fbpx
TEKST MALENE GUDE FOTO MALENE GUDE & PETER KVIST #579

Fjällbacka &
Fjällbacka Skærgården

- er på listen over steder, du gerne vil sejle til mindst én gang i livet!


Er der egentlig så langt?
For mange danske sejlere stopper sommerturen i højde med Lysekil, Smögen og Kungshamn. Det er bestemt heller ikke dårligt. Hvis du får - eller tager dig – muligheden for at fortsætte lidt højere mod nord, så venter der en anden skøn skærgård i Fjällbacka. Og endnu længere lyse aftener. For slet ikke at tale om de fantastiske muligheder for bjergtagende solnedgange. Så må du leve med, at her er lidt færre danskere.

I vores familie har vi haft en tendens til at sejle en hel del sømil i sommerferien og arbejder med et mantra om at tage os god tid. Heldigvis er der flere gode muligheder for at gøre også denne her tur familievenlig.

Måske har I mod på at sejle hele familien hele vejen op. Men det kan også være en god plan at lægge ud med en herretur herop eller bytte besætning undervejs. Så får I god tid, mens I er i Fjällbacka Skærgården.

I mange både kan I nå hele vejen over fra Skagen til Fjällbacka på en god, lang dag.

Kommer I op langs den svenske vestkyst kan I gå udenskærs om Smögen og Sotenæsset – eller gå for motor indenskærs ad den smukke og børnevenlige tur i læ gennem Sote-kanalen. Her kan I gøre stop i Bovallstrand og springe i fra badetårnet eller i Hamburgsund, som både er hyggelig og et godt sted at handle. Så venter Fjällbacka!

SÅ LANGT SKAL DU SEJLE
Afstand Helsingør – Fjällbacka ca. 161 sømil
Afstand Skagen – Fjällbacka ca. 57 sømil

Enhver svensk havn med respekt for sig selv har et badested med et seriøst badetårn, hvor der springes i på livet løs. Trækonstruktionen er tilmed smuk, som her i Bovallstrand, hvor min datter kommer flyvende.

Fjällbacka – byen under klippebjerget
Her er en livlig blanding af gammelt fiskerleje og svensk sommerliv i luksusklassen med historiske, velholdte og rigt snedkerudsmykkede huse, sjöboder (bådhuse) og selvfølgelig badestedet med det høje udspringstårn ud over klippen. Hop i, hvis du tør – og før du tænker på, at et af Camilla Läckberg krimiers mordofre lå netop her …

I havnen ligger du og putter dig varmt op ad det 84 meter høje Vetteberg. Her er en særlig charme. Undtagen i hård NV-vind, hvor du ligger seriøst dårligt på den yderste flydebro. Her kan du gøre klogt i at finde læ bag en klippe ude i skærgården. Lad det være sagt med det samme: Havnen er særdeles velbesøgt i højsæsonen, og heller ikke den billigste. Det er muligt at forhåndsbooke, hvilket måske kan give jer ro, hvis I kommer sidst på dagen i en større båd.

Charme og varme i Fjällbackahavnen under Vettebjerget

Bestig bjerget
Klippebjerget gør du godt i at bestige, både for at styrke dine slatne langturssejlerben, fordi Ronja Røverdatter sprang over den 200 m lange Kongekløft, og ikke mindst fordi udsigten er mageløs. Vel oppe kan I udpege, hvilke skær I kunne drømme om at sejle ud til.

Husk i øvrigt en rygsæk, for når du er færdig med at nyde udsigten fra toppen, kan du fortsætte østpå gennem skoven, hvor der måske er kantareller og blåbær. Hold til venstre, så kommer du til supermarkedet, som er stort. På vej ned mod havnen skal du ned ad den stejle hovedgade, hvor du kan shoppe alt det, du lyster. Der er masser af svensk sejlertøj i butikkerne, men du må også besøge den lækre fiskehandel og bageren Setterlinds, der begge ligger tæt ved kajen.

Ovenpå på strabadserne vil du nok have den gode is på hjørnet af torvet med skulpturen af Ingrid Bergmann, som havde sit elskede sommerhus her i skærgården. Du kan selvfølgelig også vælge at sidde på kajen og nyde kølig rosé som svenskerne. Det er næsten umuligt ikke at opleve en smuk solnedgang, uanset hvor du sætter dig.

Väderö – Storö havn set nordfra.
Tætpakket Väderö - Storö havn.

Tid til ro på skær
Nu er dit sanseapparat bombarderet med svensk luksussommerhygge, festivitas, ferskvandsbad, og køleboksen er fyldt op. Det er tid til at finde ro. Og der er mange fine steder at besøge inden for en radius af 5-10 sømil i Fjällbacka Skærgården.

Du kan liste ud til Gluppö-bassinet og nyde en (forhåbentlig) stille aften her. I den godt beskyttede naturhavn kan du ligge for svaj eller ind til klipperne. Jeg har kun oplevet, at svenskerne er flinke til at hjælpe med at fortøje, men husk endelig at have bjergkiler klar og en hammer til at banke kilen ned i en klippesprække. Vil du have endnu mere fred, så er det bare med at finde din egen klippe.

Gluppöbassinet med tid til ro og fred.
Gluppöbassinet er godt beskyttet og har rige muligheder for både at ligge for svaj og til klipper. Du kan tilmed ligge langskibs direkte til klipperne i bassinets vestlige side.

Magiske Väderöer
Jeg synes, at det er magisk at besøge Väderöerne, der ligger som kystens vestligste punkt. Vælg godt vejr, når du sejler til dette unikke naturreservat. Hvis du vil forsøge at få plads i havnen på Storö, så rydder havnefogeden hver formiddag havnen for både. Derfor kan det være godt at komme ved 11-12-tiden. Kig godt på kortet, inden I sejler ind, og hold hovedet koldt. Her er ikke ret meget plads i indsejlingen, og regn ikke med at kunne svaje rundt i havnen. Havnefogeden anviser dig formentlig, og skønt er her. Et ikke ringe alternativ er de gode muligheder for at lægge sig langskibs ved klipperne ved Stora Hejen på nord-vestsiden af Storön.

Nyd det nu. Og får du blod på tanden, så har du jo Kosterøerne omkring 20 sømil yderligere mod nord, men dét er et nyt kapitel… 

Drømmenes top – Fjällbacka og skærgården set fra Vettebjerget.
Fjällbacka i aftenstemning med morderisk badetårn, bjerget luner og kirken holder vagt.
Her har du indsejlingen til selve havnen på Storö, den største af øerne i naturreservatet Väderöerne.
Ro ved badestedet på Storö …

Koordinater Fjällbacka
58º 35,91 N, 11º 16.61 Ø

Koordinater Gluppö

58º 35,25 N, 11º 12.71 Ø

Koordinater Väderöerne – Storö
58º 34.80 N, 11º 04.61 Ø.

Solnedgangene behøver faktisk ingen ord …

BÅD 579

Bådmagasinet er Danmarks maritime mediehus med begge fødder plantet solidt på dørken. Bådmagasinet følger med i den rivende udvikling medieverden er inde i, og udgiver således på flere platforme, hvad end det er i trykt eller elektronisk form.

Bådmagasinet har gennem tiderne hjulpet mange i bådbranchen med deres egne kundekataloger – kundemagasiner – brochurer – kataloger, eller et frisk design på virksomhedens brand – alt sammen under vores afdeling for Client Publishing.

Sejlsport

Nyheder

Inspiration

Medlemsskab


© 2020 Bådmagasinet ApS. All Rights Reserved.