fbpx
Tekst Morten Brandt

European Yacht of the Year 2021

Danmark blandt de bedste

Dansk værft vinder European Yacht of the Year. De fem priser blev uddelt den 20. januar. I år foregik det for første gang som en online begivenhed.


European Yacht of the Year er vel den mest prestigefulde pris som verdens lystbådværfter og -designere kan vinde. I år måtte vi desværre undvære den intense stemning, der normalt brygges op i timerne op til offentliggørelsen på den traditionsrige Flagship Night, der foregår på Messe Düsseldorfs arealer på førstedagen af verdens største bådmesse Boot. Igen i år kan vi som danskere være stolte af, at vi har lystbåds-værfter i den absolutte elite og for andet år i træk hev prisen hjem i den prestigefulde Performance Cruiser kategori. Det sker i år med Quorning Boats nye flagskib Dragonfly 40, som du kan læse meget mere om i BÅD nr. 568. Her får du en præsentation af vinderne i de fem kategorier, og hvem de har været oppe i mod*. Endelig kan du så kan læse nogle af begrundelserne fra den international jury for hvorfor vinderbådene har udmærket sig.

*) Vi nævner også de både, der var nominerede, men som i sidste øjeblik valgte at melde fra, hvilket umuliggjorde at hente de ellers udvalgte suppleanter blandt de nominerede. Tidligere år har 10 % af de nominerede trukket sig meget sent i år var tallet 21 %, hvilket tilskrives corona-pandemien. Både markeret med rødt er fra de værfter, der trak sig..
Vi præsenterer her kort de nominerede både og glæder os over, at Danmark igen er med i selskabet blandt verdens bedste producenter af lystbåde. I år er Quorning Boats med i konkurrencen med deres nye flagskib Dragonfly 40.

Family Cruiser

Bavaria C42

Bavaria C42 gør mange ting meget rigtigt med denne båd. Den tør nærme sig en rigtig scow bow konstruktion, som giver gode sejlegenskaber og masser af plads om læ. Den har enkeltror, hvilket har været savnet, men både med bred hæk er i dag alle udstyret med dobbeltror. Det giver masser Bavaria C42 gør mange ting meget rigtigt med denne båd. Den tør nærme sig en rigtig scow bow konstruktion, som giver gode sejlegenskaber og masser af plads om læ. Den har enkeltror, hvilket har været savnet, men både med bred hæk er i dag alle udstyret med dobbeltror. Det giver masser af feedback til rorsmanden og ingen problemer at holde den selv under pres på halvvind. Der er masser af plads om læ, og den har overdådig ståhøjde. Det lyse layout tenderer dog det kliniske, men der er ikke en finger at sætte på håndværk og funktionalitet.  

Øvrige nominerede Family Cruisers
Oceanis 40.1
Elan GT6
Bali Catspace
Excess 11

Længde: 12,87 m
Bredde: 4,18 m
Dybde. 2,17 m 
Vægt: 7,90 tons
Storsejl: 34,70 m2
Fok: 26 m2
Code: 0 60 m2
Motorer: 45 hk
Design: Marc Lombard
Pris fra: 2.009.322 kr. u/moms

Luxury Cruiser

Contest 55 CS

Contest 55 CS repræsenterer på bedste vis hollandsk bådbyggerhåndværk. Det er en klassisk og smuk båd, som alle vil kigge efter, når man ser den på vandet eller i havnen. Det sejler udmærket og betjenes let af en besætning på to personer takket være hydraulik og elektriske spil og et smart cockpitlayout centreret omkring centerspillet. På trods af sine 25 tons føles den forholdsvis let og responsiv også i let luft. Man står lidt udsat bag rattet og afstanden fra stolen til rattet kunne være kortere og dermed mere ergonomisk. Om læ nærmer båden sig perfektion – fra en overdådig ejerkahyt agter med et stor toilet og bad, til et gennemtænkt pantry med induktion, salon med forskellige konfigurationsmuligheder, til køjerum og forkahyt med eget toilet og bad. 

