fbpx
images/PLUS/Artikel/565/Digital_soekort/Digitale_seakort.jpg

Tekst & Foto Henrik Hansen

Kend dit grej

Vandtanke, pumper og slanger

Det vil være for surt, hvis en afslappet sommertur spoleres af sygdom, fordi der står en sjat forurenet vand i bådens vandtank eller trykvandspumpen svigter. Tank og pumpe er vigtige dele af forårsklargøringen, så vandsystemet er klar til sommerens ferietur. 


 De fleste tursejlere betragter det i dag som en komfortabel selvfølge, at vandet flyder straks man åbner for en hane eller bruser om bord, for sådan er vandsystemet næsten i alle moderne både. Det er nemt og bekvemt. Altså blot man sørger for at holde bådens vandsystem rent. I modsat fald risikerer man at få diarre eller mere alvorlig sygdom om bord, for bakterier trives fortrinligt i vand. Især når vandet står stille i en halv eller kvart fuld tank, hvor der er masser af ilt, så bakterier kan trives fint i de kortere eller længere perioder, hvor båden ligger stille uden der løber vand gennem systemet.Derfor er det vigtigt at tømme vandtanken og vandsystemet, når båden kommer på land om efteråret, især fordi det også forhindrer frostskader på systemet. Der findes dog også kølevæske til drikkevandssystemer. Sådan gør de fleste bådejere heldigvis også, men det bør altid følges op med en grundig rensning af tanken om foråret, så tanken er ren og sommerklar til ferieturen. 

Desinficering af vandtanken
Hvor grundigt man skal rense vandtanken afhænger af, hvordan man bruger vand om bord. Hvis man kun bruger vandet til opvask, til at koge kartofler med eller at koge vand til kaffe eller te, og ellers drikker vand fra flaske, så er rensning af tanken ikke så krævende.Tanken skal derimod renses ordentligt, hvis man også gerne vil kunne drikke vandet fra hanen, og det kræver at man bruger en form for desinficerende middel, så man er sikker på at få elimineret mug og bakterier i tanken.  Dernæst er det vigtigt at skylle tanken og vandsystemet igennem, så der ikke er desin-ficeringsmiddel tilbage i systemet, fuldstændig som når man afkalker kaffemaskinen. De fleste udstyrsforretninger har desinficeringsmidler til vandtanke i både. Der findes også flere midler i udstyrsbutikkerne, der er specielt til at rense vandtanke med. Nogle bådejere foretrækker dog blot at hælde en flaske billig gin eller vodka i den tømte tank om efteråret, men det er et spørgsmål, hvorvidt alkoholprocenten er tilstrækkelig høj til at desinficerende tanken effektivt.


Her ses et typisk trykvandssystem i en moderne båd: Her ses et typisk trykvandssystem i en moderne båd: 

  1. Vandtank 
  2. Beskyttelsesfilter 
  3. Trykvandspumpe 
  4. Batteri 
  5. Sikring 
  6. Kontakt 
  7. Tryktank 
  8. Varmtvandsbeholder 
  9. Kontakt 
  10. Motor 
  11. Kontraventil
  12.  Hane

Desuden ses hanerne i pantry og toiletrum samt en bruser.

Udskiftning af pumpe
I de ældre turbåde får man typisk tryk på vandet med en fodbetjent pumpe, og i dag er mange af disse pumper slidte og trænger til renovering eller udskiftning. Det er ofte ikke særlig nemt at komme til at afmontere en udtjent fodpumpe, og det kan være endnu vanskeligere at montere en ny fodpumpe. Den originale pumpe kan desuden være udgået, så man skal finde en ny, der kan monteres på den gamle pumpes position.

Derfor kan det være en god ide at erstatte den gamle fodpumpe med en moderne elektrisk pumpe, der holder konstant tryk på vandet, når man er om bord. En ny trykpumpe koster ganske vist lidt mere, og det er typisk også en god ide at investere i en ny hane.

Til gengæld vil det ofte være nemmere at montere en nye trykpumpe, fordi den vil kunne monteres på et mere fremkommeligt sted om bord, og ikke mindst vil komforten om bord blive forbedret.Man skal være opmærksom på, at pumpen går i gang med at pumpe, hver eneste gang man åbner for hanen, medmindre man også installerer en tryktank mellem pumpen og hanen.

Det skåner pumpen og giver mindre støj om bord, fordi pumpen kun arbejder når trykket går af tanken. Man skåner også pumpen ved at installere et filter foran pumpen, der forhindrer eventuelle partikler i at komme ind i pumpen. Hvis man vil installere et større vand-system med trykvand flere steder om bord og varmtvandsbeholder, så kan det være en god ide at konsultere en bådebygger eller anden fagperson.


En tryktank som denne skåner trykvandspumpen, der uden tryktank skal starte hver gang man åbner for hanen. Tryktanken minimerer også støj fra pumpen.
Hvis vandet om bord smager af tank og slange, så kan filtre som dette fjerne bismagen.
Dette er en Katadyn watermaker.
Her et eksempel på en meget anvendt trykvandspumpe fra Johnson.
Ved at sætte et filter som dette ind før trykvandpumpen, så filtrerer det eventuelle partikler fra, så pumpen ikke risikerer at blive ødelagt.
Der findes filtre, som her 3Ms E2, der kan sættes ind i vandsystemet og rense vandet inden det kommer ud af hanerne.
Produkter som Hadex kan bruges både til at forårsrengøre vandtanken og til at tilsætte vandet i tanken som desinficeringsmiddel.

Ny eller større vandtank
Mange af de endnu ældre både, eller ældre turkonverterede kapsejladsbåde, har enten slet ikke en indbygget vandtank eller kun en lille en. Det vil derfor øge komforten væsentligt at indbygge en vandtank eller en større vandtank i båden. Der er også både med indbygget vandtank og trykvand, hvor familien savner mere volumen i tanken, så den ikke skal fyldes så ofte. Der findes heldigvis mange forskellige vandtanke på markedet i alverdens størrelser og former, der er nogenlunde overkommelige at installere. Vandtanke er typisk i stål eller hård plast, men fås også som store vandsække, der kan være lettere at få placeret på en snæver plads i en båd.

Man skal blot huske, at vandtanke og slanger i vandsystemer skal være bygget til vand og godkendt til fødevarer. Der er skrappe regler for afgivelse af blødgøringsmidler og stoffer fra plastikken. Tjek derfor altid om en tank er godkendt til fødevarer. Man må aldrig anvende en brændstoftank som vandtank, uanset om det er ny og ubrugt. Det er også vigtigt at huske, at alle samlinger af tanke, slanger og haner skal være rene, netop fordi man ikke renser systemet ved at vandet løber hyppigt. Der findes tanke og beslag, hvor man spænder vandtanken fast med gjorde. Det kan være en praktisk løsning, fordi man så kan tage den ud af båden og lettere rengøre om foråret.

Båd 567

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.