det vise sig i den kommende tid, hvor meget World Sailing, nationale organisationer, arrangører af kapsejlads, professionelle sejlerhold og serier samt ikke mindst os i pressen vil tage seriøst fat i problemerne. Det vil blive nødvendigt at ofre fordele og privilegier, og det vil ramme nogle mere end andre. Men der er rigtig meget på spil. Spørgsmålet er, om vi kan have tillid til vores lederskab?
Vi får se. 

Sejlsport med russisk yacht i baggrunden. Magten har lange fingre.

HVOR KAN VI SE DEN RUSSISKE INDFLYDELSE I SEJLSPORT?

To af verdens hurtigste kølbåde, Skorpios på 125 fod og Comanche på 109 fod, er begge infiltreret i russiske forbindelser: Skorpios er direkte ejet af en russisk oligark ved navn Dmitry Rybolovlev. Comanche har været russisk ejet, men har for nylig fået nye officielle ejere fra Australien. Meget tyder dog på, at der stadig er russiske penge og indflydelse involveret.
RC-44 klassen, en professionel serie startet af Russell Coutts, er ligeledes fuld af russiske penge, ejere og sejlere. Drageklassen, som er præget af et meget velhavende klientel, har også traditionelt haft en del russiske deltagere og ejere. TP-52-klassen har også russiskejede hold.
Olympisk sejlsport går heller ikke fri: Den uafhængige McLaren-rapport identificerede i 2016 en lang række udøvere, som havde været en del af det russiske, statslige dopingprogram. Heriblandt 470-sejleren Pavel Sozykin. Han blev udelukket fra at deltage i OL samme år – en beslutning World Sailing omstødte kort efter, med den begrundelse, at den forbudte substans ”måske kunne have været taget udenfor konkurrence.”

BÅD 578

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.