Øvrige nominerede Luxury Yachts
Hallberg-Rassy 40C
Moody 41 DS Testet i Kiel. 

Længde: 17 m
Bredde: 5,02 m
Dybde: 2,55 m 
Vægt: 25 tons
Storsejl: 92 m2
Genua: 106 % 71 m2
Motorer: Volvo Penta 110 hk
Design: Judel/Vrolijk 
Pris: 10.419.675 kr. u/moms

Special Yachts

Saffier se 27 leisure

Saffier Se 27 er en lille meget velsejlende dagsejler. Den er enkel at trimme, sjov at sejle og let styre og håndtere med det store enkeltbladede 100 % neutrale balanceror. Når der er vind planer den og runder 15 knob uden besvær. Man er tæt på vandet, og båden minder én om det magiske ved at sejle. Vægten er holdt i ave og masten er i kulfiber. Trimlinerne sidder de rigtige steder, og komforten i cockpittet er god. Om læ finder man et toilet og hynder, som muliggør enkelte overnatninger i godt vejr.

Øvrige nominerede Special Yachts
Mojito 650
Tofinou 9.7

Længde: 8,2 m
Bredde: 2,6 m
Dybde: 1,4 m
Vægt 1,9 tons
Storsejl: 24 m2
Fok: 15 m2
Gennaker: 66 m2
Motor: Torqeedo 4 kWh
Design: Saffier Yachts
Pris: 558.000 kr. u/moms

Blue Water

Boreal 47.2

Boreal 47.2 er for sejlere, der drømmer om ekspeditionslignende togter ved klodens poler og under kolde himmelstrøg. Sejlegenskaberne er gode, og det var sjovt af styre båden og lege med de forskellige trimmuligheder – ikke mindst daggerboard-systemet. Man sidder godt beskyttet med et fremragende udsyn under den kombinerede hardtop ”sprayhood” og kahytsnedgang. Om læ er alt gennemtænkt og funktionelt med kold blue water sejlads for øje.  

Øvrige nominerede
Bluewater Crusiers
Garcia Explocat 52Ovni 400
Pegasus 50
Viator Explorer 42 DS

Længde: 14,36 m
Bredde: 4,39 m
Dybde: 1,02-2,48 m 
Vægt: 13,60 tons
Storsejl: 45 m2
Genua: 55 m2
Gennaker 148 m2
Motor: 50 hk
Design: Jean-Francois Delvoye
Pris: 3.926.560 kr. u/moms

Performance Cruiser

Dragonfly 40

Quorning Boats gør det igen, denne gang med flagskibet Dragonfly 40. Værftet har tidligere stået øverst på podiet, men denne gang gør de det ikke i en dedikeret flerskrogskategori, men i den prestigefulde Performance Cruiser kategori. Desværre blev EYotY ladt i stikken af Corsair og Grand Soleil, da de ikke mødte op til konkurrencen og dermed gav sejren til Dragonfly 40. Båden er dog uden tvivl en værdig vinder, blandt meget andet fordi den leverer alt hvad man kan kræver er en moderne båd i kategorien.Vinderbåden emmer af kvalitet. Cockpittet er veludrustet med dobbelt-rat, kraftige el-spil og er sat op til shorthand-sejlads med alle liner ført tilbage til området tæt på rorsmanden. Om læ giver de 40 fod plads til to adskilte kahytter samt salon med pantry. Den appellerer til kølbådssejlere, der er trætte af moderate hastigheder. 


Øvrige nominerede Performance Cruisers
Corsair 880 
Grand Soleil 44 Performance

Længde: 12,4 m
Bredde: 4-8,4 m
Dybde: 0,7-2,2 m 
Vægt: 5,8 tons
Storsejl: 65 m2
Fok: 25 m2
Gennaker: 110 m2
Motor: 40 hk
Design: Jens Quorning og Steen Olsen
Pris: 4.160.002 kr. u/moms


Båd 567

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.